Review af Sony Vegas Pro 12

Du er her

Sony vegas i udgave 12 ligner 11 udgave og skal betragtes mere som en tilpasset udgave af 11'eren end som et helt nyt program. Det flotte og samtidigt simple mørkegrå layout er bevaret og de vante funktioner findes de steder som de plejer at gøre. Tidslinjen og præsentationen af spor ligner også sig selv. Det er med andre nye funktioner gemt væk i menuer og andre steder der er nyheden.

Nye features
Sony Vegas i udgave 12 har som ventet en række nye muligheder/features. Et af dem er color match. Color Match plug-in giver mulighed for at matche farvens egenskaber fra et klip til et andets i det meget alsidige og kraftfulde L * a * b * farverum.

En anden stor forbedring til programmet er Projekt Media Tagging: Hermed kan du hurtigt kategorisere indhold med tilpassede Media Tags og dermed automatisk organisere medier med passende navngivne Media Placeringer. Med simple søgninger kan indholdet øjeblikkeligt filtreres ved hjælp af tags eller andre metadata. Avancerede søgninger gemmes som Smart bins, der opdateres automatisk i tråd med at nye matchende medier føjes til projektet.

En anden tilføjelse som også hovedsageligt vil glæde kendere eller endda prof. videoredaktører er tilføjelsen af LAB Adjust Video FX Plug- in og L * a * b * Color Space Histogram: Med denne funktione kan du manipulere farver i det meget magtfulde L * a * b * farverum. Ved hjælp af samme teknologi som det nye Color Match plug-in, LAB Juster værktøjet drager fordel af perceptually ensartet L * a * b * farve standarden til at give dramatiske og præcis kontrol over farveegenskaber indholdet.

En anden kærkommen gæst er at det er blevet nemmere at importere projekter fra andre video redigerings programmer. Men ikke kun det. Du kan også redigere og gemme i de importerede formater. Og som noget nyt kan Vegas nu læse xml filer Final Cut Pro. En fuld liste over de filformats importeringer programmet kan klare er: .aaf, for Avid Pro Tools 10, .xml for Apple Final Cut Pro 7 og DaVinci Resolve 8, .fcpxml for Apple Final Cut Pro X (export only), og .prpproj for Adobe Premiere Pro CS6 og After Effects® CS6.

En stor forbedring i forhold til version 11 er at CUDA understøttelsen nu fungerer 100% uden crash. GPU rendering blev så vidt jeg husker indført i version 10 eller 11, men har aldrig virket tilfredsstillende, men det gør den i version og det er fornøjelse at se at renderingen nu foregår en hel del hurtigere end kun med alm. cpu rendering.

Når vi taler crash så må jeg desværre sige at programmet stadig kan være ustabilt i visse tilfælde. Jeg oplevede flere crash, og ikke kun i hardware belastende situationer. Det er frustrerende og sony må tage sig sammen for at bevare det positive i et eller genialt program som Sony vegas pro som er nemt at bruge og super effektivt at skabe spændende video og lyd løsninger med. Dog var der hjælp til at hente til det crash jeg oplevede og opdateringen til build 729, mener jeg det var, kan ikke huske tallet, men det er irrelevant. Det løste ihfv. problemt. Rart at vide at en crash formular kan bruges til noget. Den nuævrende opdatering til version 12 fungerer uden crash. Jeg har testet både på Sony Vaio og på en iMac kørende i Parallels desktop mode.

Premiere pro har after effects til effekter som premire normalt ikke tager sig af. Det kan sammenlignes lidt med Pro Type Titler i Sony Vegas Pro som giver dig mulighed for at skabe flotte tekst introer og andre tekstbaserede effekter, men i udgave 12 har sony intet gjort ved dette populære plugin, men det findes stadig i programmet. Dog vil jeg anbefale begyndere at bruge de andre tekst værktøjer der findes i programmet, da de både er hurtigere og nemmere at bruge.

Jeg lavede flere test for at teste programmet og her nedenunder beskriver jeg hvordan jeg brugte programmet til at redigere en musikvideo samt hvile teknikker i Vegas Pro jeg fik brug af. Nederst på siden her findes også en video (en anden er på vej) hvor jeg forklarer hvordan jeg lavede picture in picture og hvordan jeg bruge opacity til at lette og gavne processen.

Smart windows layout funktion

Når man redigerer en video fra et bands koncertaften med 4 forskellige kameraer og 6-8 stks mikrofon optagelser er det meget rart at sony vegas har en smart Windows layout funktion. Her kan man så nemt vælge det layour der passer bedst til den situation man arbejder i.

Sony Vegas brugerfladen har et smart dockable system der gør man at kan hive ethvert fastgjort vindue ud af sin plads og flytte det der hvor man har lyst, så det passer bedre i de omgivelser man arbejder med, dvs. med den skærm og den opløsning man kører med. Men her kan man tit gå helt galt i byen når man har flyttet på for mange vinduer, og så ender man med det kaos vi ses over for. Dog er hjælpen er meget nær og nem at løse dette rod. Hjælper en: windows layout og med denne smarte funktion kan du med et museklik i bedste Askepot stil rengøre dine vinduer og organisere dem på plads igen. Du kan også mere professionelt tilpasse og skabe dit eget layout miljø ved brug at Windows layout, så kun de værktøjer du arbejder mest med er synlige på din skærm. Udover default kommer Vegas prædefineret med layout indstillingerne: color correction og mixing console. Sidstnævnte bruger jeg tit.

Mixing console
Ergo valgte jeg Mixing console da jeg skulle koncentrere mig om at mixe lydniveau og panning på de lydspor jeg havde importeret til mit projekt. Det er hundrede gange lettere at arbejde med et vandret overblik over lydspor end and skulle scrolle lodret fra det ene spor over til det andet.Og vigtigst af alt så slipper du for at hoppe fra et videospor over til et lydspor. Det sparede mig meget tid i lydmastering processen. Men ligevidt hjælper det om man ikke har en god navngivnings moral. Dvs. at man husker selvfølgelig at navngive hvert enkelt spor så man nemt kan lokalisere det i mixing consollen, og så er det bare med at skrue op og ned på de dejlige fadere. Deruodver kan man mute og give spor solo egenskab, så man kun hører det spor man koncentrer sig om. Man har også mulighed for at autmatisere lyd, dvs. få computeren til at optage en makrooptagelse af dine musebevægelser hvor du skruer op for guitaristens solo lige der hvor det er nødvendigt. Det føles som at have en volumen pedal i din hånd (musen). Mixing consollen er et værktøj du bør bruge om du mixer lyd i sony vegas. Har du flere lydspor så anbefaler jeg at du vælge window layout skemaet: mixing console, for at lette dit arbejde.

 

Track height
Når man redigerer lyd og video kommer man ikke uden om at skulle matche lyden med videoen, og her oplever man tit frustrationer ved at nogle lydspor har en meget lav volumen. Lydbølgerne er næsten ikke eksisterende. Hvad gør man så når man skal få videolyden til at passe til det lydspor man arbejder på? Jo her kommer Track Height ind i billedet og redder dagen. Man klikker på ikonet i oversigten over lydspor og vupti så har man et tydeligt grafisk lineret overblik over lydniveauet. Og du kan også flytte lydsporet på event linjen som du plejer og få dem tilpasset til de markers du har lavet i projektet.

 

Picture in picture
In picture er en sjov funktion vi kender fra MTV og VH1. Med Sony Vegas er det nemt at lave hvis man lige ved hvordan. Man bruger funktionen Track motion og her kan man i et tegnemiljø trække et overblik over det videospor man arbejder på og zoome ind og ud med musen og sågar rotere billedet. Her skal man dog huske på at track motion påvirker hele videosporet, så hvis man ønsker at effekten skul være (og det gør man hoveddelen af tiden) på udvalgte scener så kan man som trænet videoredaktør lave keyframes, men man kan også slippe uden om denne besværlighed og lave et kopi af sit videospor så man kun har track motion på det ene.

Opacity er din ven
Hvad gør du når du har 4 kamera optagelser og skal skifte imellem disse? Der er opacity din ven. Med opacity kan du på udvalgte steder på dit videospor fade helt ned eller helt op, så de spor der er nedenunder vises istedet for. For at have fuld kontrol over disse kan du bruge Split funktionen som er genial og uundværelig når man redigerer videoer i Sony Vegas. Med denne egenskab kan du lave en opdeling af din video der hvor du ønsker effekten indsat. Men pas på! Du bør kun lave opdelingen (adskillelsen) på det spor du arbejder i og ikke dem nedendunder, for at undgå at du skal tilpasse flere video event på tidslinjen. Det er meget hårdt og tidskrævende arbejde, så husk kun at dele på det spor du ønsker. Man gentager processen på de videospor man ønsker skal vises og dem der ikke skal vises. Dvs. fader ud og fader ind. Man kan også lade halvdelen af den ene video blive vist oven på den anden.

Broadcast colors
En anden video jeg arbejde med var optaget kun med et kamera, men her var der problemer med lyset da optagelsen blev filmet i et mørkt rum. Her har Sony Vegas flere muligheder for at råde bod på det. Men jeg oplevede at jeg fik det bedste resultat, ihfv. det mest naturlige look ved at bruge Broadcost colors som gav mig fuld kontrol over alle farver.

 

Konklusion
Sony creative software's forsøg på at ramme det professionelle mårked endnu mere ved lanceringen af de professionelle funktioner de har indført bliver desværre farvet af det useriøse og underlige der er i crash. Jeg har brugt over et halvt år på at teste programmet da jeg ville være så retfærdig i min anmeldelse som overhovedet muligt, men i den tid oplevede jeg flere problemer med crash. Det var først her for nylig at jeg fik en problem fri og crash fri udgave af Vegas at arbejde med, og det er frustrerende. Lige nu kører alting fejlfrit, men jeg håber sony får gjort noget for at lappe de huller der desværre er på det ellers geniale videoredigerings program. Skal du købe udgave 12? Det skal du kun hvis du har brug for de nye professionelle funktioner. Istedet vil jeg anbefale de fleste at købe Sony Vegas Platinum HD 11 som er en mindre udgave af Vegas men som tilgengæld kommer med mange spændende plugings du kan bruge for at skabe effekter på en nem måde. Dog er der begrænsninger i forhold til Pro udgaven og de er ting som Masking osv. som er ting du først typisk får brug for når du har arbejdet med videoredigering i en årrække. Jeg gætter på at du ønsker at bruge et videoredigerings program til at lave en video af dig selv eller dit bands koncert eller øveaften, og der er Platinum et godt bud. Pro er som navnet siger mere for pro brugeren.

Rating

0
No votes yet

Kategori

Software
Anonyms billede

Facebook kommentarer