Popular guitar music 1-3 - Søren Bødker Madsen

Du er her

Optagelserne startede i november 2004 og fortsatte det efterfølgende år med optagedage i både januar, februar, april og juni. Stedet var Bregninge Kirke på Ærø, hvor kirkerummets berusende akustik bød sig til. Søren Buhl styrede teknikken, ligesom han senere stod for redigering og mastering. 

 Guitaren blev bygget i 1996 af den nu afdøde svenske guitarbygger Karl E. Gummeson. Den udmærker sig ved en lys nordisk klang, som bl.a. kan henføres til et lidt usædvanligt materialevalg: grandæk, med ahorn sider og bund. Musikoptagelserne blev afbrudt hvis kulden i kirken blev for påtrængende om vinteren, eller når turister ønskede at beskue kirkens smukke kalkmalerier. Ofte lod en uforudset lyd af en mejetærsker, et jetfly eller murerens klaphammer i skotrenden på kirkens tag båndoptageren stille en tid. Dog var fuglenes forårskvidren et kærkomment akkompagnement til guitarens toner.

Repertoiret til Popular Guitar Music 3 udkrystalliserer sig i små dele på hver tre stykker. Cd´en er i sin opbygning slægtskabsbestemt.
Den argentinske guitarist og komponist José Luis Merlin synger cd´en ind med sin Evocación fra Suite del Recuerdo. Herfra stammer også den karakteristiske dans fra Venezuela Joropo, hvor indledningen imiterer klagende træfløjter fra Andesbjergene. Videre går det til Mexico og Manuel Maria Ponce’s lille romantiske sangperle Estrellita (Cancion Mexicana), som han i 2. satsen af sin violinkoncert har valgt at citere.
 
Så følger den tyske komponists Michael Praetorius tre dansesatser fra den i 1612 udgivne samling Terpsichore (i den græske mytologi er Terpsichore dansens muse). Courante: en på Praetorius tid meget populær spring- og hopdans, hvor de dansende bevæger sig i et sik-sakmønster gennem rummet. Ballet: danseform, som kunne indeholde specialskreven koreografi eller improvisation. La Volta: dans i 3-delt takt, hvor manden kaster sin dansepartner højt op i luften, for derefter at få lov til at gribe hende.

Franskmanden Erik Satie er repræsenteret ved den første af de 3 Gymnopédies fra 1888, nok Saties mest kendte og populære klaverværk. Maurice Ravels musik kendetegnes ved en raffineret impressionistisk kompositionsteknik og en mesterlig instrumentation. Den alt for tidlig afdøde danske guitarist Leif Christensens geniale transskription af Pavane pour une infante défunte får klaver/orkesterværket til at lyde indlysende rigtigt for sologuitar. Den franske guitarist og komponist Roland Dyens´ Tango en Skaï blev først improviseret ved koncertopførelser og senere skrevet ned. Værket har herved bevaret sin spontanitet og en improviserende karakter.

En særlig plads indtager kompositionerne af den danske komponist Hans Dal. Til pladeprojektet giver han mig et guitarstykke fra firserne: Skilleveje, oprindeligt skrevet som underlægningsmusik til en spillefilm. I foråret 2005 skriver Hans Dal musikken til et stort antal salmer, og i samme intense skabelsesperiode lader han sig inspirere til at skrive 7 guitarsolostykker. I denne afdeling af cd´en hører vi en lille charmerende Vals og Skygger.

Rejsen fortsætter til Spanien. Guitaristen Francisco Tárrega står med sine kompositioner og sit virke, som en milepæl i guitarteknikkens udvikling. Tárregas samarbejde med den navnkundige guitarbygger Antonio Torres har sat standard for størrelse og type af den klassiske guitar som anvendes den dag i dag. Estudio en forma de Minuetto fremtræder klart og klassisk i sit udtryk, hvorimod Mazurka in G klinger mere romantisk, og endelig hører vi arabernes indflydelse på spansk kultur og musik i den uforlignelige serenade Capricho Árabe.

Den engelske lutspiller John Dowland var i tjeneste fra 1598 til 1606 hos den danske kong Christian den IV, og var lige så højt værdsat og lønnet som admiralen for flåden. Dowland tilegnede kongen en Galliard, men Queen Elizabeth´s Galliard er naturligvis dedikeret den tids berømte engelske dronning. Den store tyske barokkomponist J.S. Bach’s Sarabande og Gavotte I & II, transskriberet fra den 6. cello solosuite, kan også høres på denne cd.

Juaquín Turina dyrker en karakteristisk spansk national stil, og  Fandanguillo er i særdeleshed inspireret af en kendt spansk dans, fandangoen. Stykket er i øvrigt tilegnet det legendarisk spanske guitarikon Andrés Segovia. Et lille svinkeærinde tilbage til den klassisk/romantiske periode med den store guitarist Fernando Sor, som var født i Spanien, men mest havde sit virke i Paris. Her blev Minuetto udgivet som 3. sats i Grande Sonate  pour Guitare Seule op.22. Denne sydlandske afdeling slutter af med El Vito, en lille populær folkemelodi fra Andaluzien.

Hans Dals Nocturne i Em - komponeret  2005 - bygger bl.a på typiske spanske guitartekniske ideer og det tematiske har slægtskab med tangoen. Piletræet, tilegnet en nær ven ved hans 40 års fødselsdag og kort tid efter spillet ved vennens begravelse, blev komponeret juni 1989 i Skagen. Tango i G – fra 2005 - indfanger på fin vis stemningen fra en klassisk salon.

Bureo betyder noget i retning af fest og fornøjelse på spansk. Sådan skal cd´en slutte: et yndet stykke blandt mine elever, fremført som duo med mig selv i kategorien bonus tracks.

Minna Hildebrandt står igen for den engelske oversættelse, forsidefoto er af Emil Schildt, Emil Thorsteinsson leverer digitalbilleder, og hele projektet er gjort muligt med venlig økonomisk støtte fra Danske Populær Autorer og Dansk Solist-Forbund.
Tidligere udgivelser af Søren Bødker Madsen: Popular Guitar Music (Barba 1298), Popular Guitar Music 2 (Barba 1201), Duo Paganini (Barba 0701), The Danish Guitar Duo (PCD 5107), Night Birds (PCD 5120), Nordisk musik for to guitarer (Naxos 8.554968), undervisningsbøgerne Spil Guitar 1- 3 og Spil Guitar Året Rundt (forlaget Guf).
3 Latin American pieces

José Luis Merlin             1 Evocación
1952                                             2 Joropo

Manuel Ponce                              3 Estrellita
1886-1948                                      Cancion Mexicana

3 Dances from Terpsichore

Michael Prætorius                        4 Courante
1571-1621                                    5 Ballet
                                                     6 La Volta

3 French pieces

Erik Satie                                      7 1.ère Gymnopédie
1866-1925

Maurice Ravel                               8 Pavane pour une infante défunte
1875-1937

Roland Dyens                               9 Tango en Skaï
1955

3 Danish pieces

Hans Dal                                      10 Skilleveje
1945                                             11 Vals
                                                     12 Skygger

3 pieces by Tárrega

Francisco Tárrega                        13 Estudio en forma de Minuetto
1852-1909                                    14 Mazurka in G
                                                     15 Capricho Árabe

3 Dances

John Dowland                               16 Queen Elizabeth´s Galliard
1563-1626

Joh. Seb. Bach                              17 Sarabande
1685-1750                                     18 Gavotte I & II

3 Spanish pieces

Joaquin Turina                               19 Fandanguillo
1882-1949

Fernando Sor                                 20 Minuetto
1778-1839

Anonymus                                      21 El Vito
                                                            Popular Andaluz

3 Danish pieces

Hans Dal                                         22 Nocturne i Em
1945                                                23 Piletræet
                                                        24 Tango i G

Bonus track

Søren Bødker Madsen                    25 Bureo
1956

This CD was made possible with the aid from:
DANSKE POPULÆR AUTORER og DANSK SOLIST-FORBUND

Information & booking: http://www.guitarsolo.dk/

Rating

0
No votes yet

Kategori

CD
Anonyms billede

Facebook kommentarer