Guitarist - virtuel guitar software fra Sugarbytes

Du er her

Guitarist fra Sugarbytes er et guitar-emulerings program. Guitarist kommer som plugin, og som selvstændigt program, så det kan køre både selvstændigt og i alle VST / AU kompatibel værtprogrammer.  Efter installationen, burde Guitarist findes blandt dine virtuelle instrumenter.

Guitarist fungerer som en fuldt udstyret guitar emulering, med guitarist, guitarer, effekter og forstærker. Med Guitarist kan du oprette og afspille autentiske guitarriffs i løbet af sekunder. Guitarist er baseret på samplede elektriske guitarer, bestående af mere end 2200 sampliner der er taget pr guitar, hvilket giver højeste lydkvalitet.

Guitarist er bygget op på samme måde som andre Sugar Bytes produkter, med et sequencer systemet der er intuitiv og nemt at håndtere, mens det er kraftig nok til at lade dig skabe flotte licks og riffs med blot et par klik. Akkorder kan oprettes af dig selv eller tages fra det interne akkord biblioteket, herunder mere end 400 akkorder, som du kan udforske.

En imponerende egenskab i programmet er at strengenes lydniveau kan justeres individuelt, detuneret eller simpelthen fjernet. Et særligt højdepunkt er Animation's funktioner der tillader dig at flytte enkelte toner der skal flyttes ved særlige sequencere, hvorved du kan tilføje  melodier og utrolige detaljer til dit pattern/mønster.

Når man starter programmet skal man tage stilling til hvilken lyddriver man ønsker at bruge. Har man et asio (eller core audio) kompatibelt lydkort anbefales det kraftigt at vælge asio driver i programmet (eller core audio om du kører Mac), da den giver den laveste latency. Har man ikke det kan man bruge windows' egen wasapi driver. Derefter kan man vælge midi input om man har et midi keyboard, og lydoutput, men ikke lydinput da Guitarist ikke har noget at bruge din guitars lyd til noget. Den bruger jo sine egne samplinger.

Programmet har et enkelt men særdeles indbydende layout. Øverst på skærmen kan du bladre imellem funktioner ved brug af faner, for at spare plads på brugergrænsefladen. Ved den første fane får du en pattern sequencer desr fylder det halve af vinduet. Med denne pattern sequencer kan du som navn afslører bruge eller lave dine egne patterns, dvs mønstre af toner og akkorder. Guitarist har et hav af pattern foruddefinerde til dig, og du kan nemt bladre imellem dem. Du har dermed fuldkommen kontrol over genrer, akkorder, akkordskift, toner, og dynamik. Alt som en ægte guitarist jo også har. Meningen er jo at programmet skal erstatte en vaskeægte guitarist. Lige som vi guitarister jo tit programmerer keyboards og trommer på computer. Nu er tiden jo kommet for keyboardspillere at hævne sig lidt.

Pattern Sequenceren er programmets primus motor, og med den kan du styre både højre og venstre hånd.  For at få fuld nytte af programmet kræver det at man lærer at bruge den, men den kan virke lidt forvirrende i starten med de mange symboler, og du er ikke i gang med at skabe din egen musik med det samme, men istedet kan du studere de mange patterns der følger med programmet og læse den utroligt velskrevne manual der følger med programmet. Kender du til sequencer programmering i forvejen er du dog hurtigt i gang, da programmet bruger et traditionelt workflow med programmering af taktslag, takter og toner. De mange symboler viser parametre du kan styre. Det være sig måden du strummer akkorden på, og om hvorvidt du dæmper strengen ved anslaget, og sågar hvilken streng du spiller på, samt en hel masse andre parametre du har fuld kontrol over.

Til pattern sequenceren hører også en obligatorisk akkordvælger kaldet 'chords'. Her vælger du akkorder via en rullegardinsmenu. Du kan vælge imellem 12 akkordtyper i 3 bruger variationer eller 24 akkorder. I praksis vælger du grundtonen (key) og dernæst akkordtypen (chord family) såsom mol og dur osv. Det kan ske on the fly ved at du kan skifte akkorder mens din sequencer afspiller dit valgte preset. Akkordtyperne bliver vist som symboler, noget man lige skal vænne sig til. Fx. har en dur akkord en trekant som sybol og en mol akkord har et minus tegn. Dog blev jeg lidt forvirret over at Major akkorder, dvs. dur akkorder bliver vist som trekant, som normalt er symbol for Maj7 akkorder. Derudover er der en repeat funktion. Brugen af funktionen er ikke helt ligetil at finde ud af, men man får meget hjælp ved at studere færdige presets. Meningen er at man vælger toner, akkord og repeat.

Gentager akkord slag (trin/steps) i henhold til det tempo det valgte mønster har. Hver akkord kan gentages op til 16 gange i steps (skridt). Hvis du vælger 1 / 8 tempo, skal du indstille 8 repeat for at få det til at passe med at den spiller en takt. Når tempoet er sat til 1 / 16, skal du indstille repeat til 16 for at spille en hel takt. Med repeat sequenceren er du i stand til at ændre akkorden til enhver tid, hvilket gør det til et kraftfuldt komposition værktøj, du har til at skabe virkelige og naturlige akkord progressioner, hvor akkorderne også kan komme tidligere eller senere end selve slaget. Sørg for, at summen af alle gentagelser i den takt der skal loopes giver mening, som regel bør det være muligt at opdele summen af alle gentagelser med 8 eller 16 for at få en ensartet sangstruktur.

Animation sequenceren er en meget speciel funktion, som bringer liv og melodi til dine riff. Toner på hver af de seks strenge kan flyttes op og ned med 1, 2 eller 3 halvtoner pr skridt med dine fingre. The Animation Sequencer kører på tempo og loop indstillinger fra Pattern Sequenceren. Animation bruges for at skifte akkorder, mens de spiller, og skabe små melodier eller overgange (bridge) til den næste akkord.

Det er lidt irriterende at programmet starter så aggressivt med automatisk at spille det sidst gemte pattern hver gang du starter programmet, især da det jo kører i loop. Så det første du gør er jo panisk at lede efter stop knappen. Det kunne gøres lidt mere elegant.

Konklusion
Du har imponerende meget kontrol over dine spillemuligheder i Guitarist og programmet er meget professionelt opbygget. Programudviklerne har været meget grundige i at forsyne dig som keyboard spiller eller step sequence programmør, med total kontrol over de mindste detaljer såsom hvor hurtigt dit anslag skal være, og om det skal være ned og opslag eller komme lidt før taktslaget. Det er også imponerende at man med midi kontrol kan justere lydniveauet på hver enkelt streng. Når man tænker på at programmet benytter sig af ægte indspilninger.
Guitarist køre upåklageligt i stand alone mode på min testcomputer, som kørte Windows 7 på en intel core 2 duo processor med intetl bundkort, og med 2gb ram. Jeg oplevede ikke et eneste nedbrud i testfasen. Så programmet er klippe stabilt.
Guitarist er et utroligt godt værktøj for dig der er seriøs med midi musik og lyden af de samplede instrumenter er rigtig god. Dog kan de 4 guitar typer minde meget om hinanden.  Jeg kunne godt tænke mig at der var en større spring end blot et lille spring fra telecaster til stratocaster. Det ville være meget federe med et spring fra tele til en les paul eller en Country Gentleman. Men lyden er dog helt i top. Dog kan man opleve noget ufrivlligt distortion ved mange stilarter, som kræver at man finjusterer guitarens tone og volumen. Men du har lige så meget kontrol som på en rigtig guitar. Du kan styre alle aspekter af lyden.
Selv om programmet er lidt svært at sætte sig ind i starten er det, på grund af sine utrolige kvaliteter og professionalisme og solidt godt arbejde fra udviklernes side, et meget værdifuldt stykke software hvis du står og mangler en virtuel guitarist der kan programmeres til at spille alle de fede riffs du drømmer om indenfor et hav af stilarter. Programmet er derfor højst anbefalelsesværdigt.

Plus:

  • Flot layout, stabilt
  • meget professionelt udført
  • total kontrol over højre og venstre hånd
  • fremragende lyd
  • imponerende kontrol over selv de mindste detaljer
  • mange lækre presets

Minus:

  • Lidt svær indlæringskurve
  • Instrumenter lidt ensformige

Rating

0
No votes yet

Kategori

Software
Anonyms billede

Facebook kommentarer