Anmeldelse af video om Johnny Mørch

Du er her


Historie
Vi bliver inviteret inden for i Johnny Mørchs eget værksted, som for det utrænede øje ligner et ganske almindeligt snedker værksted. Men filmen igennem bliver vi hurtigt klare over, at det er det ikke.
Mørch går hele filmen rundt i almindeligt snedker tøj, og hvis det ikke var for hans charmerende gribebræts seler, så ville det være svært at skelne ham fra en ”almindelig” snedker.
Vi følger i filmen Johnny Mørch som skal have lavet en speciel bygget guitar til kunden; Knud Møller.
Ved brug af et spørgeskema stiller han kunden en række konkrete spørgsmål han skal bruge for at komme i gang med at designe og efterfølgende lave guitaren. Man kan tydeligt se at Johnny Mørch har prøvet det før. Han er meget professionel i sin fremtoning, og stiller kun de mest nødvendige spørgsmål, og fylder ikke luften med røgslør. Han er god til at fokusere på emnet. Knud Møller er meget interesseret i at få sin egen guitar og svarer på bedste vis på de mange spørgsmål der bliver stillet.Hvor tyk skal halsen være
Hvad med kroppen/body?
Hvor tykke skal strengene være?
Hvilket træ skal man anvende?
Hvilke pickups skal anvendes?
Skal halsen være vinklet?
Skal der være 3 stemmemekanikker på hver sin side eller 6?
Hvilken slags kontrolplade skal anvendes?
Og meget meget mere. Det kan være svært som tilskuer at følge med i hvad der bliver sagt uden at være inde i emnet, men som det står på videoomslaget så kan man gå ind på Reel Motions hjemmeside og læse noget om de diverse udtryk der bliver brugt, det er en fin detalje.


Krop

Knud Møller beslutter sig for en hollow body guitar, altså en guitar hvor noget af træet er skåret ud af en blok, som ses demonstreret af Mørch på videoen. Guitaren bliver dermed halvakustisk. De snakker så frem om tilbage om forskellige træsorter og Mørch fortæller lidenskabeligt om fordele og ulemper og Knud lytter lige så intenst. Det slutter med at Knud beslutter sig for at anvende massivt flammet ahorn til kroppen. Et godt valg synes Mørch.Strenge

Af hensyn til spændingen på halsen så vil Mørch gerne vide hvilken strengetykkelse Knud bender meget og er vant til 09’er men gerne vil have lidt mere respons, og fornemmelsen af mere. Det føles mest rigtigt med 010. I selve processen med spørgeskemaet får Knud hele tiden mulighed for at afprøve nogle færdiglavede guitarer, deriblandt en med 010’er på og den mener han føles rigtigt. De bliver derfor enige om 010’er.


Hals

Halsen bliver lavet af udskåret Rio Palisander som Mørch får lov til at ”bestemme”. Knud lader mesteren vejlede her.


Gribebræt

Gribebrættet bliver lavet separat og limet, hamret og fræset på. Hvordan det bliver gjort forklarer Mørch meget teknisk detaljeret om. Det kan man så vælge at sætte sig ind i på videoen ved at spole frem og tilbage. Her vil det være smart med en dvd hvor man hurtigere kunne vælge de afsnit man ville se.


Bånd

Båndene bliver fremstillet på Mørch egen lavede maskine til formålet. Og Knud Møller beslutter sig for at 2,4 mm brede bånd og 1,2 mm høje bånd.


Pickups

Knud Møller bliver hurtigt glad for Mørchs selv fremstillede pickups som de sammen tester ved en speciel lavet guitar som er bygget til pickuptests. Knud Møller tester pickupperne grundigt og beslutter sig for en Tele model ved stolen og en af samme slags tæt på halsen og så en Stratocaster model i midten. Lyden er fremragende. På et tidspunkt spiller Møller noget fingerpicking blues med en country sound og det er virkelig vellyd for øregangene. Den er næsten synd at da han vender tilbage for at teste sin egen guitar, nogle måneder efter, ja så spiller han udelukkende med distortion eller i hvert fald med volumen skruet højt op. Johnny Mørch har selv lavet et system på Telecaster kontrolpladen (der hvor knapperne sidder), hvor man på med et tryk på en knap skifter imellem de 3 pickups, plus en anden knap som anvendes til mellemtone brug.
Mere detaljeret vil vi ikke beskrive filmen, vil du vide mere kan du jo se den ved at købe den på www.reel-motion.dk.
Ønsker du selv at få bygget en guitar kan du gøre det på: www.morch-guitars.dk .

Konklusion

En god og informativ video som giver guitarbygger legenden Mørch lov til at tale ud og guide seeren igennem kunsten at fremstille en guitar.
Johnny Mørch fungerer selv som fortæller på videoen, udover Reel Motions fortæller som siger noget i starten og i slutningen af filmen.
En skam at man kan se den færdige guitar på videoomslaget. Personligt mener jeg at det ville give en bedre effekt hvis man først så det færdige produkt til sidst, da man jo følger udviklingen af guitaren fra start til slut i filmen.
Hvis du altid har tænkt over hvordan en guitar egentlig bliver bygget eller du bare er nysgerrig, så er denne video for dig. Overvejer du selv at starte som guitarbygger får du guldbelagte informationer fra en sand mester; Johnny Mørch. Videoen er også udmærket til en hyggelig øve-aften sammen med gutterne eller veninderne, som en stemings-spreder.
Guitaren.dk anbefaler videoen på det kraftigste men beklager samtidig, at den ikke findes på DVD og kun på VHS. I disse digital tider virker den lige så klodset som en 78’er vinyl plade gjorde det i starten af 80’erne. Den har haft sin tid. Fordelen ved DVD er stjerneklare: opdeling i afsnit, undgåelse af spoling, bedre lyd osv. Osv. Osv.
På den anden side er VHS stadig det mest populære format derude i stuerne, og indholdet er jo det samme.
Skrevet af Fríðrikur Ellefsen for https://www.guitaren.dk 29 oktober 2003

Rating

0
No votes yet

Kategori

DVD
Anonyms billede

Facebook kommentarer