Guitar Pro 5 anmeldelse

Du er her

Guitar Pro har i tidligere versioner været et program hvor man hurtigt kunne skrive nogle toner ind på et tabulatur ark, og i de sidste versioner, samtidig se nodeværdierne på et nodeark som dog ikke kunne redigeres. Dermed var programmet mest til folk der ikke kunne noder, og kunne læse og skrive tabulatur.

Noder og tabs
Det er nu i den nye version Guitar Pro 5, blevet ændret på. Nu er der mulighed for både at skrive toner ind på nodearket og tabulaturarket eller skifte imellem dem.

Navigation
Programmet er stadig lige så hurtigt og dejligt nemt at bruge. Tabulatur arket står indbydende og venter på en, og som om det var et Excel ark, så går man straks i gang med at skrive tal ind som toner, hurtigere og nemmere kunne det ikke være, nu er displaybilledet blevet ændret en smule i stil med G7 sibelius og Finale Guitar hvor tabulaturarket er placeret i midten som et ark der minder om papir i en ’vis udskrift’ visning i Microsoft Word eller Word Perfect.
Det har dog ikke påvirket programmets hurtighed og navigationen i menuerne er som vi kender den, dog med en række nye muligheder for at ændre de toner man arbejder med.  Der er blandt andet flere ornamenter såsom accentuering af toner, så ikke alle toner bliver spillet lige kraftigt.

Fremragende lyd!
Guitar Pro har aldrig været noget at prale af før mht. afspilning af lyde, men det er der nu rettet gevaldigt op på. Den nye instrument ’motor’ som hedder RSE og som står for Realistic Sound Enginge gør at guitarlyden virker mere realistisk end nogensinde, og lyder meget overbevisende, man er aldrig mere i tvivl om at det er en guitar man hører. Du kan høre western guitarer i flere udgaver, og spanske, samt elektriske og desuden banjo og andre guitarinstrumenter, og lyden skal opleves! Kræver selvfølgelig lidt af computeren men det gør de fleste samplelyde.

Endelig kan man høre en rigtig guitar og ikke plastiklyde fra en wavetabel.  Det bevirker at man som guitarist eller komponist føler sig meget mere inspireret til at arbejde med at indskrive nye sange, da man kan høre resultatet med det samme i en god kvalitet. 

Indskrivning
Det er stadig nemt at indskrive toner, men er man vant til at bruge Tabledit og dens ’lineal’ system hvor nodeværdierne bliver delt ind efter tab-hakkerne i linalen, så skal man vænne sig til at der er en ande måde at skrive tonerne ind på. I Guitar Pro fungerer det via genvejtaster i tastaturet som er utrolig gode at have i baghovedet. Fx øger et tast på ”+”  tasten nodeværdien med én værdi, og det akkumulerer alt efter hvor mange gange du taster. Den starter med kvart toner, og trykker man på ”+” får man en 1/8 toner osv.
Bemærk på tegningen ovenover, at man nå også får de akkorder man har brugt i melodien vist ovenover tabulaturen, ganske smart!

En anden smart ting i den nye version er muligheden for selv at vælge hvilke fingre der skal bruges til akkorderne

Oversættelse
Det er dog beklageligt at se at der heller ikke i denne danske oversættelse af Guitar Pro er rettet op på nogle forkert oversatte ord, der kan virke forvirrende på den stakkels musikelev som lydigt har lært at en takt det hedder en ’bar’ på en engelsk og at en stemme hedder ’staf’ osv.
Misvisende står der stadig at man skal ’indsætte en bar’ når man vil indsætte en takt, og vil man indsætte en enkelt tone så skal man under menuen ’noder’ og vælge ’indsæt takt’, som så ikke indsætter en takt, men derimod en enkelt nodeværdi. Desuden er der små stavefejl som ’scalaer’ og ikke ’skalaer’ eller skali som det hedder.
Dog er fejlene med takt og taktart ikke mere alvorlige end at man hurtigt kan vænne sig til at de virker lidt omvendt, og kan man genvejstasterne udenad er man jo fri at kigge på menuen og læse den forkerte oversættelse, så større er fejlen ikke, men alligevel beklageligt at den ikke er blevet rettet fra tidligere versioner, hvor den også var gal.

Udskrifter
Programmets udskrifter er også forbedret væsentligt og ærligt nok skriver Acrobas selv at udskrifterne nærmer sig professionel kvalitet, det er derfor ikke helt Sibelius eller Finale kvalitet vi taler om, men det ser meget godt ud og fejler ikke noget, men er ikke helt oppe på de professionelle programmers niveau der jo igen bliver brugt til produktion af nodehæfter.

Sange
Som Indigo2 ganske rigtigt siger så er Guitar Pro nu så udbredt over hele verden, at der findes tonsvis af materiale lavet af andre brugere til programmet.
Du kan altså meget nemt gå ud og hente alle mulige sange og tabs til Guitar Pro på Internettet.
http://www.mysongbook.com/ har fx. over 40.000 Guitar Pro tablaturer til fri download, så der er noget at kaste sig ud i.
Guitar Pro 5 er bl.a. velegnet til at øve med.

Konklusion
Guitar Pro bør være det sikre valg for dig der vil have et hurtigt og flot, vellydende værktøj, til at indtaste nogle riffs og licks eller akkord, og hente sange på nettet. Der kommer flere og flere af dem, og GTP formatet vinder stort indpas, så med den lille undtagelse af oversættelsen så føler vi at Guitar Pro 5 er et fremragende program der er flere længder bedre end forgængeren Guitar Pro 4, og som er meget nemmere at bruge for første gangs brugeren, end konkurrenterne som Tabledit og Finale Guitar og G7 Kontakt, der stadig kræver en del manuallæsning for at komme igang.
Så der skal lyde en varm anbefaling her fra. Selv vil jeg til at bruge Guitar Pro 5 meget til indskrivning af tabs og øvelser her på guitaren.dk

Gennem årene har distributøren Indigo 2 fået utallige opfordringer til at importere Guitar Pro.
Det er lige kommet i en version 5 og det er nu så professionelt, at Indigo 2 vælger at introducere det på det danske marked. Guitar Pro 5 er oversat til dansk.
Læs mere om Guitar Pro 5 på http://www.guitar-pro.com/, hvor du også kan hente en dansk demo.

Programmet koster kun 500 kroner og fås hos http://www.indigo2.dk/ 

Rating

0
No votes yet

Kategori

Software
Anonyms billede

Facebook kommentarer