Anmeldelse af hørelære programmet Earmaster Pro 7

Anmeldelse af hørelære programmet Earmaster Pro 7

Du er her

EarMaster 7 er som sine forgængere spækket med hørelære øvelser i forskellige sværhedsgrader og former. Programmet har ikke ændret sig meget hvad gælder brugerfladen. Den er stadig nem at finde rundt i med en stor og tydelig menu på forsiden. Herfra kan man vælge i blandt forskellige workshops og begynderkursus. Hver øvelseskategori indeholder en række øvelser der gradvist bliver sværere, og man kan også fremstille sine egne øvelser. Nærmere betegnet kan man man vælge og fravælge de ting man ønsker at blive testet i. F. eks. kan man vælge udelukkende at blive testet i forskellen imellem den joniske og den lokriske skala i skala-genkendelse eller kun  punkterede noder i rytme-imitation osv.

De øvelser og lektioner man gennemgår bliver gemt på en sky hvor ens brugerrettigheder også bliver lagret. Herfra kan musikundervisere også holde øje med og lave specielle øvelser til deres elever. Et meget værdifuldt digitalt værktøj for musikundervisere og udøvere.  Grundet de mange øvelser af variereret art skal man bruge uordentligt meget tid før man når at løbe tør for øvelser. Her er noget for enhver. Både den klassiske studerende og den rytmiske jazzenthusiast. Man kan hurtigt blive klogere ved at lade sig teste i de områder indenfor hørelære hvor man føler sig svagest. Klassiske guitarister kan  have meget glæde af at lade sig teste indenfor akkordgenkendelse og høre forskellen på en maj7 akkord eller en maj6 akkord. Rytmiske guitarister kan udfordre sig selv med sus4 akkorder og andre svære akkordopbygninger. Uanset hvad eleven eller brugeren foretrækker at spille så kan vedkommende få meget glæde og øvelse ved at teste sig selv i vigtige hørelæreøvelser som musikintervaller, og forskellen imellem dur og mol treklange samt firklange som maj7.

En af de sjoveste og samtidig sværeste øvelser er melodi-imitation og melodisk-bladsang hvor man lærer at synge direkte fra bladet og lærer at gentage en melodi man hører. Det fungerer på en brugervenlig måde ved at Earmaster først viser dig den toneart sangøvelser er noteret i ved at spille grundtonen for dig. Derefter spiller metronomen den første takt og efterfølgende spilles den række af toner du skal imitere. Man bliver tydeligt varslet om hvornår man skal starte ved at den knap der hedder "Syng det" lyser op, og det gør den heldigvis efter at metronomen er færdig med at angive slagene og deraf rytmen. Man kan selv bestemme den oktav man synger indenfor, men ønsker man at ændre tonearten kan man gøre det i selve indstillingerne af programmet. Det er en sjov og meget svær øvelse, men øvelse gør mester. Det gode er at man lærer at bruge sit øre og ikke blot stoler på de noder man ser. Nodebilledet bliver nemlig først vist til sidst. Så man kan godt synge en punkteret node med en bindebue i sektendedele perfekt, uden at vide hvordan det ser ud på papiret. Når det er sagt kan programmet også ligeså effektivt bruges til dig som måske har en omvendt problemstilling, at du ønsker at blive bedre til at synge det du ser på bladet. Øvelser i at læse fra bladet er nemlig også en mulighed. Man kan sågar også lære at notere det man hører på noder. Dog med en lidt snørklet måde i form at et panel med de knapper man skal bruge for at indskrive de noder man hører. Man kan desværre ikke få love at indskrive noderne direkte. Personligt skulle jeg kæmpe en brav kamp for at fortælle EarMaster at jeg ønskede at indsætte en pause efter den kvart-node jeg lige havde indsat. Lige her halter brugervenligheden bagefter for det er ikke intuiativt at regne ud hvordan man bruger værktøjslinjen med de værktøjer man skal bruge i form af knapper.

Brugervenligheden er blevet shinet op, men  det er ikke noget man umiddelbart lægger mærke til, man føler ikke at der er blevet rokket ved så meget. Men som jeg vist har nævnt i en tidligere anmeldelse af en af forgængerne så føler jeg det stadig ubrugervenligt eller nærmere underligt at man skal klikke på "Nyt spørgsmål", når man allerede er begyndt på en øvelse. Her ville det være bedre hvis øvelsen startede af sig selv. Knappen "Spil spørgsmålet" og "Nyt spørgsmål" kan også virke forvirrende fordi er det øvelsen man vil høre engang til? Og er den ikke allerede blevet spillet? Her ville det efter min mening være bedre med en stor midterstillet knap der hed "START" eller "SPIL", så ville man ikke være i tvivl om at de knapper der stod under nodebilledet blev brugt til at teste ens eget svar på en sangøvelse eller en rytme-imitation. Desuden virker det også lidt gammeldags at man skal klikke på knappen "Næste" selv om man allerede har valgt en øvelse. Når jeg i sektionen Rytmer vælger Rytme-imitation, som en af fire mulige kategorier indenfor den genre, så skal jeg efterfølgende klikke på Næste som virker lidt klodset.

FAKTA
Der er mere end 2.500 øvelser inkluderet i EarMaster Pro, og de vil træne dig i at genkende og transskribere skalaer, akkorder, intervaller og rytmer; læse fra bladet og synge melodier. Det er let at bruge, det er motiverende og det er meget, meget effektivt.

 • Helt ny-designet brugerinterface.
 • Nyt interaktivt begynderkursus som inkluderer et formidabelt godt teorikursus. Teorien og forklaringen til de enkelte øvelser giver dig et virkelig godt grundlag for at forstå hele hørelæren.
 • Nye-designede skærm-instrumenter (piano, guitar, bas, violin, cello, banjo, etc.)
 • Ny, forbedret algoritme til stemmegenkendelse.
 • Ny kontekst-baseret hjælp.
 • Nyt, avancerede statistik-værktøj.
 • Gennemarbejdede, opfriskede Generelle workshops.
 • Reviderede Jazz workshops.
 • Ny, intuitiv mikrofon-test assistent.
 • Revideret introduktionsside til lektioner.
 • Ny call-response indstilling til øvelserne i melodi-imitation og rytme-imitation.
 • Nye tempo indstillinger.
 • Retina og fuldskærm support (Mac).
 • Nye instrumentprofiler
 • Hundredevis af forbedringer "under motorhjelmen".

EarMaster 7 findes til både Macintosh, Windows og til iPad (gennem EarMaster Cloud)
Elever (og lærere), som tildeles EarMaster af en skole, som har EarMaster Cloud licensen, får automatisk tilsendt en email med brugernavn, kode og et downloadlink til EarMaster 7 til Mac, Windows eller til iPad

KONKLUSION
Teknisk set fungerede programmet fortræffeligt. I den måned hvor vi har testet det har det aldrig gået eller ned ej heller frosset, så vi kan godt konkludere at programmet er klippe stabilt. Programmet er guf for dig der vil blive bedre til hørelære og et uundværeligt værktøj for musikunderviseren der vil lære sine elever at blive bedre til rytmelæsning og rytme-imitation. Jeg kan forestille mig at programmet ville fungere til udmærkelse ved fællesundervisning da man kunne lade øvelserne gå på skift. Her kunne man lave hold der blev testet i at klappe rytmer og andre hold der lærte bladsang. Man kunne også lave sjove og udfordrende konkurrencer. Programmet er sjovt i sig selv, men endnu sjovere når man er fælles om det. Met det er ikke sjov og ballade, men derimod et seriøst værktøj som bør være en obligatiorisk del af musikundervisningen. Brugervenligheden kunne dog være mere heldig. Men de resultater og de mangfoldige muligheder for at blive bedre som musiker vinder over brugervenligheden. Version 7 indeholder ikke nogle revolutionerende ting i forhold til forgængerne, men den er spækket med værdifulde øvelser.

Anonyms billede