Grib guitaren 1

Du er her

Grib guitaren 1 – en effektiv vej til en god teknik er den første ud af to bøger omkring guitarteknik forfattet af Elizabeth Hersing og udgivet af forlaget GUF.
Bogens målgruppe er i forordet nævnt som værende MGK eller konservatoriestuderende som kan bruge bogen som opslagsværk eller til undervisning af elever som en vigtig informationskilde til dokumentation af teori og tekniksnak.

I bogen beskriver forfatteren hvordan man skal sidde med guitaren, hvorledes man skal placere fingrene samt hvad fingrene hedder. Plus de velkendte tips til stemning af guitaren og oven i købet forslag til hvorvidt man skal bruge neglene på højre hånd eller ikke som begynder.
Der næst er der en nodetabel med samtlige toner på gribebrættet. Både # og b toner er vist i nodeform og står sammen side om side på samme bånd. Den virker efter min mening en anelse skræmmende for begyndere, da der ser ud som om der er flere toner end der er. Jeg ville personligt vente med # og b toner og vise dem i en nodetabel for sig selv.

Bogen kommer også ind på lidt hørelære samt teori og der bliver også vist hvordan man kan tælle nodeværdierne før man eller samtidig mens man spiller dem. Der er en yderst udførlig oversigt over taktarter og de enkelte noders nodeværdi og fungerer således godt som opslagsværk, fx for underviseren der lige vil dokumentere hvad en punkteret node er.
Heldigvis er der ikke kun teori i bogen, der er også nogle dejlige melodiøse sange som teknisk er af et lettere niveau men som er vigtige for elevens som træning i  nodelæsning. Der er en blanding af kendte værker samt nogle der er forfattede til lejligheden af Elisabeth.

Forfatteren har også beskrevet ting som normalt ikke findes i en guitarskole for begyndere og det er teoretisk snak om intervaller som typisk er nemt at forstå i teorien og især når man kan noder, men som er svært at visualisere på en guitar.

Konklusion
Man skal huske på at bogen til underviseren eller den MGK/ konservatoriestuderende og ikke selvlæsning for begynderen som ikke kender noder. Selve emnet er tørt og derfor virker bogen en smule tør, men det hjælper en del på det at der er en del billeder med og figurer som bløder tingene op. Det ville ikke være smart at købe som begynder da man så kan risikere at lære mere om guitarteori end om selve guitarspillet. Bedre er at vente med Grib Guitaren 1 til man kan en hel del akkorder samt kan læse noder på niveau med Spil Guitar 1.
Bogen er letlæselig og de svære ting bliver forklaret i en venlig og pædagogisk tone. Forklaringerne er tilpas lange, og underviseren kan med fordel bruge disse som et slags manuskript til teoriforklaring over for begyndere og viderekomne.
Faktisk fungerer bogen eller rettere bøgerne udmærket som en forsættelse af Spil Guitar 2 og 3, og indeholder vigtig og brugbar information til eleven der vil videre med det tekniske og teorien .
Så vidt jeg ved findes der ikke nogen tilsvarende bog på dansk af nyere dato der både dækker teori, hørelære og teknik på selve guitaren. Der findes mange tilsvarende men ikke primært til guitar.
Det er rart at se at der nu også findes to bøger på dansk om dette svære emne.
Læs mere hos www.gufas.dk 

 

Rating

0
No votes yet

Kategori

Bøger
Anonyms billede

Facebook kommentarer