Sony Vegas Pro 10 anmeldelse

Du er her

Vi har testet Sony Vegas Pro 10 som er den længe ventede efterfølger til SVP9. Programmet findes både i en 32 bit og en 64 bit udgave

Programmet ligner med første øjekast sig selv med de velkendte mørkegrå farvepaletter der blev indført i version 9. Dog er der foretaget små ændringer i layoutet. Programmets eget ikon er f.eks blevet ændret, dog kun en lille smule. Desuden er der blevet tilføjet nye ikoner til fil menuen. Vælger man File>New ser man et ikon ved siden af teksten. Dog er det ikke på layoutsiden at man finder de største ændringer. Derimod er der sket en hel del under overfladen som vi kigger nærmere på.

Der er kommet flere presets at vælge imellem under oprettelse af nye projekter, og det er en god ting, da færdigt indstillede projekter tit er en stor hjælp til begyndere og andre der gerne vil finde den helt rigtigte opsætning af deres filmklip, især til senere eksportering til youtube og andre medier. Dog er svp10 stadig ikke lige så pædagogisk i sine templates som sony vegas movie studio. Der er fx. stadig ikke noget youtube preset at vælge imellem. Dog er der kommet flere Internet templates at vælge imellem. Så den professionelle version af Vegas forventer stadig mere af dets brugere. Det er jo trods alt pro udgaven.

Sony Vegas har alle tider været et kanon hurtigt program til navigering og især tidslinjen har altid været en drøm at arbejde på med et workflow der er mindst lige så hurtigt som navigering i et regneark med piletasterne. Dog var der i svp9 store problemer med visning af AVCHD videofilm, selv på kraftigte computere, men den del er blevet væsentligt forbedret. Nu vises avchd videoer med kun lidt forsinkelse, og svp10 er mindst 20% hurtigere end forgængeren til at vise og redigere HD klip. Det anbefales dog naturligvis stadig at man anskaffer mindst en quad core processor til at opnå det bedste workflow. Programmet føles i det hele taget meget hurtigere at navigere rundt i end forgængeren, der også selv var meget hurtigt.

På lydsiden er der sket nogle spændende ændringer. En af disse er allerede at finde i filmenuen hvor du i bedste Pro Tools kan få lov at rendere lyden fra dit audio track i real time ved at bruge 'Real-time-render'  og dermed er 'print to audio' funktionen blevet voldsomt forbedret. Dvs. at du kan sende lyden fra dine audio tracks over på et nyt audio track med medfølgende effekter og derefter manuelt fryse de audio tracks der blevet brugt i oprettelsen af mixet. Det kan sidestilles med det som Acid Pro 7 laver ved sin 'freeze audio' funktion. Dermed sparer du den computerkraft der bruges på de plug-ins (virtuelle instrumenter fx.) du anvender som lydeffekter.

En anden spændende og mere promovoreret funktion er muligheden for at bruge input audio busser.  Optag, overvåge, og bland lyd fra eksterne enheder via input busser. Brug real-time rendering muligheden for at blande lyden fra eksterne lydenheder i din endelige rendering via input busser. Det betyder i praksis at du kan bruge eksternt udstyr som en compression pedal eller et reverb direkte i en input bus og styre lyden på bussen i stedet for at optage plads på et audio track. Ganske smart!

På videodelen er der sket meget. En af de største nyheder for garvede NLE video brugere er at man nu kan bruge grafikkortets GPU til at rendere videoen. Det virker på Nvidia grafikkort med CUDA teknologi. Har du sådan et grafikkort kan du spare meget tid i rendering af din video. Hvor meget du sparer er selvfølgelig afhængigt af hvor kraftigt dit grafikkort er. Nu virker sony vegas pro 10 på alle computere og stiller ikke store krav til computeren, men indenfor GPU rendering så opnås der helt klart bedst resultater hvis du udover at købe et kraftigt grafikkort også sætter dig ind i hvilket Nvidia graffikort de garvede Sony Vegas og grafikkorts brugere anbefaler på de diverse fora rundt omkring på nettet. Har man en kraftig cpu kan man vælge at slå GPU rendering fra og bruge CPU rendering istedet.
Den største nyhed med Sony Vegas Pro 10 er at programmet som det eneste NLE program på markedet kan lave stereoskopisk 3d video. Dvs. 3d som vi kender det fra biografen.  Med det kan du skabe stereoskopiske 3D projekter, som anvender samme workflow som du kender det fra 2D medier. Vegas Pro 10 giver mulighed for at importere, justere, redigere, få vist og se output fra stereoskopiske 3D medier - alle ved hjælp af branchens professionelle standard leverings fil-formater, herunder enkelt eller dobbelt filer med side-by-side, top / bund, eller line-suppleant kodning . Anaglyphisk overvågning og output er også understøttet. Med indførelsen af 3d video kommer sony vegas pro med et nyt filformat der hedder thx.  Der er ingen pædagogisk 'tryk her for at lave 3d' knap så man bør studere manualen eller følge med i de udmærkede tutorials der er fra sonycreative software for at få hjælp til at oprette 3d film. Er du en øvet vegas bruger kan du være fortrøstningsfuld da du kan bruge det samme workflow du bruger til 2d, til 3d. Ideen er at skabe ens kopier af et videoklip og genbruge det både i venstre og højre kanal og gemme det endelige resultat i det specielle filf.
En anden spændende nyhed på lyddelen er at Vegas Pro 10 softwaren udnytter nye multi-core og Hyper-Threading it-løsninger for at få det maksimalt tilgængelige ud af dine hardware ressourcer. Det opnås ved at udnytte hardwarens fulde kapacitet af og reducere direkte CPU-belastning, vil du bemærke: Større antal spor og audio / video effekter for real-time preview Forbedret ydeevne ved en lavere latency betyder hurtigere audio rendering.

Sony Vegas startede i sin tid som en stærk audio editor der med sine understøttelese af samtlige lydformater der fandtes tog branchen med storm. Dette har ikke ændret sig med version 10. Det er dejligt at se at lyddelen ikke bliver overset med alle de lækre nyheder man svømmer over med. I Sony Vegas Pro 10 kan du bruge et ubegrænset antal spor, 24-bit/192 kHz lyd, punch-in optagelse, 5,1 surround mixing, effekter automatisering, og tid komprimere / ekspandere. Anvend tilpasset, real-time audio effekter som EQ, Reverb, Delay, og meget mere. Udvid din lydbehandling og mixing muligheder med understøttede tredjepart DirectX ® og VST audio plug-ins. Brug Mixing Console for præcis lydkontrol.

Vegas Pro 10 giver mulighed for at gruppere spor som vi kender det fra DAW programmer som Pro Tools. Gruppering af spor sparer plads på tidslinjen ved at tilbyde kollapsede spor gemt under et enkelt header spor. Ved at samle specifikke afsnit får du en hurtig og nem måde at organisere og styre komplekse projekter .

Som en anden nyhed har vi visningen af  header output målingen der kan ses direkte på lydsporet (audio track). Audio track headeren giver en dedikeret pan fader der giver adgang til både pan og volumen fadere på alle tidspunkter. Hertil kommer visningen af track output meter display der viser audio levels i løbet af afspilningen.
VVU metre kan nu tilgås direkte fra Mixing konsollen, og giver en langsom måling, der viser gennemsnittet af højdepunkter og lavpunkter og give dermed en visuel repræsentation af den opfattede loudness på dit materiale.

Flere forbedringer er blevet foretaget til den lukkede captioning understøttelse i Vegas Pro 10. TV-lignende CEA608 Closed Captioning kan nu vises som et overlay når det afspilles i Preview og trimmer vinduet der gør det nemt at kontrollere placeringen, redigeringer, og timingen af CC oplysninger. CEA708 stil Lukket Captioning oprettes automatisk, når CEA608 data er skabt. Linje 21 Lukket Captioning er nu understøttet såvel som HD-SDI lukkede captioning opsamling og print fra AJA og Blackmagic Design kort. Linje 21 support giver en arbejdsgang for eksisterende nedarvede medier. Andre forbedringer omfatter øget støtte til flere lukkede captioning filtyper, såvel som evnen til at eksportere lukket billedtekst data til DVD Architect, YouTube, RealPlayer, QuickTime og Windows Media Player.

Vegas Pro 10 software understøtter indbygget frame størrelser op til 4096x4096. 4K Billedet er standard for digital biograf projektion i 4096 x 2160 pixels. Denne opløsning giver flere detaljer og fleksibilitet til at bruge pan og crop. Det er ideelt til compositing og video effekt arbejde, da det giver et høj kvalitets output resultat . Vegas Pro 10 software understøtter RED ONE ™-filer. Du kan åbne og redigere. R3d filer direkte på tidslinjen.

 

Konklusion
Sony Vegas Pro 10 har så meget at byde på at det tager åndedraget fra dig. Det er overvældene alene at læse om alle de mange nye spændende muligheder. De mange fede nyheder overbefolker dog ikke Sony Vegas Pro 10's brugerflade, men ligger pænt afventende i baggrunden til du får brug for dem. Der er virkelig sket meget siden version 9 udkom og der er ikke tale om finpudsnings nyheder men virkeligt store nyheder som den altoverskyggende 3d stereoskopiske nyhed og GPU renderingen, men de mange andre små nyheder er også meget relevante for os kendere af Vegas Pro. Dejligt især at se at der er kommet vigtige opdateringer til lyddelen. Vigtigst af alt er dog at programmet nu lader til at køre hurtigere end nogensinde og at der er sket et stort forbedrings  skridt i forhold til version 9 når vi taler visning og redigering af de ressource krævende AVCHD videoklip. Der er så mange nyheder i dette spændende program at jeg højst sandsyndligt har overset nogle af dem.br /> Min test viser at Vegas Pro 10 kører stabilt og at de nye features virker som de skal. Der er svært at få øje på noget negativt overhovedet. Jeg kan ikke nævne et eneste. Derfor er Sony Vegas Pro 10 en vinder både på audio og video siden.

Vegas Pro 10 system requirements Microsoft® Windows® XP 32-bit SP3, Windows Vista® 32-bit or 64-bit SP2, or Windows 7 32-bit or 64-bit 2 GHz processor (multicore or multiprocessor CPU recommended for HD or stereoscopic 3D) 400 MB hard-disk space for program installation 1 GB RAM (2 GB recommended) OHCI-compatible i.LINK® connector/IEEE-1394DV card (for DV and HDV capture and print-to-tape) USB 2.0 connection (for importing from AVCHD, XDCAM EX, NXCAM, or DVD camcorders) Windows-compatible sound card DVD-ROM drive (for installation from a DVD only) Supported CD-recordable drive (for CD burning only) Supported DVD-R/-RW/+R/+RW (for DVD burning only) Supported BD-R/-RE drive (for Blu-ray Disc™ burning only) Microsoft .NET Framework 3.0 (included on application disc) Apple® QuickTime® 7.1.6 or later Internet Connection (for Gracenote MusicID Service) You must provide your registration information to Sony Creative Software Inc., a US company, in order to activate the software. Product requires online registration within 30 days.

Rating

0
No votes yet

Kategori

Software
Anonyms billede

Facebook kommentarer