Anmeldelse: Reiffs rytmer

Du er her

Jeg sidder med en helt ny bog af Søren Reiff som vi tidligere har skrevet om på guitaren.dk i forbindelse med hans kritiker roste bog Reiffs riff. Her følger en anmeldelse af bogen.
Bogen er i stort format, med farvestrålende og lækre tykke sider,  der bærer et flot layout, og meget praktisk har et lille bogmærke der viser tonerne på gribebrættet.
Bogen er 137 sider lang og er derfor en ordentlig moppedreng af et øvehæfte at være, men idet at Reiffs rytmer beskriver flere forskellige populære genre som rock, jazz, country og blues, så er 137 sider ikke for meget.
Bogen er delt op i kapitler med dertilhørende øvelser på cd, som vi kender det fra Reiffs Riffs. Dog er der denne gang hele 3 cd’er. Udover Reiffs guitar er der en basguitar, trommer og til dels keyboard.
Der er ikke så mange toner i de forskellige øvelser, men alligevel fanger de essensen i den genre man er ved at træne. Tonerne er velvalgte og understreger hvor vigtig rytmen er for selve genren.
Oven over øvelserne er der et bogstav der viser hvilken akkord man spiller tonerne til, indenfor hver takt, men selve akkorden bliver kun vist som tabulatur, og det vel at mærke kun når man spiller de toner der udgør akkordenerne . Selve akkorderne er ikke vist som becifring.
Det lægger op til at selve brugeren af bogen skal kunne læse tabulatur og gerne forstå rytmiske figurer, og dermed er bogen mest til lidt mere trænede guitarister. Begyndere vil også få meget ud af den, men personligt mener jeg at det er mest hensigtsmæssigt at begyndere studerer bogen sammen med en evt. lærer eller god vejleder.
Bogen fungerer fint som et opslagsværk og en inspirationskilde om man ønsker at spille en genre man ikke er så stærk i og savner inspiration til at spille den sang ens band har besluttet sig for at gå i krig med, så den fx ikke lyder for meget af country når man spiller soul osv.
Et der kendetegner øvelserne er at man plukker nogle toner ud fra nogle akkorder, typisk barréakkorder, på forskellige strenge,  som man med sindsro kan flytte rundt i sit rytmespil som man plejer, i modsætning til leadguitar hvor man ikke nødvendigvis bliver i en bestemt akkord, men gerne bevæger sig rundt på flere forskellige strenge uafhængigt af at låse sig fast til en bestemt akkord og til en bestemt position.
Der forekommer dog også steder hvor man lige spiller en enkelt tone på et tæt ved liggende bånd, men man flytter typisk ikke barrefingeren.
Med det i mente at man i venstre hånd føler at man spiller akkorder som jo er rytmeguitaristens lod, og i højre hånd blander diverse rytmer der er så afslørende for de forskellige genrer, så bør de forskellige rytmefigurer og krydderier som Reiff viser i bogen, ikke skræmme guitaristen som har taget bogen i favn. Det er min personlige mening at man som rytmeguitarist hurtigt vil få glæde af øvelserne, også selv om det nok vil tage en hel del overbevisningsarbejde at overbevise  den stivnakkede barreakkord entusiast som hakker den ene rockakkord ned på gribebrættet efter den anden, men som absolut ikke føler noget behov for at lære noget nyt, om glæderne ved at spille øvelserne i denne udmærkede bog.
Et kæmpe plus i bogen er at Reiff har givet sig tid til at forklare øvelserne i ord, og ligesom i Reiffs riffs så beskriver tingene ud fra dagligdags situationer. I hvert kapitel forklarer han også en smule teori men understreger også hvorfor han fortæller om et bestemt og nogle steder har undladt et andet emne. Hermed får man som læser et afslappet og mindre højtideligt forhold til bogen. Lidt mindre:’nu skal far her vise dig’, og lidt mere: ’lad os kigge på den der drilske rytme sammen’.
Nu er det ikke guitaren.dk’s opgave at stille sig til smagsdommer over for hvad den enkelte guitarist ville få ud af at købe denne her flotte bog, men det er ingen hemmelighed at er man en rimelig seriøs guitarist der vil videre, og har en del overskud men ikke nødvendigvis mere end at han/hun kan tage bogen frem i ny og næ, så er bogen en velsignet ven, og du kan få timer til at gå med at hygge dig i Reiffs rytmers selskab.
Vi kan lide bogen da den er gennemarbejdet og ikke giver sig ud for at være mere end den er. Den holder hvad den lover. Den ville pynte på din bogreol!

Rating

0
No votes yet

Kategori

Bøger
Anonyms billede

Facebook kommentarer