Amplitube 3 review

Du er her

Amplitube 3 er efterfølgeren til den populære Amplitube 2 og ligesom forgængeren fungerer den som et plugin i vst og rtas format, og som en såkaldt stand alone version. Men hvor denne i forgængerens tilfælde hovedsagligt kun bestod af en speed trainer, så har amplitube 3 fået en vaskeægte multitrack recorder, der dermed gør det muligt at indspille guitarsignalet direkte i stand alone versionen, og har dermed meget mere at byde på end forgængeren. Det ses tydeligt allerede ved første øjekast.

Multitrack recorderen som i funktion er en 4 spors optager befinder sig nederst i vinduet og består af nogle få, men letforståelige ikoner som en rød 'monitor/record-enable' knap og en knap som i funktion mere er en rullegardinliste hvor du kan vælge fra hvilken inputs kanal du vælger at indspille fra. Dvs. der hvor din guitar er plugget ind i lydkortet. Man skal også være opmærksom på at man skal klikke på den røde knap for at kunne høre guitaren med den forstærker eller det preset man ønsker at bruge for at få amplitube 3 effekter lagt på, så denne knap fungerer i praksis som en 'monitor' knap. Hvis du ikke kan høre din guitar eller den lyder 'tør' så er det fordi du enten ikke har aktiveret denne knap eller valgt det rigtige input.
Multi track recorderen er overraskende god og først af alt meget nem at bruge. Jeg kunne især godt lide den logiske placering af regions listen, dvs en liste over de indspilninger man har foretaget, som lægger sig i en kolonne ved siden af kolonnen med dine lydspor (audio tracks). Ved at klikke på en af regionerne kommer man direkte over på det spor man har indspillet, og programmet holder selv styr på dine optagelser. Det er derfor nemmere at indspille flere 'takes' af en sang uden at skulle aktivere nye spor for at indspille den samme sang, man skal dog være opmærksom på at hvis man beslutter at vælge en ny forstærker-emulering så påvirker det hele sporet, det anbefales derfor ikke at lave flere takes på samme spor. Hvis du ønsker at lave flere takes med forskellige forstærker-emuleringer så skal du istedet indspille på et nyt audio track og aktivere amplitube 3 effekten på denne. Man skal være opmærksom på at de aiff filer der bliver gemt med hver optagelse du laver består af et rent guitarsignal, uden effekter. For at lægge effekter på optagelserne skal man bruge funktionen 'export' og vælge de spor og filer der skal eksporteres. Men amplitube 3 holder styr på hvilke emuleringer der er blevet brugt på hvert spor, og til hvilket spor optagelsen i regionslisten hører til.

Mest overraskende er dog at mulit track recorderen har en 'freeze track' funktion, en funktion man kender fra DAW programmer som Cubase og Logic Audio. Ved at bruge freeze funktionen frigør man vigtige computer kræfter som kan bruges på det spor man indspiller i en multi track cituation. Typisk hvor man indspiller en leadguitar oven på en rytmeguitar. Hvis man ikke fryser det spor man har indspillet fx. rytmeguitar på og vælger at indspille et nyt spor med leadguitar på et nyt spor så bruger amplitube 3 computerens ressourcer på at afspille rytmeguitar sporet på en forstærker emulering og flere ressourcer på den forstæker emulering der er på leadguitaren der bliver indspillet. Alt sammen noget der kan påvirke lyden, således at du oplever forsinkelse på lyden eller at den hakker, og i værste fald få programmet til at gå ned, da computerens cpu ikke har flere ressourcer til rådighed. Så freeze funktionen er en kærkommen gæst. Man skal dog være opmærksom på at det er tidskrævende at fryse et spor da amplitube 3 skal bruge tid på at rendere sporet, dvs. gemme sporet som en wave fil, som i praksis kaldes for at printe et audio spor, der betyder at man sammen med lydfilen gemmer de effekter der er blevet lagt oven på af amplitube 3, og disse gemems som en wave fil. Det kan derfor godt betale sig at fryse sine spor. Amplitube 3 gemmer i filformattet aiff. Samplingraten er på hele 96hz

I amplitube 3 har hvert preset fået underkategorier med vilkårlige sammensætninger af forstærkere, kabinetter og forforstærkere(preamps) osv. I disse underkategorier er forskellige konfigurationer blevet gemt i en underafdeling til hvert preset. Man kan selvfølgelig også selv tilrette disse efter behov eller lave nogle helt nye selv. Man har sågar mulighed for at gemme mikrofon placeringer samt gemme hvilken mikrofon der er brugt sammen med sit preset. Konfigurationerne af forstærker og kabinetter ses ved navigations pile der viser hvilke enheder der er blevet brugt i presettet.

Mange nyheder
Af spændende nyheder kan nævnes Amplitube 3 og Ik Multimedia's egen VRM™ (Volumetric Response Modeling) teknologi kan man tilføje ultra-præcise rotary speaker effekter, som man kender fra de berømte leslie speakere der blev brugt til at forstærke Hammond orgler, men også senere heftigt brugt på elguitar pga. den varme tone. En anden nyhed er at man frit kan flytte to mikrofoner foran kabinetterne, uafhænginge af hinanden samt blande lyden fra begge. Desuden får man rum ambience og response til at skabe din helt egen lyd og gemme denne som et preset i prorgrammet. En anden nyhed er at man nu kan skabe både mono og steroe paths (stier) til sit signal, således at man kan tilføje amplitube 3 effekter på hele stereo spektret dvs. både på trommer, keyboard og selvfl. guitar. Endnu en vigtig nyhed er muligheden for at vælge kvaliteten af de emuleringer man bruger. Der findes tre indstillinger: Hi, Mid, og Eco, der er med til at undgå problemer med cpu overbelastning. Hi lyder selvfølgelig bedst. Af andre nyheder kan der nævnes: StepFilter, StepSlicer, TapDelay, Rezo og Swell stomp og rack effects, en ny drag and drop funktion, og en forbedret midi learn egenskab.
I Amplitube 3 har du mulighed for at vælge imellem hele 160 forskelligt grej (gear), der alle består af nye samplinger af forstærkere, pedaler, kabinetter, og preamps, der er blevet resamplet helt fra bunden. Og det er de sluppet godt fra. Det er som om lyden er blevet mere realistisk og at programmet reagerer mere dynamisk på dit spil, som samlet giver den samme følelse som at bruge en rigtig forstærker. Især de mange nye clean presets var imponerende realistiske, og det var rart at se at deres fokus ikke kun var på den rå rockguitarlyd men med flere clean og crunch lyde end nogensinde før. Den hårde rock og metallyd findes der dog også en del af, og er man sulten efter mere er der jo Amplitube Fender og Ampltube Jimi Hendrix at supplere med.

Jazzguitarister vil blive glade for at se det relativt store udbud af jazzguitar presets samt forstærkere beregnet til jazz. Lyden af disse var imponerende realistisk og der var rent guf for øregangene. Rockabilly og countryguitarister vil også frydes over de mange vintage forstærker presets pro grammet har at byde på. Fx. er der et utroligt vellykket 'old school' delay med ekko med en tidligere uhørt varme, der ikke drukner i rumklang. Rent guf for hollowbody guitarister der eftersøger den rene autentiske lyd fra 50'erne. Blues guitarister der spiller elguitar vil også glædes over de forbedrede bluesguitar presets.

Ved indførelsen af en ny forbedret preset manager, og søgefunktion til visning af presets, er det blevet meget lettere at bladre igennem de mange nye presets og søge på forstærkerens navn, type eller artist.

Konklusion
Amplitube 3 er på alle måder en stor forbedring i forhold til 2'eren, og de mange nye funktioner klæder programmet. Indførelsen af 4 track optageren fungerer fortræffeligt og vil i praksis betyde at flere og flere guitarister vil kunne producere flerspors optagelser på en legende let måde, uden at skulle sætte sig i hvordan man bruger virtuelle instrumenter i DAW programmer som Pro Tools og Acid Pro. Nyoptagelserne af forstærkerne og resamplingerne af disse har forbedret lyden gevaldigt, og som en konsekvens af dette opleves guitarspillet mere naturligt. Med lyden i top sammenholdt med de mange nye funktioner bliver amplitube 3 en vinder.

Video - del 1 af 2
Her følger en youtube video hvor jeg bruger amplitube 3 til at spille en medley af Chet Atkins sange. Optagelsen er lavet af Amplitube 3 alene og videoen er redigeret i Sony Vegas Pro 9.

AmpliTube 3 Specs Windows and Mac OS X Plug-in and Standalone application Supported Plug-in formats: Audio Units, VST, RTAS (Mac OS X) – VST, RTAS (Windows) 5 separate modules: Tuner, Stomp effects Pedalboard, Amp Head, Cabinet + Microphones, post Rack effects Over 160 included gear models 51 Stompbox effects 31 Amp models 46 Cabinet emulations 15 Studio Microphone models 17 Rack effects High-precision Tuner Cabinet module with two freely movable microphones and cabinet size control Room ambience with microphones’ stereo width control Ultra accurate analog modeling with DSM™ technology Ultra realistic cabinet emulation with VRM™ technology 2 series/parallel rigs with 8 configurations, selectable mono/stereo input and true stereo processing Drag & Drop functionality in the Stomp and Rack modules for quick effects re-arrangement Advanced preset browser with guitar/bass dedicated keywords plus user keywords and smart search function Global and single gear presets Easy to set, one click best quality/performance settings Host/DAW BPM synchronization Freely assignable DAW automation Up to 96 kHz supported sampling rate Can be directly expanded with more “Powered by AmpliTube” software like AmpliTube Fender™ and Ampeg® SVX One click MIDI CTL assignment, compatible with any standard MIDI controller Direct integration with IK’s range of interfaces/controllers like StompIO, StealthPedal, StealthBoard with zero setup needed 4 track recorder/player with independent time stretch/pitch shift (Standalone version) Non destructive recording allows post effect processing of the recorded audio (Standalone version) 2 instruments can be simultaneously processed with independent audio settings (Standalone version) Imports any Wav, Aiff, sd2, Apple Caf, Flac, MP3 audio file (Standalone version) Metronome with selectable sounds (Standalone version)
System Requirements Power PC based Macintosh® Minimal: dual 1 GHz G4 processor, 1GB of RAM, Mac OS X 10.4 or later. Suggested: dual 2 GHz G5 processor, 2 GB of RAM, Mac OS X 10.4 or later. Supported Plug-in formats: AU, VST, RTAS. Intel based Macintosh® Minimal: 1.5 GHz Intel processor, 1 GB of RAM, Mac OS X 10.4.4 or later. Suggested: 2.3 GHz Intel Core Duo processor, 2 GB of RAM, Mac OS X 10.4.4 or later. Supported Plug-in formats: AU, VST, RTAS. Windows® Minimal: Pentium 4 / Athlon 64 processor, 1 GB of RAM, Windows XP, Windows Vista or Windows 7. Suggested: 2.33 GHz Intel Core Duo processor, 2 GB of RAM, Windows XP, Windows Vista or Windows 7. Supported Plug-in formats: VST, RTAS.

Rating

0
No votes yet

Kategori

Software
Anonyms billede

Facebook kommentarer