RiffWorks standard

Du er her

RiffWorks er et relativt nyt program fra Sonoma WireWorks og Ik Multimedia, der tilbyder flerspors optagelse af din guitar eller sange eller noget helt tredje, sammen med en trommemaskine, med ægte trommer. Der er ikke tale om midi, så man kan ikke programmere en bas, men derimod selv indspille den sammen med metronomen eller trommesektionen.

God transport
Oppe i venstre hjørne er der en stor 'transport menu' med en PLAY og RECORD knap. Ved at trykke på PLAY hørte jeg til min store overraskelse et backingtrack med velklingende trommer, så var jeg nærmest i gang med det samme, og spillelysten kom op i mig. Programmet havde allerede prekonfigureret mine input og outputs så jeg blot behøvede at trykke på REC for at optage og jamme løs til backing tracket. Og her kommer det sjove og unike frem i RW - de takter jeg spiller bliver gentaget efter 8 takter, og man er igang med at spille riffs til det allerede indspillede med det samme, helt uden selv at holde styr på at lave nye lydspor selv, der kræver klik på mus. Her føler man istedet at man kan koncentrere sig om sit guitarspil. Resten holder RW styr på.

Layers
Programmet arbejder ikke med lydspor i den forstand, men derimod med 'layers' som vi kender det fra Photoshop og andre programmer. Bagved er der selvfølgelig tale om lydspor, men det holder RW selv styr på. Som guitarist kan du dermed koncentrere dig om at spille, og mindre om at programmere.

God navigation
Navigationen er relativ nem, og når man har prøvet at bruge funktionerne et par gange, føler man sig hurtig hjemme. Den medfølgende manual er også en stor hjælp hvis man går i stå.

Fantastisk manual
Med RiffWorks følger der en på alle måder fantastisk manual med i papirformat. Den er stor og tydelig hvor ikke kun programmets egne funktioner bliver tydeligt beskrevet i et letforståeligt og humoristisk sprog, men også masser af god info om recording og effekter som limit og compressor, som du kan bruge som et opslagsværk.  Ingen kedelige PDF filer her.

Amplitube 2 live
Der følger en fuld udgave af Amplitube 2 live med, så man kan forbedre lyden på sin elguitar, så den forekommer at bruge forstærker. Indstillingen af denne var smertefri, blot med den lettere irriterende kendsgerning der bestod i at programmet kom med en ret kraftig 'intet signal' lyd som vi kender det fra snevejr på TV skærmen. Efter nogen tid fandt jeg ud af at det var pga. at jeg ikke havde registreret amplitube 2 live på nettet, selv i demo udgaven var irritations lyden til stede. Efter registrering og aktivering var der ingen lydproblemer.

Se video
I videoen gennemgår jeg programmet og viser hvordan du indspiller guitar med trommer.

Ingen latency
RW er ikke et program der belaster computerens cpu særlig meget, og der var ingen mærkbar latency. Dog kunne jeg godt ønske mig bedre kontrol over hvor den lagde de filer der blev optaget/indspillet, da placeringen på systemdrevet tit er årsagen til netop latency problemer. Der var ingen information om dette i den ellers på alle måder fantastiske manual.

Spil og trommerne følger
Junt tempo er en kærkommen feature i RW der fungerer på den måde at programmet selv finder tempoet til dit riff og indstiller BPM efter de nedslag du spiller på dit instrument. Ikke nogen uvæstenlig egenskab, da man tit som guitarist sidder og jammer på sit intstrument hvorefter trommeslageren følger med det tempo du lægger op til. I en omvendt situation hvor du selv jammer tit et færdiggivet tempo på computeren, sker der tit det (for mig) at man som guitarist føler det som om at man tilpasser sit spil til en given rytme, og dermed kan lidt af den naturlige og dynamiske spilleglæde og ikke mindst spontane spilleglæde gå bort. Så tommelen op for denne kreative funktion!

Online værktøj
RW's slogan er 'Recording Made Fun' og det lægger programmet i høj grad op til med RiffCaster og RiffLink der er et online community værktøj hvor du kan dele dine riffs med andre og få dem til at spille videre på dine ideer. Der følger 60 dages prøvetid på RiffLink, derefter skal man registreres for at få lov at bruge det videre.

Overgang beskåret
Når man har indspillet sine layers i RW kan man med lethed trække dem over på en tidslinje som holder styr på de riff man har skabt undervejs. Her føles overgangen fra Riff1 til Riff2 lidt for tydelig efter min smag, og det overrakser ikke, da man jo for at få en glidende overgang skal gå ind i lydfilen og tilpasse crossfades imellem de to lydfiler. Selve backingtracket kører smertefrit, men det er tydeligt at høre at en guitarakkord bliver afbrudt lidt for tidligt, da den ikke få lov at klinge over i Riff2.

InstantDrummer
InstantDrummer er en trommemaskine der følger med RW og den kan opdateres med flere loops online, og det er gratis med Standard udgaven, man skal huske at gøre dette, da man ellers går glip af disse loops, der ikke følger med i DVD udgaven, men skal hentes separat. Derudover kan man tilkøbe ekstra loops for en lille sum penge, online.  Lydeffekten af ID er udmærket, og føles trommerne på ingen måde 'digitale'. Man skal dog være opmærskom på at læse det til filnavnet tilknyttede tal der angiver til hvilket BPM tal trommerne er indspillet efter. Sætter man RW projektes tempo  dramatisk lavere end det angivne tal kan man opleve lydforringelse, som også gør sig gældende i andre musikprogrammer. Tilsvarende kan man også opleve underlige lyde om man sætter tempoet for højt. Det smarte ved InstantDrummer er også at hver trommesektion har loops programmeret efter intro, vers eller omkvæd. Ganske smart. Når man indspiller med InstantDrummer kan det virke forstyrrende at de fleste trommeloops er indspillet med optakt, som ikke kun høres ved slutningen af hver taktrække, men også i midten at taktrækken. For mig virkede det forstyrrende, og dynamsik set følte jeg det som om at jeg trommeslageren lagde op til at nu kom jeg med en heftig solo....

Indbygget clicktrack
Med RW følger der også en kobjælke klingende metronom man kan øve til, om man ønsker det. Så kan man senere tilføje trommerne. Da man tit kan blive styret af alt for kreative trommeloops. Det sikrer også at man kan finde helt det rigtige loop til sit spil. Selvfølgelig skal man dog være vant til at spille efter metronom. Fordelen er også at metronomen er meget neutral og kun angiver slagene, med en lille markering af det første slag i takten.

Avancerede funktioner
RiffWorks tilbyder også avancerede funktioner såsom ReWire, og REXX filunderstøttelse for de mere langhårede brugere. Så kan man selv programmere trommer i fx. reason eller abelton live, og importere Rexx filerne fx. med en 'finhakket' guitarrytme.

Middelmådige Fx
Udover muligheden for at anvende VST instrumenter som Ampltiube 2 live er der også mulighed for at ændre lyden på hvert layer og tilsvarende backing tracks. Der følger således EQ , modulator, limiter og compressor med. Lydmsæssigt er standard indstillingerne ikke noget at råbe hurra for, og man skal huske at mute sine layers så man bedre kan høre det layer man arbejder med. Man kan få en acceptabel lyd ved at følge manualens råd, men kvalitetsmæssigt er lydeffekterne ikke på højde med de lydeffekter der følger med Pro Tools og Acid Pro osv. Så mit råd er at lade være med at bruge dem og bruge compression, og EQ i amplitube 2 live istedet for samt reverb.

God til audio print
Det overraskede mig positivt hvor godt RW var til at styre de forskellige guitarforstærkere i Amplitube 2 live. Når man fx. har indspillet et backing track med clean lyd er der ingen sag at bruge en metal lyd på soloen. Noget der ikke er så nemt som det lyder, da det kræver at man lavet et print af lydfilen, noget som man bruger for at frigive ressourcer til computerens regnekraft. I RW lægger du ikke engang mærke til. Programmet holdre selv styr på audio print, og gør det til UG.

Konklusion
RiffWorks oplevede jeg som et særdeles brugervenligt program der har musikken i højsæde, og dermed lever programmet på alle måder op til sit løfte. Det er vitterligt et program der er sjovt at bruge, og med et antal funktioner der beviser at programmet er alt andet end et useriøst halvprofessionelt legetøjs program. Til gengæld er det dog stadig meget pædagoisk opbygget, og er du selv inde i guitarrecording i forvejen kan du sikkert programmere dig frem til de samme funktioner ved oprettelse af lydspor, click track  og finjustere dine lydspor. Det kan du ikke i RW.  Men er du førstegangs køber og vil snuse lidt til recording, så er RiffWorks et udmærket bud. Det er ihvertfald nemt at bruge, og vigtigst af alt: kanon sjovt!

Rating

0
No votes yet

Kategori

Software
Anonyms billede

Facebook kommentarer