Anmeldelse af Earmaster til iPad

Anmeldelse af Earmaster til iPad

Du er her

Vi har anmeldt Earmaster til iPad som er en ny udgave af det populære hørelære program af dansk herkomst. Tidligere har vi testet Earmaster 5, Earmaster 5 school, og senest Earmaster Pro versionen. Alle med gode resultater, så det var med store forventninger at vi testede det nyeste skud på stammen.

Appen hentes på Apple's Appstore og installeres som normalt på din tablet. Du starter programmet ved at pege på Earmaster ikonet, som er et flot orange farvet logo med et øre samt noder. Det er relativt nemt at finde om du skulle være en af dem der har mange apps på din iPad.  Ved opstarten bliver du mødt med en dejlig enkelt menu med store pile, der viser 4 af de hovedemner der findes, som er Begynderkursus, Generelle workshops, Jazz wokrshops, og Specialtilpasset øvels. Har du købt en cloud løsning (mere om det senere i denne anmeldelse) synkroniserer Earmaster øvelserne med denne licens ved opstarten, men det tager et split sekund så er den i gang.

Earmaster gør sig utroligt godt ud på en iPad. Det er som om den er født til denne platform. Med en flot gråsort baggrund ved øvelserne, og  en tydelig hvid skrift, samt en lækker blålig baggrund i oversigten over øvelser med noget der ligner gulvet på en scene med skygger af to musikere i gang med at øve. Brugervenligheden er også i top, da det er legende let at pege sig frem til de øvelser man ønsker, da de er fornuftigt opstillet i kategorier og underkategorier. Underkategorier kan gøre mange hjemmesider og app uoverskuelige, men når man tænker på hvor mange øvelser der findes i Earmaster så er det uundgåeligt at disse bliver opstillet i underpunkter. Derfor kan det være svært at huske hvor f.eks. Transkriber melodier afsnittet er, men det har Earmaster gutterne tænkt over, for de har gjort det så smart at man kan få et resume af de øvelser, afsnit, og sektioner man har gennemgået. På den måde undgår man også at man springer helt forsvarsløst fra den ene øvelse til den anden, men bliver istedet venligt "tvunget" til at gennemå øvelser punkt for punkt. Dermed ikke sagt at øvelserne skal gennemgåes én efter én. Man kan sagtens springe fra Begynderøvelserne til f.eks Jazz Workshop, men ønsker man et mere naturligt flow så anbefales det at man ikke springer alt for meget i øvelserne. Selvfølgelig ville det være smart at kunne hoppe over på de yndlingsøvelser man har og vælge disse i opstarten men iPad størrelsen gør at det hurtigt bliver rodet. Løsningen med at dele øvelserne i underpunkter, men det kunne også være smart om man fik en separat opstartsskærm i stil med "Hej igen Ole, du gennemgik sidt Dur og molskalaerne, ønsker du at fortsætte med disse?" Noget i den stil. Eller "du mangler 20% af intervals øvelsen, ønsker du at fortsætte med denne?".

Det smarte ved en iPad udgave er at man ikke behøver at tilslutte et midi keyboard. Det er der i forvejen på skærmen, og det såre nemt at indtaste noderne på keyboardet, og ikke blot tegne dem ind. Ved at bruge klaviaturet lærer du også samtidig tonerne på klaveret at kende og i nodesystemet, og kommer dermed legende let til at forstå nodesystemet. Det sjove er at man ikke behøver at kunne læse noder for at forstå og gennemgå øvelser, selv om det netop er noder man ser på skærmen, men det lægger man ikke mærke til når man netop leger sig frem ved at synge eller klappe øvelse resultaterne. Man kan også bruge en guitar, men denne bliver optaget igennem iPaddens mikrofon. Vi har ikke testet om man kan tilslutte en irig guitarløsning, men mikrofonen fungerer ligeså godt på guitar som til at optage din stemme med. Jeg skulle lige vænne mig til at jeg skulle tappe rytmen på iPadden og ikke klappe den i hænderne. Det var lidt forvirrende at se "Indspil dit svar", da jeg dermed troede at jeg skulle optage mine håndslag, men nej. Det er ca. det eneste kritiske punkt jeg har at nævne over for denne hørelære app. Dog med undtagelse af et mindre problem. Når man begynder på en ny øvelse formodede jeg at øvelsen var igang, men det var den åbenbart ikke fordi der stor "Nyt spørgsmål" på skærmen. Jeg gik ud fra at jeg automatisk ville blive stillet et spørgsmål da jeg klikkede på øvelsen. Det virkede lidt ubrugervenligt. Der var som om der manglede noget. TIl programmets forsvar kan der siges at der er en stor pil på skærmen som man kan pege på for at få hjælp.

Det specielle ved denne udgave af Earmaster er at man kan tilkøbe sig til flere hørelære øvelser om de præinstallerede ikke er tilstrækkelige. Det fungerer ved at man køber sig til en cloud version af programmet, som er for undervisere og som en erstatning for School udgaven, endda med en eksamens del. Det har eksisteret på PC og Mac siden 6.2 udgaven, men nu også som standard i den nye iPad udgave. På den måde kan man undgå at give alt for mange penge ud til programmet før man er sikker på om det er noget for en. Man betaler kun for det man bruger. Cloud installationen kan forekomme lidt teknisk så her kommer en forklaring til hvordan man bruger denne:

Cloud licenser består af programinstallationer på et antal computere samt af Hosting i Skyen (Cloud).
Hvis man fx har købt 100 credits, svarer det til at I kan have 100 aktive brugere i ét år.
Kort sagt svarer 100 Credits til i alt 1200 måneders hørelæreundervisning, som kan fordeles på de elever, I opretter.
Har I mange elever, bruges de 1200 måneder hurtigere, end hvis I opretter færre elever.
I betaler kun for antallet af oprettede brugere, og der afregnes pr. dag.

Alle oprettede elever og lærere kan bruge EarMaster på Macintosh, Windows eller iPad.

Cloud hosting gør det muligt for skoler, lærere og studerende at synkronisere deres lektioner, resultater og indstillinger i Skyen (Skyen er i praksis en fælles server på Nettet). Klik og læs voresguide til opsætning af Cloud licens.

Konklusion
På trods af at jeg havde to mindre kritiske ting at nævne om programmet føler jeg en forpligtelse at give denne hørelære fuld score. Hele 5 stjerner. Det giver jeg appen udelukkende ud fra den betragtning at det har ufatteligt  meget at give til den hungrende musikstuderende med øvelser efter øvelser indenfor alle hjørner af hørelære universet. De to førnævnte kristiske punkter er så forsvindende lille og ubetydelige i det store spil, da de svarer til at bedømme en båndoptager ud fra hvordan man klikker på Play. Når man først har lært hvordan man klikker på play husker man det selvfølgelig til næste gang, og det samme gør sig gældende for forvirringen med "Nyt spørgsmål" knappen. Jeg håber dog at de overvejer at gøre det mere tydeligt for brugeren at man skal klikke på denne knap for at komme i gang med øvelser. Det svarer lidt overdrevet til at åbne to døre på en hjemmeside for at finde indhold. De 5 stjerner giver jeg for programmets feel, oplevelse og ikke mindst indhold. Prisen er også fair, og der er gode muligheder for tilkøb af øvelser, og ikke mindst fordi at Earmaster tager sig så utroligt godt ud på en iPad. Man skulle tro den blev født på denne platform.

Programmet kan købes i licenser hos www.indigo2.dk eller hentes på appstore, men vi har ikke set nogen fuld prisoversigt på iPad versionen, dog er der priser på cloud versionerne, og det kan være at de er ens.

Anonyms billede