De første akkorder - anmeldelse af guitarskole på dvd

Du er her

De første akkorder - lær at spille guitar med billeder og lyd er en guitarskole på dvd med Søren Bødker Madsen som underviser. Undervisningen er delt op i 24 afsnit som hver giver sig ud for en lektion. Typisk delt op efter sangtitlerne, men også efter stemning og andre begyndertips såsom strengeskift.

Allerede i den første lektion er du igang med at stemme guitaren. Det gør underviseren ikke et stort nummer ud af, men koncentrerer sig om at spille tonerne for dig og samtidig fortælle dig hvad strengene hedder.

At have Søren Bødker Madsen foran kameraet fungerer rigtigt godt. Manden er med sin rolige jydske stemme og facon letforståelig og hyggelig at være i stuen sammen med. Fremtoningen er professionel og illusionen om en hyggelig lektion i hans egen stue fungerer rigtigt godt. Du føler det som om du er budt indenfor i hans stue og sidder på sofaen klar til at lære alt om guitar.

SBM går ikke så meget ind i detaljer med hvilken guitar man som begynder bør spille på. I samtlige 24 lektioner bruger han en nylonstrenget spansk guitar af god kvalitet som pryder dvd coveret. På bagsiden er der dog billeder af en stålstrenget guitar, som ikke bliver brugt i dvd'en.

Du er meget hurtigt i gang med den første akkord og med at spille rytme i højre hånd. Til hver akkord får du tips til at sætte fingrene rigtigt så akkorden lyder som den skal. Til de fleste lektioner får man en rytmefigur der viser ned og opslag i højre hånd.

Sangmæssigt er vi godt dækket ind med solide evergreens som Eight Days A Week, Let It Be og Kald Det Kærlighed. Hver sang er professionelt udført af to unge sangtalenter af begge køn. Underviseren har koncentreret sig om at spille guitar og ikke synge. Uden at vide hvordan SBM synger så fristes jeg til at sige at det er en god idé at han har ladt være, sat i relief til Stefan Grossmans halvdårlige forsøg på at synge sangene på sin guitar undervisnings dvd'er.

Udover de faste titler demonstrerer underviseren også spændende riffs og licks som Smoke on the water og viser hvordan du med skift imellem to akkorder alligevel kan opnå spændende anslag og rytmer i højre hånd, såsom dæmpet anslag. Desuden er det obligatoriske Blues shuffle heldigvis også med!

Når vi taler grebskift og måden man tager akkorden på så er det en smagssag hvordan man selv griber sin akkord. Mange af os erfarne guitarister har tit genovervejet den måde vi griber en akkord på afhængigt af hvilken cituation vi står i. Søren Bødker Madsen kommer ikke ind på alternative måder at gribe akkorderne på men viser dog alligevel flere måder at gribe akkorderne på. Det er sikkert et bevidst valg så eleven selv kan se at fx. G akkorden kan gribes med forskellige fingre afhængigt af cituationen. Dog laver han i mine øjne lidt af en brøler da han forklarer hvordan man tager en akkord i indledningen, men når de to sangere er gået i gang med at synge spiller han akkorden med en anden fingersætning. For os der ikke er begyndere er det ikke noget vi studser over, men en total begynder vil givetvis blive forvirret over at den kære underviser nu pludselig angiveligt spiller en helt anden akkord, selv om det kun er fingersætningen og ikke tonerne der har ændret sig. Dette vil opleves som en fejl i begynderens øjne efter min mening. Heldigvis sker det kun ved den ene titel. Dog er der flere steder hvor SBM griber akkorderne med forskellige fingersætninger, men det er jo bare sundt for eleven da han så selv funderer over guitarens mulighed.

Teknisk set er DVD'en af god kvalitet. Både lydmæssigt og billedsmæssigt. Til hver lektion er der et "billede i billede" der viser anslag, akkord og zoom ind af venstre hånd, så man kan se akkordskift i real time. Lyden drukner ikke i rumklang. Der er nogle få steder hvor underviserens stemme bliver lidt svag, så en lille klip mikrofon monteret på skjorten ville være at foretrække. Lyden vi hører kommer fra en mikrofon der står foran guitaren, og at dømme ud fra optagelserne så er lyden fra guitarens indbyggede mikrofon eller pickup ikke kommet med. Det kan også være at guitaren ikke har haft mikrofon. Men uanset hvad så bliver lyden altid bedst hvis man bruger mikrofon foran lydhullet. Jeg er ikke klar over hvilken mikrofon der er blevet brugt, men kan se at det var en dynamisk mikrofon og ikke kondensator. På trods af dette er lyden blevet rigtig god. Så det spiller ingen rolle her.

Konklusion
Det ses tydeligt at guitarskolens tilrettelæggere har tænkt sig godt om og har forstået at optimere undervisningen til DVD mediet.De mange små afsnit fungerer rigtigt godt på et medie som DVD'en er. Du er hurtigt i gang med den lektion du ønsker ved at skifte afsnit på din fjernbetjening. Lektionerne starter også med det sammen, og der er ikke nogen udenom snak eller andet spild tid. Meget godt! Dermed er du er fri for at spole alt for meget som tilfældet var med Spil Guitar 1 af Ole Kibsgård hvor du kunne risikere at finde flere emner inden for hvert afsnit og hvor det typisk tog lang tid før lektionens sang blev gennemført. Eneste kritiske punkt er jeg godt Kunne godt tænke mig at der var en langsom udgave og en hurtig udgave af de fleste sange. Eller i det mindste en gennemgang af de første takter i forskellige tempi.

Jeg vil på det kraftigste anbefale denne guitarskole der fuldt ud lever op til det den lover. Det er en oplagt gave under juletræet!!!

Mere information: http://www.guitarsolo.dk/Produkter_box.htm

De første akkorder på DVD. Lær at spille guitar med billede og lyd. Få professionelle guitartimer - 24 afsnit. Syng med på: KALD DET KÆRLIGHED, EIGHT DAYS A WEEK, TAKE ME HOME COUNTRY ROAD, TOM DOOLEY, HEY JUDE, LET IT BE, og mange flere...... Spilletid: 61 min. Produktionsår: 20

Rating

0
No votes yet

Kategori

DVD
Anonyms billede

Facebook kommentarer