Anmeldelse af Jesper Sivebæks album: Ta mig med

Anmeldelse af Jesper Sivebæks album: Ta mig med

Du er her

Jesper Sivebæk har nøje udvalgt 12 af Kim Larsen's bedste sange til sin hyldest til det danske sangskjald. Ikke en nem opgave da den kære salige musiker og komponist efterlod sig en række store hits af vælge ud fra. 

De 12 sange er smukt fortolket af denne klassisk uddannede guitarist, uden at blive overfortolkede. Efter min mening bør Kim Larsen's sange ikke overfortolkes af den simple grund at hans melodier er så enkle og ligetil at spille, men samtidigt også er meget nemme at huske eller svære at glemme om man vil. En sang som Kvinde Min er smuk i sig selv, og selve akkordharmonien gør sangen sjov at spille, og så er melodien jo meget iørefaldende.  I Jesper Sivebæk's hænder er den også meget behagelig at lytte til, og formår han med sine smukke toner at gøre melodien til sin egen. Den har et melankolsk præg over sig i og det langsomme tempo gør den smuk og drømmende.  Nogle steder fylder han også tomrummet ud med hurtigt klassisk fingerspillet, med en snert af tremolo. I cd'ens omslag skriver han at han er inspireret af den brasilianske komponist Heitor Villa-Lobos når han fortolker melodien. Man kan tydeligt høre at han har et stort kendskab til Kim Larsens sange, og at han har lyttet meget til hans musik. Det høres i hver enkelt frase han fremfører i de 12 sange.

I sangen Masser af succés formår han at vente med sangens klimaks som er: "og om natten" ved at spille sangens vers på en lettere improviseret måde, dog uden at man på nogen måde er i tvivl om hvilken sang han spiller. Ved at udsætte sangens klimaks formår han at fastholde lytterens interesse for melodien. Man ved at omkvædet kommer, men ved at udsætte det skaber han en spænding og en hunger for at høre orderne "Og om natten" i melodien.

Jesper Sivebæk formår at gøre de 12 sange til sine egne, men han har dog ikke arrangeret alle sangene selv. Hans spillepartner Asger Agerskov Buur har arrangeret: Som et strejf af en dråbe, og Kom igen, imedens hans brasilianske kollega
Daniel Murray har arrangeret: Der er en sang. 

Tre sange skiller sig ud på cd'en ved at være relativt ukendte. Det er: Himlen (Kielgasten, 1989), Den gale vej (Øst for vesterled, 2019), og Der er en sang (Luft under vingerne, 1998). Ved at vælge disse tre sange fremfor andre store Kim Larsen sange som Papirsklip, viser Jesper Sivebæk at han har været kritisk over for valget af de 12 sange. Bestemt ikke et nemt valg. De tre ukendte melodier fungerer også rigtigt godt på en klassisk guitar. De lyder smukt og velspillet. 

Genremæssigt falder cd'en under klassisk guitar, men kunne også sagtens kategorieres som fingerstyle. Dog ikke overdrevet og improviseret fingerstyle, men velovervejet og strukturet, med plads til eventuel improvisation på sceneoptrædener. Sange som Kvinde min og Masser af Succes er dog eksempler på fortolkninger som lyder meget klassisk. Nyere klassisk om man vil, men stadig klassisk guitar. Teknisk set viser Jesper Sivebæk eksempler på sine færdigheder med stilrent fingerspil. Dette uden at overdrive med flagolet toner og anden udsmykning. Heldigvis. Hans fokus på at spille hver enkelt tone smukt, og at dvæle ved den, gør at cd'ens numre er flere genhør værdig.

Det er umådeligt svært at bedømme sangene enkeltvis da de alle lyder godt på sin egen måde. Samtidig er jeg også bevidst kritisk over ikke at falde i den fælde der hedder, at: lide en sang fordi man kender den i forvejen. Derfor er det også nemt at blive forelsket i kendte sange som Kvinde min, Om Lidt og Masser af success. Kom igen lyder også godt, men efter min mening lyder den bedst hvis den bare bliver spillet som enkelt fingerspil med melodi. Fingerstyle, om man vil. Det er bestemet et flot arrangement Asger Agerskover Buur har lavet, og Jesper spiller det også fremragende, men netop det faktum at Larsen's sange lyder godt i sig selv uden yderligere omsvøb gør også, at det er farligt at røre ved dem og pynte på dem. Her gør Sivebæk det igen bedre end godt, men jeg fristet til at sige: unødvendigt godt, da Larsen's sange efter min mening bør spilles enkelt. Jeg kan derfor ikke pege på en rigtig vinder, men Om lidt, og Flyvere i natten er eksempler på to sange som Jesper spiller utroligt smukt og inspirerende. 

CD'en der kommer i et flot hæfteomslag med billeder af både Kim Larsen og Jesper Sivebæk og andre, indeholder interessant læsning om hvordan Jesper blev inspireret af Kim Larsen og Segovia i en tidlig alder. Denne inspiration gav ham et ønske om selv at ville spille guitar. Et ønske han holdt fast ved. I dag er han klassisk uddannet guitarist, og ansat som lektor på det kongelige danske konservatorium. Udgivet af Our Recordings med flot lydkvalitet. Cd'en er meget vellykket produktionsmæssigt.

Siden 2004 har Jesper undervist i guitar på DKDM, fra 2007 som lektor med ansvaret for guitarklassen. Han har tidligere undervist ved musikkonservatorierne i Esbjerg og Odense.

Konklusin
En smuk cd der hylder Kim Larsen som sangskriver og musiker på den bedst mulige måde. Jesper Sivebæks virtuose spil gør at hver enkelt sang er mere end et lyt værd. En flot beskåret cd.

Anonyms billede