Acid music studio 7

Du er her

Til at optage guitar med trommer og bas og andre backing instrumenter bagved din guitar kan du bruge et værktøj som Acid Music Studio, der er et loop baseret musikproduktions system. Vi kigger på version 7.0.

Acid music studio er hurtigt til at starte op med en pædagogisk velkomstskærm der byder dig velkommen med hjælp til nogle af de mest brugte funktioner i programmet, så som hvordan man indspiller lyd og f.eks. bruger en metronom. For at få hjælp behøver man blot at klikke på en af de hyperlinks der er i velkomstskærmen og bliver man derefter mødt med en interaktiv hjælp kaldet 'show me', der ikke kun guider dig igennem funktionen du har valgt at kigge på, men også forventer at du selv udfører opgaven, og den forlader dig ikke før opgaven er løst.

Chopper funktionen er et effektivt værktøj til at opdele din guitaroptagelse og trække takter ud af denne og indsætte dem i tidslinjen og skabe loops og sjove effekter. Du kan indsætter markeringer og regioner i chopper vinduet og sågar skabe en nyt lydspor fra det du har choppet og tegne dette ind via paintclip selectoren eller skabe en helt ny fil som du senere kan indsætte i projektet. Når du gemmer projekter bliver denne fil gemt i clip pool. Et effektivt værktøj til oprettelse og manipulation af loops.

Acid music studio tillader ikke at man flytter eller kopierer et lydspor ved at trække i det med musen, som tilfældet er det med storebroderen acid pro. Den eneste mulighed jeg kunne se var at vælge 'duplicate track' og så panne det nye spor modsat det originale spor. I det tilfælde at man ønsker at skabe et stereospor af samme monofil. Så selve navigationen i acid music studio er en smule anderledes end i storebroderen.

Ikke forsinkelse på lyd
Meget imponerende så har acid music studio indbygget latency compensation, der sørger for at der ikke kommer nogen mærkbar forsinkelse i hvornår du rent faktsik anslår en streng på guitaren, og til du hører lyden af denne i programmet. Den har også track buffering, der sørger for at frigøre lyden fra hukommelsen så snart den er udført.

Preferences - folders.
Acid music studio har en smart funktion kaldet 'Automatically detect and offest for hardware recording latency' der som navnet antyder som default gemmer Acid music studio  dine optagelser i din windows dokument mappe som uhensigtmæssigt ligger på det samme drev som windows systemfilerne. Ved at vælge options> preferences> og Folders kan du dog nemt ændre denne placering og selv vælge den mappe du foretrækker at indspille på. Her anbefaler jeg en anden fysisk harddisk end den hvor du har installeret windows på, og at du udelukkende bruger denne til lyd og videofiler.  Dermed har du gjort dit til at dine optagelser bliver så problemfrie som muligt. Selvom jeg er modstander af at optage på C drevet, så oplevede jeg ingen latency problemer med at bruge dette, nok pga. acd førnævnte latency kompensation. Dog var det som om at brugen af vst effekter som Reverb var lidt ujævne i effekten, der resulterede i at begyndelsen af lydfilen lød lidt anderledes end resten af filen. Det kan bedst beskrives som bitchrushing, som vi kender det fra videospil. På andre lydfiler jeg testede løs reverb dog helt godt. Den første fil hvor reverb lød kikset var optaget på C drevet, mens den sidste der ikke havde samme problem lå på et separat audio drev. Efter jeg skrev denne tekst har jeg undersøgt sagen igen, og fundet ud af at problemerne skyldest mit lykdorts driver. En opdatering af lydkortets driver har løst probelemet med den ujævne reverb.

Da ams gør meget mere end kun at optage filer kan du også gemme separate funktioner som chopping, og rendering i hver sin mappe. Du kan dog for nemheds skyld vælge at gemme alle filer i samme projekt mappe. Uanset hvad så er ams god til at holde styr på dine filer vha. sin clip pool, som er en samling af de filer du har brugt i dit projekt.

Paint clip selector
Når du opretter et nyt lydspor er det helt blankt og indeholder ingen data, men udover at kunne indspille lyd kan du også vælge en lydfil fra din 'clip pool' samling og vha. tegneværktøjet tegne takter fra denne fil ind på tidslinjen. Når du har tegnet de antal takter du ønsker fra en bestemt lydfil kan du vælge en ny fil på samme lydspor og tegne den ind, uden at det påvirker det du allerede har 'tegnet' fra den forrige fil, men ønsker du at tegne mere fra den forrige fil bliver du selvfølgelig nødt til at vælge den igen vha. 'add clip' på lydsporets kontrolpanel.

Det er nemlig ams force at kunne trække, justere og tegne takter ind fra forskellige medier og på den måde lave dine helt egne loops eller med lethed importere et hav af loops fra andre medier.

Har du adgang til et midi keyboard kan du sågar skabe tilføje lidt klavertoner eller noget bas til dit projekt. Du kan også nemt tegne noderne ind via en piano rulle som du kan vælge ved først at oprette et midi spor og tegne klodser ind via tegneværktøjet, som med midi er sat til at tegne nodeværdier ind. Ændring af nodeværdierne kan fås ved at klikke på tegneværktøjets rullegardin. Her kan du vælge imellem samtlige nodeværdier. Det anbefales dog at forstørre lydsporets vindue, da man ellers kan have svært ved at vælge tonerne på piano rullen. Selv om du kan høre hvad du tegner ind med det samme så kan du ikke gemme og eksportere denne lyd uden først at have valgt en softsynth, der er acids måde at bruge virtuelle instrumenter på. Du vælger softsynth i insert menuen. Der følger en enkelt softsynth med acid der har et rimeligt kedeligt navn der hedder Sony DLS softsynth, der ikke umiddelbart signalerer at her er der tale om samplinger af musikinstrumenter, men det er dog tilfældet. I praksis er det dog nærmest en afspejling af de GS lyde der findes i windows, men med mulighed for at føre disse til dit ouput, så du kan gemme midi data som lyd. Lyden er ok uden på nogen måde at være professionel eller perfekt, den er dog brugbar og man kan sagtens høre at det er tale om et klaver hvis man har valgt det i oversigten. Man kan dog altid investere i bedre lydende virtuelle instrumenter som sampletank eller Aria fra Garritan. Sidstnævnte følger med acid pro 7.

En ting der irriterede mig lidt var at der ikke er nogen close document funktion. Ønsker du fx. at gemme dit dokument og hente det ind igen, sker der ikke noget, det er stadig det samme dokument du har på skærmen. Eneste måde at refreshe skærmen på er ved at skabe et nyt dokument og bagefter genåbne det gamle dokument. Acid music studio opbygning med dens tilladelse af flere samtidige instanser af samme program, skal nok ses som årsagen til denne mangel. Tanken er nok at man bare kan starte acid music studio op i en anden session, men som gammel DOS bruger foretrækker jeg en enkelt session.

Acid music studio er meget fleksibel med håndtering og oprettelse af lydspor, måske lidt for meget nogen gange. Jeg havde som en god skoledreng gjort det rigtige at oprette et lydspor og trykket på RECORD i statusbaren, men så skete der noget underligt. I stedet for at programmet begyndte at optage på mit lyspor,  begyndte det at indspille på et helt nyt spor, som den fik oprettet af sig selv. Sagen er nemlig den at hvis du ikke har sørget for at dit lydspor er blevet forberedet til optagelse, som kaldes: 'arm for record', ja så bliver der ikke optaget på dette spor, og opretter ams selv et stereospor og begynder med det samme at optage på dette.

Typisk vil du som guitarist ønske at have et backingtrack med trommer og bas. Acids fremgangsmåde til at bruge dette vil nok være at importere et af de 3.000 færdiglavede loops der følger med programmet. Med den stærke beatmap funktion kan du ændre hvilketsomhelst trommeloop så det passer med tempoet du har angivet i dit projekt. Dette er også en brugbar måde at finde ud af hvilket tempo en sang er indspillet efter, så du lettere kan bruge sangen til at jamme efter. Selv om der ikke følger noget trommeværktøj som plugin i programmet (kan købes separat) så følger der 1.000 midi filer med som du kan importere ind i programmet og afspille via DLS softsynhten, så er du fri for selv at skulle tegne tromme noderne ind.

Jeg lagde mærke til at volumen angivelses 'slideren' er en anelse mere upræcis end i andre sony programmer som acid pro 7, så det var svært at ramme 0db på denne. Dog kan man jo stadig dobbeltklikke og indtase værdien selv.

Konklusion
Acid music studio vinder på sin friske og ukomplicerede måde at håndtere musikfiler på. Det er ufatteligt nemt at gå fra tanke til handling. Programmet er overskueligt og ukompliceret selv for dig der aldrig har prøvet at optage dig selv på guitar før. Det er vitterligt en leg at tegne takter ind på tidslinjen, og skabe musik med det samme. Alene det at du kan optage en ubegrænset mængde lydspor (jeg holdt op med at tælle efter at have skabt 399 lydspor) og holde styr på dem i din clip pool er et stort plus. Når det er sagt, så har programmet nogle mangler som også er nemme at få øje på og ikke mindst høre. Der kunne godt være kælet lidt mere for den lækre lyd i programmet, og de medfølgende/indbyggede effekter som Reverb og delay var på nogle optagelser lidt for dramatiske til at det kunne bruges seriøst, hvor det igen på andre optagelser lød udmærket. Hertil skal også at efter jeg opdatere min lydkorts driver har jeg ikke haft problemer med reverb eller delay. Selve lyden af det du optager er til gengæld helt i orden, ingen problemer der. Softsynthen var ikke topmusikalsk, og der kunne fint være plads til at polere lyden lidt, så klaveret fx. ikke blev så mudret. Sidstnævnte kan godt ordnes via EQ i programmet dog, men det ændrer ikke ved det faktum at softsynthen føltes meget statisk. På trods af de justeringer programmet godt kunne bruge når vi taler vellyd, så byder programmet i sig selv på utroligt mange effektive og gode funktioner som du som begynder indenfor indspilning og lydproduktion vil få mere end glæde af, og programmet vinder på sin charme og ukomplicerede måde at tilgå tingene på. Vel at mærke ting du som (hjemme)studio musiker uden tvivl vil få brug for.

ACID Music Studio FeaturesFundamentals
?New! Includes over 3,000 ACIDized music loops
?New! Multicore processor support
?Intuitive pick, paint, and play interface
?Unlimited tracks for audio and MIDI
?Video scoring track
?Automatic pitch and tempo matching
?Alternate time signature support
?Real-time loop preview
?Support for multiple file formats in the same project
Mixing and Editing
?New! Multitrack audio and MIDI recording
?New! Multiple events per track with automatic crossfades
?Studio-quality effects including EQ, reverb, delay, and more
?Chopper editing tool and loop cloning
?Beatmapper remix tool
?Track-level volume, panning, and effects editing
?Master bus track for project-wide volume and pan fades
?Real-time audio effects preview during playback
?Event reverse
?CD audio extraction
?Metronome
MIDI
?New! Includes over 1,000 MIDI files for song creation
?New! Includes 90 DLS instruments and 25 DLS-based projects
?New! MIDI editing and sequencing
?New! Inline MIDI editing with drum grid
?New! MIDI step recording
?New! MIDI track envelopes and keyframes
?New! MIDI import and export
?New! MIDI input filters for tracks
Audio Control
?16-bit, 48kHz audio support
?DirectX audio plug-in support
?Tempo-based DirectX effects
?VST instrument support
?VST audio effect support
?ASIO driver support
Export and Sharing
?New! ATRAC editing and encoding
?New! Gracenote® MusicID™ CD album recognition
?Integrated disc-at-once (DAO) CD burning
?Unlimited MP3 export
?Export to Sony® Net MD™ players
?One-click publishing to ACIDplanet.com*
*One-click publishing requires an internet connection from your PC to the web.

Supported Formats
Opens: AIFF, AVI, BMP, GIF, JPG, MIDI, MP3, OGG, PCA, SFA, SWF, TGA, TIF, W64, WAV, WMA
Saves: AIFF, ATRAC3, AVI, MP3, OGG, QuickTime, RealAudio™, RealVideo™, W64, WAV, WMA

Rating

0
No votes yet

Kategori

Software
Anonyms billede

Facebook kommentarer