Anmeldelse af Finale 2006

Du er her

Finale 2006 har et hav af nye og avancerede funktioner. En af dem er Finale Perfomance Assessement, men dette værktøj er ikke til guitar, så det springer vi over. Desuden har det fået et nyt behageligt layout.
Når man starter Finale 2006 bliver man mødt med en del muligheder for at starte med at indskrive sin musik. Man kan vælge at starte med de gode gamle templates eller indscanne sine noder, eller man kan vælge at starte med at lave en øvelse via Exercise Wizard.

Layout
Layoutet har fået en lille ansigtsløftning. Der er et spil imellem 2 til 3 farver, og det gør at øjnene hviler behageligt. Ikonerne ligner sig selv men er blevet shinet lidt op og har fået en kølig gullig farve. Ovenover noderne er der nu kommet en taktangivelse, så man lettere kan følge med i hvor mange slag der er i hver takt, især når man bruger 16 delse noder fx. Der er det meget rart at kunne have en oversigt over de antalt ét slag der er i hver takt, afhægnigt af taktart. I eksemplet overfor er det 4/4 takt, derfor 4 kvartnoder inden for hver takt.
Noder og tabs tager sig rigtigt godt ud på skærmen. Her er et lille eksempel hvor vi har indskrevet nogle noder og har flyttet dem via "mass mover" værktøjet. Læg mærke til den klassiske tabulatur nøgle. Kendt fra Yazoo bøger.

Plug-ins
Derudover er der avancerede plugins fx. fra Band In A Box, så man nemt kan markere en takt og vælge 'Band In A Box auto harmonizer', som fungerer på samme måde som i selve BIAB programmet. Man får automatiseret nogle ellers avancerede musikteoretiske aspekter, og det er et genialt sammenspil programmerne imellem. Men det stopper ikke her, der er et hav af andre plug-ins, som er mindst lige så avancerede. For eksempler er der et jazz rythm sections arrangements plug-in. Igen baseret på det du har markeret i Finale. Disse plug-ins får alle top karakterer og er et kærkommet gode i Finale 2006. Finale 2006 får topkarakter i deres karakterbog for disse geniale plug-ins fra os her på guitaren.dk. Man sidder beundrende og kan ikke lade være med at tænke over hvor let programmet får disse avancerede funktioner til at fremstå.

Playback
Før i tiden har Finale programmerne altid fundet respekt for deres mange indtastnings muligheder, og den måde noderne tog sig ud, og det får de også stadig topkarakter for! Men det som altid har trukket meget ned, og har været en negativ faktor for programmets anvendesle, er lydkvaliteten eller rettere mangel på samme, når man skal aflyttet det indtastede. Men det er det rettet op på nu ved kraftige og dyre samplere som Kontakt fra Native Instruments. Derudover kan man som en genial, og dog efter hånden standard detalje ved nyere musikprogrammer: muligheden for at anvende VST instrumenter. Hvis man fx. har nogle gode VST instrumenter man er vild med og har installeret dem på sin maskine, så kan man shine de kedelige toner op man har indskrevet i Finale og afspille dem via sit foretrukne VST instrument.

Konklusion
Finale 2006 er et gigantisk program, som man nærmest skal studere på Harward for at få mindst 70% af mulighederne at kende, før den næste version kommer med endnu flere muligheder. Vi har jo anmeldt med en guitarist i mente, og sidder nok med den tanke at det nok er lidt overkill for den jævne guitarist, der bare vil indskrive nogle noder og tabulatur. Selvfølgelig kan man more sig meget med de kraftige playback samplere der er fra Native Instruments, der virkelig får midi noderne til at lyde af den ægte guitar vare, men vejen frem til et enkelt stykke nodemusik kan virke lidt trafikkeret og man bliver distraheret af alle de ting man møder på vejen der hen. Her tænker jeg igen på menuer og det stykke tid man bliver nødt til at afse for at mestre dette gigantiske og svære program. Programmet vinder i kvalitet på alle punkter, men man skal ofre meget tid på det for at få det lært ordentligt. Dog er det en skam at programmet ligger i den dyre ende. Hele 4500 skal du af med for at få det på reolen. Finale Guitar 2003 koster kun 999 kroner, men kan de fleste ting som guitarister har brug for, dog uden VST og Native Instrument playback.

Rating

0
No votes yet

Kategori

Software
Anonyms billede

Facebook kommentarer