Pro Tools M-powered 7 anmeldelse

Du er her

Pro Tools  version 7 findes udover LE og andre versioner også til nogle (en hel del efterhånden) M-audios lydkort, og kaldes Pro Tools M-Powered 7. Vi anmelder her M-powered udgaven - er den noget værd?
Layout
Som garvet Cubase bruger skulle jeg lige vænne mig til Pro Tools noget enklere og spartanske udseende. Ved første øjekast virkede den som en krydsning imellem Cool Edit Pro og Sound Forge 8. Smart nok er de fleste langhårede funktioner gemt af vejen ved opstart, så man kan koncentrere sig om at finde de mest nødvendige funktioner i menuen.
Support
Der følger ingen manual med produktet udover en lille brugervejledning, men samtlige manualer kan hentes på nettet i PDF format via digidesigns hjemmeside, og der følger en installationsfil med som lægger bøgerne ind i de rigtige mapper så de er tilgængelige via hjælpe menuen.
Dog er det næsten ikke nødvendigt at kigge i manualen for at lære de mest basale funktioner, så som optagelse på en enkelt audio (lyd) spor. Menuerne er meget logisk bygget op og er selvforklarende. Så det var ingen sag at vælge ”track” i menuen og derefter ’new track’
Ny session
PT arbejder i modsætning til Cubase med sessions, og ikke projekter. Det betyder ikke så meget i praksis. Ved oprettelse af ny skriver du et navn til sessionen og PT sørger selv for at oprette en mappe med dit sessions navn, og at lægge de filer du opretter i den samme mappe, så med andre ord holder PT selv styr på dine filer så du kan koncentrere dig om at lave musik.
Klar til optagelse
Før man vælger eller rettere får lov til at vælge ’new track’ skal man selvfølgelig have installeret de nyeste M-audio drivere til sit lydkort. I mit tilfælde en driver til M-audio Firewire 410, og versions nummer 5.40, der er sat op til at understøtte Pro Tools fra version 6.8 og op.
Et hurtigt kig i ’Setup’ og ”hard ware setup”  viste at den rigtige driver og lydkort var valgt og ASIO driveren var også markeret, så det hele kørte bare perfekt, uden behov for justeringer.
Når man har oprettet et audio spor så skal man ligesom i Cubase gøre den ’record enabled’, dvs klar til optagelse, ved at klikke på ’R’ for record, og så er man i gang med det samme, og har man sørget for at der er hul igennem til sit lydkort så viser lydniveaus indikatoren at Pro Tools fanger det der kommer ind i Audio track 1. Så langt så godt.
Men hvordan lyder det så?
Her skal vi huske at kvaliteten af lyden er bestemt af lydkortet, og ikke selve programmet. Med lydkortets ASIO2 driver fik jeg fra starten... ja nu vil jeg nødigt overdrive, en knivskarp lyd ud af hovedtelefonerne, og der er ingen slinger i valsen mht. latency eller anden forstyrrelse. Det sørgede de før omtalte drivere for. Det er dejligt at høre hvor perfekt lyden bliver gengivet allerede ved optagelsen inde i selve programmet, når man lytter med på sine hovedtelefoner. ProTools sørgede mesterligt for at gemme og bevare den lyd jeg fik ind i computeren. Jeg har personligt aldrig hørt en renere lyd blive optaget. Dermed ikke sagt, at der ikke findes bedre lyd, personligt har jeg bare ikke oplevet, og jeg kan ærligt sige at jeg har svært ved at forestille mig hvordan min guitar kan komme til at lyde bedre end hvordan den lyder ved optagelse i ProTools, men jeg kan jo blive overrasket ;)  Lyden var selvfølgelig også ved afspilning af det jeg lige fik optaget, dvs. nogle hurtige strofer på guitaren, af høj klasse.
Pro Tools scorer virkelig på sin håndtering af den lyd, som de lydkort programmet er lavet til producerer.
Resultatet var god lydkvalitet fra 1 sekund. Der er noget om snakken… Pro Tools er god til at håndtere audio!
Hvad så med optagelse af flere spor?
Pro Tools ved hvor mange kanaler dit lydkort optage på samtidig, og skaber forbindelse til disse ved oprettelse af nye tracks/spor. Men er du i den situation, og det er man jo desværre tit, at du mangler nogle ekstra input på dit lydkort, så kan du altid lægge flere spor oven på hinanden. Helt op til 32 audio spor! Det fungerer ved at du opretter et nyt spor og gør det aktivt til optagelse og gør det spor du lige har optaget på inaktivt. Så sker der det, når du ved at klikke på optagelse, at Pro Tools afspiller det du har optaget og samtidig optager lyden der kommer ind på det nye spor. Fx hvis du spiller lead hen over en rytmeguitar.
Hvad med midi?
Pro Tools er blevet meget kritiseret for at gøre for lidt ved understøttelsen af midi og soft synths, , men i denne specielle M-audio version er der ingen grund til at kritisere PT på dette grundlag. Midi er fuldt understøttet, og selv om det er beklageligt at den ingen indbygget synth (soft synth) har med GM lyde, så understøtter den de langt mere professionelle RTAS instrumenter, som lige som VST benytter sig af samplere, såkaldte virtuelle instrumenter, som integreres fuldt ud med Pro Tools, her kan vi nævne flere fra Native Instruments, fx Kompakt.
Det kan dog være svært at installere disse instrumenter, men der er hjælp at hente i manualerne og på nettet.
Så Pro Tools kører fint sammen med midi. Ingen problemer der.
Effekter
Udover den flotte lydstyring indeholder Pro Tools også nogle rigtig gode RTAS plugins fra BombFactory, og de er i meget høj klasse, prisen taget i betragtning.  Her kan vi også rose Pro Tools pitch funktion der ændrer tonehøjden med forsvindende lille kvalitetstab, efter hånden så lidt at det kan bruges professionelt i forbindelse med transponering af audio spor. Jeg blev personligt meget imponeret over Bomb Factorys compressor og limiter, den skal opleves. Ord kan ikke beskrive hvor professionel og velklingende disse RTAS effekter lyder, og helt uden kvalitetstab.
Konklusion
Et andet stort plus ved Pro Tools er udover navigationen og dens håndtering af lyden (audio), også at programmet er meget hurtigt til at udføre sine opgaver så som effekter på audio, og til at lukke og åbne navigations bokse. Jeg ved ikke hvad det skyldes men det føles bare meget hurtigt og stabilt, og virker alt andet end stort og klodset, selv om det jo er en sværvægter i 3100 kroners klassen.
Ja det er vel ingen hemmelighed – Pro Tools kan varmt anbefales her fra!
 
Pro Tools 7 findes i disse versioner:
ProTools 7 HD   (Digidesigns egen hardware)
ProTools 7 LE   (Digidesigns egen hardware)
ProTools 7 M-Powered   (M-Audio hardware)
Alle versioner er 100% kompatible mellem hinanden. (Underforstået, projekter lavet i Pro Tools er altid direkte klar til studiet, uanset om man arbejder i M-Powered eller LE, så du sparer tid og skal ikke konvertere dit mesterværk til et format som produceren vil have, du afleverer bare din M-powered producerede session og den kan læses direkte af studiets Pro Tools HD version, som er det de fleste større studier kører med, når vi taler Pro Tools
Mange musikere  bliver næsten fra start ”belastet” (økonomisk eller praktisk) af at skulle bruge 1, 2, 3 studiedage på at få konverteret sine projekter. Så surt behøver det ikke at være, og det er dejligt nemt med Pro Tools uanset hvilken version du har.
Læs mere om PT M-powered på: http://www.digidesign.com/products/le/
Nærmere information og salg hos:  Luthman.dk

Rating

0
No votes yet

Kategori

Software
Anonyms billede

Facebook kommentarer