Sony Audio studio 9

Du er her

Vi har tidligere anmeldt audio studio i en ældre udgave, men da det er et par år tilbage vil vi starte med at gennemgå de fleste funktioner, og se på hvad programmet bruges til.Programmet ligner umiddelbart sin storebror sound forge pro 10, men dog i en lidt mindre udgave. Noget som en førstegangs bruger af programmet nok aldrig vil lægge mærke til.

Audio studio kommer i en lille orange æske med en flot ung dame syngende i en mikrofon. Ved første opstart bliver du mødt med en pædagoisk opstart skærm der foreslår at hjælpe dig med at komme i gang med programmet.Dette foregår via interaktive øvelser, og har du aldrig brugt et lydredigerings program som audio studio før, så anbefaler jeg på det stærkeste atdu prøver øvelserne før du går i gang med noget reelt lydarbejde i programmet.Når man ser bort fra opstartskærmen så virker as lidt tomt ved første øjekast. Der er en transport-bar øverst med de gængse afspilnings og indspilnings knapper, men udover det er der kun en filmenu øverst, dog er der en såkaldt volumen level meter yderst i højre margen. Her skal man også tænke på at et tekstbehandlings program også er helt tomt ved opstart, og at det forventes af en at man åbner et nyt dokument eller skaber et selv.Så den første opgave er med andre ord selvforklarende: åbne en lydfil man har behov for at redigere.Når denne er åbnet i arbejdsområdet (kaldes workspace) i et data vindue, så kan man udføre forskellige handlinger på denne, så som at tilføje et chorus til guitaren. For at gøre det vælger man nemt de funktioner der gemmer sig i menuen. Her gemmer de sig allesammen de velkendte funktioner såsom: amplitude modulation, chorus og delay, og understøttelsen af plug-ins. Alle sammen vigtige værktøjer du kan bruge til at farve lyden af den fil du har åbnet i datavinduet.Selv om det er såre nemt at finde og hente de funktioner man skal bruge i programmet, så kræves det at man selv ved noget om de funktioner man anvender, da det er en forudsætning for at opnå¨et brugbart resultat. Det kan sammenlignes lidt med at lægge effekter på et billede i photoshop, hvis du ikke ved hvad du gør ja så får du snart brugt så mange effekter på billedet at man ikke længere kan genkende motivet. Så alting med måde. Man kan benytte sig at de interaktive hjælpefunktioner, men de går ikke i dybden med udførelsen, forståeligt nok. Det kan Selve metoden at redigere filerne.

En spændende nyhed i audio studio 9 er karaokee værtkøjet Vocal Eraser der fungerer på den måde at den via en speciel algoritme skruer ned for den ene kanal og op for den anden, og med justeringer i pannings værktøjet og ændrig af frekvenser og EQ, kan man så med lidt øvelse få fjernet så meget af vokalen så der kun er guitar tilbage i filen. Dog kan man ikke separere guitarlyden fra fx. trommerne, men man kan også gå den anden vej og fjerne instrumenterne og vælge vokalen. Effekten er lavet af izotope og fungerer også rimelig godt med lidt øvelse, men dog kan man ikke sige at værktøjet på nogen måde lavede en perfekt elimenering af vokalen, men det var lige ved og næsten og en erfaren bruger med tålmodighed kan måske få elimineret vokalen helt. Man kan også vælge at eksperimentere lidt med effekten og skabe en ny fil i datavinduet med kun instrumenterne tilbage, og genbruge værktøjet på denne fil, for så at få endnu mere vokal væk fra lydfilen. Det har jeg prøvet og det virker, man får fjernet mere og mere, men alle de lag af effekterne går selvfølgelig  udover lydkvaliteten, men dog på den lyd der er fjernet (rester er stadig tilbage).Værktøjet har mest effekter på højkvalitets studiofiler hvor vokalen fremstår tydelig i mixet. Uden at være et perfekt værktøj så kan man sige at værktøjet er et brugbart værktøj der kræver tålmodighed, som du jo skal have for at arbejde med mastering af lyd. Vil du arbejde seriøst med at skabe egne karaooke sange, så vil jeg anbefale at du bruger professionelle midi filer, og loader dem ind i acid pro 7 og printer midi filerne over på et stereo lydspor hvor du anvender virtuelle instrumenter til at skabe lyden med.

Programmet er blevet mere fleksibelt, og det er blevet endnu nemmere at manipulere og navigere rundt i brugerfladen. Ved at markere kan man trække og slippe og dermed skabe nye lydfiler i et snubtag. Dog lagde jeg mærke til at den meget anvendte funktion Trim/Crop har den mangel at den kun virker hvis man markerer stereospor. Da jeg prøvede at markere kun den ene kanal fik jeg en omvendt Trim effekt. Da jeg bagefter prøvede at markere begge kanaler og trimme virkede det efter hensigten.

En stærk nyhed er understøttelsen af VST instrumenter, der er en rigtig god nyhed for begyndere inden for lydredigering, da man så får endnu mere ud af programmet. Man kan dermed udvide programemts funktioner da man har råd og lyst, og ikke mindst behov. Ønsker man et endnu bedre EQ værktøj end det der følger med i programmet, kan man investere i et professionelt et af slagsen, som fx. izotop master plugin EQ. Som et alternativ til at opgradere til den store Sound Forge pakke.Bliver man træt af programmets lidt beskedne layout kan man bruge den nye XP tema understøttelse. Som kun har noget med det æstetiske at gøre, så det vil vi ikke snakke så meget om .Eller er fuldt understøttelse af  24-bit, og 96 kHz en af nyhederne. Samme gælder understøttelse af LPEC filer som kan importeresfra Digital Voice Editor software.Den maksimale størrelse på LPEC filer understøttet af IC optagere og Digital Voice Editor er 2GB. Sound Forge Audio Studio kan skabe filer større end denne begrænsning, men de vil ikke blive afspillet ordentligt af IC recordereneller Digital Voice Editor.Studio.  En større nyhed er understøttelsen af Vinyl optagelse og Restoration (genskabelse) Tool til at optage lyden fra vinyl plader,  Disc-at-once CD brænding.Samt JKL scrubbing direkte i data vinduet.

Konklusion
Audio studio er hurtigere, og mere effektiv end nogensinde. Programmets overskuelige og beskedne layout, sammenført med den meget forbedrede navigering takket være fuld understøttelse af drag and drop gør programmet til en kærkommen gæst for dig der bare ønsker at redigere lyd på den nemme og effektive måde. Den største nyhed er dog understøttelsen af VST som gør at du ikke behøver føle dig tvunget til at gå ud og investere i den større og dyrere sound forge pro 10 som nok er for professionel til nybegynderen at starte med, og for dig til et mindre behov for at gå i dybden med effekter. På et senere tidspunkt kan du udvide din lydredigering med VST plugins, og få det du skal have i dit eget tempo.Audio studio er et billigt, nemt og hurtigt program der gør hvad det skal, og lader ikke som om det gør andet. Jeg gætter på at programmet har det bedst som en svejser kniv der kun trækkes frem når der virkelig er behov for det, og ellers ligger i skuffen, parat til at blive brugt.

Pris: 367 kr. (ca.)

Dansk importør: Trigono.dk

 You can now update the cursor position and selection by double-clicking and editing the selection status boxes in data windows.  Drag-and-drop mixing and pasting between channels.When dragging a selection to mix or paste sound data, drag up or down before moving the mouse left or right. Dragging left or right before moving the mouse vertically adjusts the selection length.  Enhanced snapping.  Enhanced color customization via Display Preferences.  Updated marker and region ruler with selection snapping.  Gracenote® MusicID™ technology for extracted audio from CDs.  Support for opening and rendering ATRAC3™, ATRAC3plus™, and ATRAC Advanced Lossless™ files. Sound Forge Audio Studio indeholder mange af de professionelle funktioner fra det prisbelønnede Sound Forge. Med Sound Forge Audio Studio kan du indspille, redigere og lægge effekter på din indspilning super enkelt med Drag-and-Drop. Det har aldrig været lettere!Med Sound Forge Audio Studio får du mere end 30 forskellige digitale effekter og 1001 Sound Effects. Du får også Vinyl Restoration til overførsel af dine LP plader til CD'er. Du kan endda lave Greatest Hits CD'er fra dine LP'er med det samme med Track at Once funktionen! Nøglefunktioner: Indspil/optag lydStærk lydredigeringEffektive værktøjer i studie-klasseCd-brænding med track-at-onceEnkel konvertering til MP3-format - til afspilning på MP3-afspillere inklusive Sony NetMD og CLIÉNyt i denne version:Interaktive guides hjælper dig igangUnderstøtter import af Flash-filer (.swf)Understøtter VST-pluginsUnderstøtter DirectX-pluginsBrugerdefinerbar grænseflade, med understøttelse af Windows XP temaerUnderstøtter ASIO-rutiner et nyt datavindueDet er dog ikke sikkert at manDe fleste funSound Forge Audio Studio indeholder mange af de professionelle funktioner fra det prisbelønnede Sound Forge. Med Sound Forge Audio Studio kan du indspille, redigere og lægge effekter på din indspilning super enkelt med Drag-and-Drop. Det har aldrig været lettere!Med Sound Forge Audio Studio får du mere end 30 forskellige digitale effekter og 1001 Sound Effects. Du får også Vinyl Restoration til overførsel af dine LP plader til CDer. Du kan endda lave Greatest Hits CDer fra dine LPer med det samme med Track at Once funktionen!• Indspil/optag lyd•Stærk lydredigering•Effektive værktøjer i studie-klasse•Cd-brænding med track-at-once•Enkel konvertering til MP3-format - til afspilning på MP3-afspillere inklusive Sony NetMD og CLIÉ

Rating

0
No votes yet

Kategori

Software
Anonyms billede

Facebook kommentarer