Anmeldelse af nodeprogrammet Primus til Mac

Anmeldelse af nodeprogrammet Primus til Mac

Du er her

Vi har tidligere testet det tyske nodeprogram Primus i en windows udgave. Nu er tiden kommet til at tage et kig på udgaven til Mac computere. Ved første øjekast er der ikke så meget forskel, og man glemmer helt at man sidder ved en Mac computer. Brugerfladen er nærmest identisk med den der findes til Windows platformen. Programmet starter op med et klaver partitur nodeark med fire takter. Ovenover befinder en menu sig med Filer>Dokument>Stykke>Nodesystem>Valg>Tekst>Midi>Vis>Indstillinger og hjælp. Altsammen nogle vigtige menupunkter at have adgang til, bevares, men det virker lidt kikset at de bliver præsenteret på denne uvante måde. God gammel skik dikterer jo at menupunkterne skal findes ved siden af æblet øverst oppe. Men det har udviklerne set bort fra. De har i bedste Office 97 stil placeret dem vilkårligt oven over hovedvinduet. Det virker lidt klodset. Og det faktum at det er skrevet med en meget lille skrift gør cituatione ikke bedre.

primus1
Brugerfladen til et program er noget af det vigtigste for det er jo denne man bruger til at skabe de resultater man gerne vil opnå. En brugerflade skal helst være så anonym som muligt. Man skal faktisk ikke lægge mærke til denne, men blot gå i gang med at skabe sit musikstykke. Men Primus' brugerflade gør at det for mig virker distraherende at gå i gang med at lave noget seriøst. Dertil er det faktum at nodepartituret ligger centreret på en grim gul baggrund, men en stor klodset vandret scrollbar forneden. Alene det at skulle scrolle vandret virker som en fejl på mig som gammel webudvikler. Gammel webudvikling lærdom siger jo at scrollbare aldrig skal være synlig, ihfv. ikke vandret.  Jeg besluttede mig for at skrive nogle noder ind. Derfor klikkede jeg med musen på vinduet med det resultat at programmet scrollede hurtigt op og ned så mit partitur lå langt nede på skærmen lodret.
På den måde lærte jeg at man skal klikke på nodearket istedet for. Men for at gøre det skal man jo vide hvilke toner man vil skrive ind med det samme. Men til gengæld er det nemt nok at slette noderne igen. Det var hurtigt og nemt at sætte noder ind med musen, hvis man vel at mærke holdt sig til nodearket og ikke klikkede udenfor eller brugte det vandrette scrollbar forneden. 

primus2

Jeg havde ikke brug for klaver stemmerne da jeg skulle indskrive en guitar sang med noder og tabs samt akkorder. Dertil kunne jeg forholdsvis nemt skabe guitarstemmer ved hjælp af en partitur assistent eller fra en allerede gemt skabelon. Man vælger først strengeinstrumenter og peger på Guitar. Lidt forvirrende er det dog at guitar optræder to gange i listen. Den øverste er til noder og den nederste er til Tabs.  Det er dog ingen hemmelighed at Primus' største force er nodeskrivning. Så tabs visningen fungerer mest som en visning af de allerede indtastede noder. Programmet kan ganske smart oversætte noderne til tabs når man først dublikerer nodestemmen og ændrer den kopierede stemme om til Tabulatur.

En anden kuriositet er at Primus ikke kan maksimeres på normal vis, for at fuld adgang til nodearket, og blive mindre distraheret af alt det der falder uden for "nodestativet".  Man kan godt forstørre hele vinduet ved at klikke på "+", men når man ønsker at arbejde i et mindre vindue igen skal man klikke på "+" en gang til, istedet for at klikke på minus.

Når man først er kommet igang med Primus nodeprogrammet får man skabt professionelle udseende resultater med det samme, og det fungerer fint at importere og eksportere imellem forskellige formater som Guitar Pro. Desuden har man fuld kontrol over import af midi filer.
På den danske hjemmeside: http://www.indigo2.dk/primus/index.htm kan man få se eksempler på hvor professionelle resultater man kan få skabt ved brug af Primus. Vi har også brugt den til b.la. visning af skalaer og til julesange.
Primus er et rigtigt godt valg til produktion af nodemateriale der skal udskrives, men man kan også opnå højt professionelle resultater ved oprettelse af PDF dokumenter. Det er sjovt at tænke på at disse flotte noder er blevet skabt i et program der ikke selv er det pæneste at kigge på. Det minder lidt om Band In A Box som også har et uortodoks udseende, men som kan skabe professionelle resultater. Men her er det vigtigste vel at man kan skabe professionelle resultater og mindre vigtigt hvad de er blevet skabt i eller hvordan de er blevet skabt.
Primus er et "super charged" program, men det kræver en del af førstegangs brugeren, da det ikke er helt nemt at gå til. Man har brug for en vaskeægte  brugervejledning (på dansk) og den kan man få på førnævnte danske hjemmeside www.indigo2.dk.

primus3

Primus tror vist at den kører på en windows maskine (bemærk C drevet - der er ingen C drev på Mac!)

Primus fungerede fint og skabte professionelle resultater i vores testperiode, men vi oplevede dog nogle fejl som gav os indtrykket af at programmet ikke var helt modent til Mac brugere endnu. En af disse var at jeg ikke kunne få lov at gemme efter at have skrevet titel til Noderne, også selv om titel stadig var aktiv i programmet. Disse og andre "børnesygdomme" optrådte i programmet, men det virkede mere stabilt I Mac Os El Capitan end i Os Mavericks. Der var knapt så mange underlige frysninger som i Windows udgaven. Hertil virkede Mac udgaven mere stabil. Det var kun sjældent at den frøs, og som sagt virker den ret stabil med styresystemet Mac OS El Capitan.

primus5

Konklusion
Primus på Mac virker lidt halvfærdig, og er uden tvivl omskrevet fra Windows versionen, men den kan stadig skabe imponerende resultater som er af meget høj professionel kvaliet. Det er dog  irriterende at selve nodearket hopper så hurtigt op og ned når man scroller med musen, og samtidig efterlader en med den nøddefarvede baggrund. Det er forvirrende at der ikke er nogen minimer eller luk knap. Samtidig er det besværligt at man skal klikke på zoom for at få noget der ligner fuldskærm eller maksimer vindue. Når man bruger zoom funktionen kan man gøre vinduet mindre eller større ved at trække øverst i højre hjørne, men når man forsøger at minimere det så det passer med et nodearks størrelse følger nodearket ikke med. Det ville være mere arbejdsvenligt om nodearket selv skalerede sig på plads, som vi kender fra responsive design hjemmesider. Dog kan man i VIS vælge side horizontal visning., som giver mere mening for mig at redigere i. Det er forvirrende at der findes en Microsoft Windows filmenu samt en mac menu øverst i styresystemet. Det er godt at PLAY funktionen springer til takt 1 så man ikke behøver at kæmpe en kamp for at navigere med musen hen til første takt. Dpg er det forvirrende med FIlmenuen øverst og den i vinduet.

Primus er slet ikke blevet voksen på Mac endnu, desværre, men vi elsker den stadig pga. de resultater man kan skabe!

Anonyms billede