Instrumenter - hvilken guitar spiller de kendte guitarister på?

Ja hvilken guitar spiller de store guitarister som Chet Atkins, Mark Knopfler, Eric Clapton på? Og hvad med Kim Larsen?

Det hjælper vi dig med at finde ud af med at vise dig de mest populære guitarer fra kendte firmaer som CF Martin Guitars, Gibson Guitars, Fender osv.

Den første i rækken af Chet Atkins akkustisk/elektrisk instrumenter. Med nylonstrenge.

Feautures: høj volumen uden feedback. Gibson piezo.

(Nogle) Kendte guitarister som bruger den: Kim Larsen, Brdr. Olsen, Chet Atkins (nå?), og Mark Knopfler

Hvad Chet Atkins har været for Gretsch inden for udvikling af guitarer har Marcel Dadi været for Ovation Adamas.

På billedet ser vi Ovation ADAMAS 1689-7 No. 516-90 en guitar som Marcel Dadi er kendt for at spille på og er lavet efter hans præferencer.

Denne spanske guitar er bygget af Kirk Sand, der også har bygget til Chet Atkins og Jerry Reed, har nu lavet en John Knowles signature guitar. John Knowles er kendt for at være udråbt C.G.P. af Chet Atkins selv, bogstaverne står for Certified Guitar Player. En hæder der ellers kun er tilgået Tommy Emmanuel og Jerry Reed, udover Atkins selv forstås. Kirk Sand har lavet prototyperne til de berømte akustisk elektrisk guitarer fra Gibson. John Knowles signature modellen er en nylonstrenget guitar, som det der har taget Sand 16 måneder at bygge.

Kehlet Guitars er ensbetydende med det ultimative håndværk indenfor akustiske guitarer.

FOS modellen er udviklet i tæt samarbejde med guitarist Finn Olafsson og udmærker sig ved hvorvidt den på fornemmeste vis kombinerer Folk guitarens balance med Koncert modellens power.

Mesterbygget Auditorio guitar med cut away og fishman premium pickup

Manufacturas Alhambra blev stiftet i 1965, på grundlag af en lille etableret guitarbygger i byen Muro Del Alcoy, i nærheden af Valencia. Alhambra råder idag over et af verdens mest moderne produktions faciliter. Dette giver virksomheden mulighed for at fremstille instrumenter af fantastisk høj kvalitet - til en realistisk pris.

Te1 er en akustisk cutaway western guitar med pickup system lavet af det australske Maton firma.

Gibson Les Paul er en seriøs kandidat til 'verdens populæreste guitar'. Den er en af de mest udbredte guitarmodeller, oprindeligt fremstillet af Gibson og senere også af Epiphone. ESPs Eclipse-model minder også meget om "Les Paul" på udseende, såvel som PRS Singlecut modellen, og mange andre firmaer har bygget kopier. Det er dog Gibson der har rettighederne til "Les Paul"-navnet.

En af de mest populære guitartyper nogensinde er en Fender Stratocaster eller 'strat' som den kaldes populært. Vi vil i denne artikel kigge på nogle af de guitarister der er kendt for at spille på en strat, men først lidt historie.

Dette er en Dan Crary signature model. Den har 16 bånd med cutaway. Taylor guitarer ligger lige som Gibson og Martin i den dyre ende.

I 1968 fik Doc Watson sin første Gallagher guitar som han valgte at bruge i stedet for den anerkendte CF Martin-D18 type.
Merle Travis kommenterede at "din guitar lyder lige så rent som en klokke" da de begge deltog på Nitty Gritty Dirt Bands cd "will the circle be unbroken, dog desværre uden at spille sammen.
Doc kaldte guitaren "Ole hoss", men i 1975 kom den på museum.

Chet Atkins var med til at designe denne guitar som Gretsch lavede specielt til ham og hans fingerpicking stil. Gretsch 6120 guitaren kom på markedet i 1954 og blev den første guitar som Chet Atkins var med til at designe for Gretsch og er en såkaldt hollow-body type guitar. Deraf navnet: Chet Atkins Hollow Body

I 1987 var Gibson klar med en guitar som kan forekomme at være en kopi af Gretschs' 6122 Country Gentleman guitar, og det er heller ikke så underligt, da den mand der stod bag designet af Gretsch guitaren, selveste: Chet Atkins havde patent på Country Gentleman navnet.

Gibson lavede archtoppen om og moderniserede den med en 'solid, sustaining center block' og specielt designede humbucking pickups.

Oprindeligt blev Country Gentleman guitaren lavet i et samarbejde mellem Chet Atkins og Gretsch.

Denne guitar er lavet udfra de justeringer som Chet Atkins foretog på sin egen private Gretsch Country Gentleman 6122 model. Guitaren hedder Gretsch Country Classic fordi Gretsch ikke måtte benytte navnet Country Gentleman navnet, som Chet Atkins havde patent på.

Paul Yandell som indspillede og var på turné i mange år sammen med Chet Atkins, kontaktede Fred Gretsch efter Atkins' død, og sammen lavede de en reproduktion af Country Gentleman 1959 modellen, men denne gang en præcis kopi af de justeringer Chet Atkins foretog på guitaren. Resultatet er: Gretsch Country Classic.

Betegnelsen Country Gentleman har været et synonym for Chet Atkins siden 1950'erne.
En anden Gretsch guitar Chet Atkins var med til at lave. Guitaren hedder: Country Gentleman, som er Chet Atkins øgenavn, så guitaren er også kaldt op efter ham, og kaldes også: Gretsch 6122 Chet Atkins Country Gentleman

Original modellen fra 1959 (ultimo '58) havde to FilterTron pickups.

På billedet ser vi hvordan guitaren så ud før Willie Nelson besluttede at bruge den ;)

Det er jo Willie Nelson der er mest kendt for at spille på denne model.

Guitaren er lavet af CF Martin, og i 1998 lavede de en signatur model af denne guitar i samarbejde med Willie Nelson.

WN bruger en Baldwin klassisk guitar pickup

Den første CF Martin guitar med 14 bånd. Fremstillet i 1934. Velegnet til fingerspil. Har en kraftig bas.

(Nogle) Kendte guitarister som bruger D-28: Doc Watson, Hank Williams, John Lennon, Paul McCartney, og et hav af andre.

En meget populær og eftersøgt guitar.

Endnu en klassisk Gibson countryguitar med westernstrenge.

På billedet ses Buddy Hollys originale J-45 som han dekorerede med ordene: Love Me.

Guitaren blev maj 2002 solgt på sothebys for 200,000 dollars.

Gibson J45 er stadig den dag i dag rigtig populær, da den er så beskeden i udseende, men klinger fantastisk og er særdeles velegnet både til fingerspil og plekterspil.

Listen af brugere er lige så stor som guitarens historie. Vi kan nævne navne som Elvis Costello, Mark Knopfler og Tommy Emmanuel.

Jimmie Rodgers indspillede alle sine plader på denne Martin model.

Efter hans død i 1933 forærede hans enke guitaren til Ernest Tubb som brugte den i 4 årtier.

Efter Tubbs død kom guitaren tilbage i Rodgers familiens varetægt.

Martin firmaet oplyser at denne guitar er den mest kostbare Martin guitar nogensinde

Gibson ES-355 er en af de første Gibson guitarer og meget efterlignet
Den har pickups på selve kroppen som vi kender det i dag.

Desuden indeholder den en Bigsby vibrato arm.

Af kendte guitarister der bruger den kan nævnes: B.B King og Chuck Berry

Gibson's første archtop guitar med F huller. Det var med denne guitar legendariske Mothet Maybelle Carter indspillede Will The Circle Be Unbroken, Wild Wood Flower og andre store hits med The Carter Family tilbage i 1927 og frem.

Af andre kendte guitarister der har brugt denne guitar kan nævnes Wes Montgomerry som brugte den til jazz, og en anden jazz stjerne: Eddie Lang.

Ikke en signature guitar men en guitar som Bruce Springsteen valgte at indspille albummet The Rising med. Takamine fås både i den dyre og billige ende. EF340c tilhører den billige, ca. 6000 kroner med pickupsystem.

Elektrisk akustisk guitar som John Lennon brugte på optagelser ved The Beatles.

Med volumen knappen på kroppen ligesom på en alm. elektrisk. Kan høres på Love Me Do.

(Nogle) Kendte guitarister som bruger j160e: John Lennon, George Harrison, og Tim Christensen

King of the Flat Tops. Det siger det hele. En stor jumbo krop med kraftig resonans i diskanten.

Bassen er mere blød, og ikke så sprød som D-28. Efter min mening bedre til plekterspil end fingerspil.

(Nogle) Kendte guitarister som bruger j-200: Elvis Presley, Rev. Gary Davis(sj-200), George Harrison, Dwight Yoakam

Firmaet Line 6 har i en del år, med stor succes udviklet effekt pedaler til guitarer. De er kendte for at lave digitale kopier af store anerkendte forstærkere, og komprimere dem ned I en lille effektpedals størrelse eller modul.

Nu har de gået et skridt videre og har udviklet det som enhver guitarist altid har drømt om, en guitar med et hav af lyd-emuleringer indbygget.
Med en meget avanceret teknik, som jeg ikke vil forsøge at forklare, har de indbygget lydeffekterne på selve guitarens eq.

Kan man spille bas og guitar samtidig?
Med denne Bariton 7 strengende guitar fra ESP har slide guitaristen Finn Bjerke haft succes med at lægge bas til sit slideguitar spil. strengene er voldsomt tykke fra 016 til 076 og stemt åben G dvs DGDGHD. Dog er den tykkeste strenge stemt ned i G dvs en stor terts under vanlig stemning for en 7 strenget guitar. her er den tykkeste streng vanligvis i H eller A. Finn Bjerke siger: