Overloud Th1

Du er her

Overloud Th1 er et nyt guitarplugin der lige er udkommet, som det har taget udviklerne to år at programmere. Programmøren og programansvarlige: Thomas Serafini har tidligere udviklet plug-in produkter for andre producenter, og er et respekteret navn i branchen. Han har i sin studietid lavet de gratis guitar plug-in Simulanalog.org som har været meget respekteret af guitarenthusiaster og takket være den gode respons han fik for dette gratis produkt besluttede han sig for at stifte Overloud sammen med  andre partnere.
Th1 er døbt efter (Th)omas.

Flot 3d layout
Brugerfladen er meget anderledes enkelt bygget op i forhold til konkurrentere og bliver man præsenteret for et flot 3d layout med et hurtigt overblik over de vigtigste ting: forstærker, mixer, pedal,  og reverb, afhængigt af hviklet preset man vælger eller laver selv. Forstærkerne og pedalerne ser ufattelig virkelige ud, og de responderer med det samme når du drejer på knapperne.

Virkelighedstro
Th1 er ufatteligt virkelighedstro. Fx. kan man in real time flytte rundt på mikrofon placeringerne på forstærkeren, og trække dem op og ned (se video). Og det påvirker det du hører med det samme.

Presets
Foroven kan man vælge de presets der findes i forvejen og man kan bladre igennem de forskellige databanker. En ting der var lidt besværligt var, at når man vælger et preset og bladrer rundt i databankerne, og så beslutter sig for at vælge en anden preset istedet for, så bliver databanken stående på samme sted som før,og bliver ikke nulstillet.
Det betyder at man skal rulle lidt lovligt mange gange med sin mus, først på sine presets og så starte forfra med sine databanker manuelt, noget som jo ikke er så spændende når man sidder med guitaren i hænderne.

Lavt cpu brug
Det første jeg lagde mærke til med programmet var det lave cpu brug. Du kan frit hente den ene forstærker-emulering efter den anden,og krydre med lige så mange effekter du vil og stadig ikke stresse cpuen synderligt. Ganske imponerende!

Gode detaljer i lyden
De fleste guitar plugin er designet med henblik på en solidbody guitar, da det er denne guitar som er mest fleksibel og modtagelig over for guitar fx, og som er mindst akustisk responderende.  Af samme grund valgte jeg at fokusere mest på en akustisk  guitar og en hollowbody guitar for at se om Th1 havde noget at byde på til disse typer instrumenter.
Og det havde det. Når vi tænker på lydkvalitet.  Det første jeg lagde mærke mht. lydkvaliteten var den naturligt dybe basrespons jeg fik på bastonerne. Ikke kun ved at bruge de databanker med 'clean' men også når jeg valgte fx. en 'crunchy' lyd. Bastonen var stadig behagelig at lytte til, selv om jeg sjældent bruger min hollow-body til rock. Det er første gang jeg har prøvet at spille fingerpicking med rockeffekter uden at blive skræmt af den distortede lyd, så godt lyder Th1!  Diskanttonerne responderede også godt, og især harmonier lød naturligt som man kender det fra en rigtig forstærker.

Nul latency
Da jeg først havde installeret Th1 var jeg stadig på nettet og brugte en computerindstilling som jeg ikke bruger til test af plug-ins, dvs. at antivirus programmer, og andre residente programmer kørte i baggrunden imens, men det var ikke noget der forstyrrede Th1, i stand alone udgaven kunne jeg spille løs uden latency og uden at påvirke cpu'en.
Jeg blev dog lidt skeptisk da jeg hørte en skingrende høj lyd hver gang jeg bevægede musemarkøren over i venstre side af skærmbilledet, og det skete hver gang jeg bevægede musen i samme retning. Efter et stykke tid fandt jeg så endelig ud af, at det skyldtes en aggresiv Flash reklame der kørte i baggrunden på et browservindue jeg havde i baggrunden. :)
Så ikke Th1's skyld.

Få forstærkere
Der findes kun 8 forstærkere i TH1 og 21 kabinet modeller, meget mindre end vi kender det fra andre programmer. Til gengæld er der hele 50 effekter at vælge imellem, og når vi taler guitar plug-ins så er det jo effekterne som vi skaber lyden med, hele programmet er jo en effekt i sig selv når man tænker over det. De få antal forstærkere er ikke et minus for mig, tværtimod, hellere kvalitet end kvantitet. Og det giver også et bedre overblik når man ikke svømmer rundt i forstærker emuleringer.

Mest til solidbody
Lyden i Th1 er rigtig god og den lave latency og cpu brug giver et fantastisk arbejds flow. Der er dog nogle databanker jeg har undret mig over. Fx. en piezo efterligning. Hvad skal jeg med en piezo efterligning tænkte jeg. Jeg sidder jo allerede her med min akustiske piezo guitar og vil jo for gud skyld væk fra den forfærdelige piezo lyd, men så slog det mig at det er en sjov effekt at bruge når man sidder og spiller på sin solidbody guitar. Så anveldesmuligheder er der mange af, men man skal selv være kritisk da nogle effekter er specielt lavet til at blive spillet på en solidbody, mens andre er lavet til hollowbodies, og som sædvanligt er der begrænsede muligheder for akustiske guitarer, da man jo som guitarist gerne vil beholde den akustiske lyd man har på sin guitar, og derfor typisk bare nøjes med at vælge en compressor eller noget chorus. Men i Th1 er der er to akustiske simulationer at vælge imellem, som lyder naturligt på en akustisk, der er lidt tape delay på og reverb, og den lyder meget autentisk, og kan især bruges som en effekt til en solidbody guitar i clean mode, men kan også bruges til akustisk guitar, som der kan høres på videoen. Dog er der flest presets skrevet til solidbody guitarer, dvs. når vi kigger på antal presets og databanker til halvakustiske og akustiske guitarer, lige som det er tale om med alle de guitar plug-ins jeg har prøvet, men de presets der findes til jazzguitarer er til gengæld rigtig gode, og som sagt kan man ved at lege lidt med sit input få rigtig gode resultater ved at bruge rock effekterne.

Ikke kun til rock
Typisk er der fokus på rockguitar effekter i guitar plugin programmer og der er der hvor konkurrencen er hårdest. Men antallet af jazz, rock, og clean er dog rimelig fordelt. Jeg er positivt overrasket over de relativt mange clean indstillinger der findes. Lyden på rock effekter som metal er i sagens natur meget larmende, og jeg er positivt overrasket over at man dog stadig kan høre mig guitar i al den larm ;) da forstærker emuleringen ikke dræber min guitar sounds, som mange andre programmer har tendens til, men der er også presets som larmer mere end det er godt, efter min mening.

God input kontrol
Der findes en fornuftig vejledning i at få det bedste signal fra sin guitar ind i programmet (se video), men ligesom tilfældet er med andre guitar plugins så har jeg oplevet at en hollowbody guitar lyder bedst hvis lyden er lidt lavere end anbefalet, da man dermed kan få fænomenale effetker ved at bruge lidt forbudte ting som crunch, her med bevarer man sin clean lyd og man får effekterne oven i. Hvis man bruger de anbefalede indstillinger på hollowbody så kan effekterne dominere lidt for meget, men det afhænger jo meget af de mikrofoner man har. Så: eksperimenter, eksperimenter, det er den eneste måde at få den lyd du eftersøger, uanset hvilket program du bruger.

Konklusion
Indtrykket jeg sidder tilbage med Th1 er meget farvet af den glæde jeg har med alene at kunne bruge min guitar uden latency, og så med et nydeligt layout, som er meget virkelighedstro,  og selve lyden ( især på bas og akkorder),  og disse faktorer kan ikke få mig til andet end at anbefale programmet som det mest stabile, autentiske, og sjove jeg har arbejdet med, og så lyder det jo knaldgodt.

Lyd:
Layout:10
Anvendelse: 10
Presets: 8

Video
Plus

  • God lyd
  • Flot design
  • Nul latency
  • Lavt cpu brug

Minus

  • Meget musearbejde for at hente presets

Testen er foretaget på en audio optimeret intel computer med intel core 2 duo processor, og 2 gb ram. Audio interfacet er m-audio firewire 410. Og host sequenser var Pro Tools M-powered 7.1

Intropris: 1.795.-
www.futureware.dk

Rating

0
No votes yet

Kategori

Software
Anonyms billede

Facebook kommentarer