Anmeldelse af node og tabulatur programmet Guitar Pro 7

Anmeldelse af node og tabulatur programmet Guitar Pro 7

Du er her

Selve opstarten af programmet er blevet ændret således at man kan vælge instrument og indstillinger af lyd i et og samme vindue. Det gør at man ikke behøver at åbne flere vinduer for at vælge en bestemt guitar lyd. Layoutmæssigt ser man nu en afdæmpet grålig farve som virker afslappende for øjnene. Derudover kan man vælge en række indstillinger som den måde man ønsker guitaren stemt i. Det ser ud til at være de samme indstillinger før, med valg af strengeinstrumenter og slagtøjinstrumenter, men blot fremvist på en anden måde.

Den mest vigtige rude i programmer er selvfølgelig det der skal forestille at være et blankt papir bortset fra de velkendte node og tabulatur linjer med en gul markør der markerer at Guitar Pro er klar til at lade dig indskrive dine tabs. Og den metode man indskriver disse er heldigvis forblevet helt uændret, og gudskelov for det, der er ingen grund til at ændre på noget der fungerer optimalt. Det er dejligt nemt at flytte markøren med piletasterne og indskrive tal på tabulatur-linjen og trykke på + og - for at ændre nodeværdier. Den del fungerer som den altid har gjort. 

Guitar pro
Guitar Pro 7's nye brugerflade til at oprette nye sange med

Udseendet på selve skærmbilledet ændrer sig efter hvilken skærmopløsning du kører med, men det er ikke responsive som en hjemmeside. Derimod kan du oppe i venstre hjørne vælge imellem nogle foruddefinerede skærmindstillinger, for at tilpasse brugerfladen  til det miljø du arbejder bedst i. Placeret i midten er der navigations knapperne med PLAY og spole. Lidt mere konfust er titlen på det spor du arbejder i placeret ved siden af navigations knapperne. Når man klikker på det kan man hoppe til et bestemt stedet i sine noder, som skærmbilledet viser her. Til højre er der udskriv, gribebræt visning, tuner, og line-in. Med line-in kan man jamme med til de sange man har skrevet. F.eks. kan man hente midi numre med trommer som backing track. Ja faktisk kan hele sangen man indskriver bruges som backing track til at jamme med. Du kan dog ikke optage det du spiller.Men til gengæld kan du gemme dit backing tracks som en lydfil og importere denne ind i Garageband og indspille din guitar der istedet for.

Det tog mig lidt tid at finde RSE lydeffekterne. Men da jeg havde fundet dem virkede placeringen af disse logisk for mig, og nu har jeg glemt alt om den gamle måde at vælge lydeffekter på. I GP7 er det dejligt nemt og struktureret ved at du vælger dit spor og justerer på indstillinger i rubrikken/kassen Sounds. Her kan du vælge imellem MIDI og RSE. Hvis du ikke vil distraheres i dit kreative element med at indskrive dit nyeste songwriter hit så anbefales det at du bruger MIDI da det blot er almindelig synth lyd, men vil du også designe lyden på det du indskriver -  det kunne være på et allerede eksisterende hit, så kan du vælge RSE lydeffekter på bas, trommer eller din leadguitar. Mulighederne er ubegrænsede.

Man kan hoppe til sektionerne i sin sang ved at bruge dette værktøj øverst oppe i menulinjen i Guitar Pro 7

Ting jeg ikke var glad for
Især to ting har irriteret mig med den nye version: Indskrivning af titler, og tuneren. Det tog mig lang tid at finde ud af hvor man indskrev noget så simpelt og uhyre vigtigt som titlen på sin sang! Det resulterede i at jeg måtte udlevere noder til mine guitarlever uden titler på, og måtte pinligt finde min blyant frem. Før klikkede jeg altid på F5 tasten og så kunne jeg indskriver titel og sanginformationer såsom komponist, og musiker. På en eller anden måde var det slået fra i min opsætning. Men titelinformationerne kommer frem når man vælger de tidligere nævnte skærmindstillinger oppe i venstre hjørne, men min kritik går mere på at programmet tillader at man gemmer en sang uden titel. Man skal selvfølgelig indskrive navn på filen for at få lov at gemme, men programmet er ligeglad med om det man dokument man har indskrevet har en titel eller ej. Det er forkert i min optik.

Et andet irritationsmoment var den bøvlede måde man vælger noget så simpelt som indstilling af rytme. Før i tiden kunne jeg bare dobbeltklikke på BMP tallet i partituret og så kunne jeg hurtigt indskrive en ny rytme, men ikke med GP7. Her skal man klikke på metronomindikatioren foroven og når man gør det kommer der noget der minder om en terminal konsol fra Star Trek frem på skærmen med en graf som jeg åbenbart skal tegne rytmen med musen på. Jeg kan dog indskrive tempoet direkte, men den unødvendigt store brugerflade med alskens indstillinger som jeg slet ikke har brug for, gør programmet bøvlet at arbejde med.  Og det er jo rimeligt tit at man skal ændre tempo. Et andet irritationsmoment med tempo angivelsen er at den virker fra den takt du står ved. Så man skal huske at gå tilbage til den første takt hvis man ønsker at tempoet skal gælde for hele sangen. En god ting er dog at man kan indskrive en label for den tempoangivelse man har brugt. F.eks. kunne man skrive: spil swingrytme her.Men det største af alle skuffelser er at den gode gamle måde man stemte guitaren på  ( vi har sågar lavet en video om hvordan man stemmer guitaren i Guitar Pro) tilsyneladende er helt væk. Når man klikker på tuneren kommer der en digital tuner frem der lytter til de strenge du spiller på. Før kunne man vælge det spor man arbejdede på og klikke på de strenge man brugte i det instrument man havde valgt.

guitarpro7
Denne smarte tidslinje i Guitar Pro 7 giver dig et godt overblik over takterne i din sang

Ting jeg var glad for
Man kan i den nye smarte tidslinje følge med i de takter der bliver spillet. Herved kan man nemt hoppe frem til en passage man ønsker at øve eller måske vise for en elev. Jeg bruger tit GP når jeg skal vise noget for mine elever. GP er så dejligt taknemmeligt til at spille en takt igen og igen, og laver aldrig fejl - i modsætning til mig! Når man klikker i denne takt i tidslinjen, så kan man også se at det virtuelle gribebræt ændrer toner. Ganske smart og overskueligt.

Jeg kunne også godt lide at man under MUSICAL NOTATION i fanen Song kunne vælge hvordan den stemme man havde indskrevet i tabulaturen blev fremvist. Her kunne man hurtigt vælge rytmevisning ovenover tabulaturen - utroligt smart og effektivt. Før i tiden skulle man bruge en masse undermenuer for at finde just den del frem.

To faner med valg af Midi og RSE. Med RSE får man realistisk guitarlyd og har mulighed for tilføje pedaler og forstærker effekter.

Nye ting
GP7 har rigtigt mange nye forbedringer i forhold til version 6, her kan nævnes:

  • High resolution - til Retina skærme
  • Nye indskrivnings muligheder - nu med golpe, pick scrape, og dead slap. Måden man indskriver bends i  standard notation er blevet forbedret, og de har forbedret den måde de forskellige elementer i noderne samarbejder og konflikter på.
  • Tilslut din guitar - Tilslut din guitar til et eksternt lydkort og brug de effekter som er tilpasset til ethvert spor i din sang.
  • Mange lyde er blevet tilføjet, herunder dobro, flamenco, manouche og 7-strengs nylon guitarer, den elektriske sitar, fretless bas, jazz-basab, harmonikaer, mellotron, harmonikaer, sækkepibe, nye synthesizer og tromler.
  • Det virtuelle instrument (guitar, bas, banjo og piano) vinduer er resizable (størrelsen kan ændres).
  • Ydeevne og brugervenlighed
  • Opstart af software og filindlæsning er blevet forbedret. Rulning og zoomning er nu begge glattere. Installations- / opdateringsprocessen forbedres også.
  • Kvaliteten af ​​partiturets design
  • Skærmdisplaymotoren er helt omskrevet for endnu mere realistisk, professionel noter.
  • Polyfonisk tuner
  • Du skal bare pusse de seks strenge sammen for at kontrollere deres indstilling i et enkelt slag.
  • Blander MIDI / RSE
  • Guitar Pro 7 gør det muligt inden for en given enkelt fil at blande spor, der bruger MIDI toner med andre, der bruger RSE toner.
  • derved behøver du ikke at ændre indstillingerne på den fil du har importeret eller den fil du importerer til. De passer sammen og GP7 finder selv ud af at spille RSE lydeffekter i de sport hvor det kræves.
  • Lås dine filer
  • Du kan låse din fil for at forhindre enhver utilsigtet ændring. Du kan også tilføje et kodeord til det, for at holde det åbent eller redigeret
  • MIDI og MusicXML formater
  • Import og eksport i MIDI- og MusicXML-formater er blevet forbedret for bedre kompatibilitet mellem Guitar Pro og andre musikalske softwareprogrammer.
guitar pro 7
Forhåbentlig har den nyeste opdatering af Guitar Pro 7 med rettelser løst de mange ustabile forekomster

Konklusion
Jeg er en af de største tilhængere og brugere af Guitar Pro derude, men selvom jeg ikke er skuffet over de mange nyheder, og oplever at programmet arbejder hurtigere end nogensinde, så er jeg meget forbavset over de mange crash jeg har oplevet. Disse crash er typisk kommet ved at jeg har været igang med at lukke programmet. Men det har også frosset mens jeg har haft andre programmer som Garageband og Camtasia åbne. Her har programmet frosset og den velkendte drejeskive på Apple OsX kørte rundt i en evighed. Derfor må jeg sige at programmet virker temmeligt ustabilt. Det har dog ikke stoppet med at virke under afspilning eller indskrivning af en sang, men det virker som om at det ikke er kommet over sine børnesyge endnu. Vi bliver ved med at køre GP7 for at tjekke om opdateringerne har hjulpet. Men lige nu føler vi at det er bedre og mere stabilt at køre med GP6.

Anonyms billede