Sony Vegas Pro 11 review

Du er her

Kun et år efter udgivelsen af Vegas Pro 10 udkom Sony Creative Software med Vegas Pro 11, som har fået en endnu større overhaling end forgængeren.

Ved første opstart ser man at der ikke er sket noget voldsomt ved det layout der blev introduceret i version 9. Det er ikke her man skal finde ændringerne i programmet. Derimod skal man finde dem i de mange undermenuer der er en nødvendighed pga. de massive opdageringer. Det skyldes især understøttelsen af formatet OEA Open Effects Assocaiation platformen der har betydet et øget antal plug-ins. Derfor er der nu kommet et forbedret søgeværktøj som gør at man kan søge efter det plug-ins man står og mangler i den givne opgave cituation.

Da der er kommet en mange opdateringer mest grundet OFX understøttelsen har det betydet, at måden man fx. vælge de velkendte media generators på er ændret. Nu er det ikke længere nok at vælge funktionerne i plus og minus træstrukturen, men man bliver nødt til at udvide ekstra undermenuer for at finde den funktion man står og mangler, da Vegas Pro 11 gør brug af en anden slags træstruktur. Det er lidt bøvlet at finde de velkendte værktøjer for sådan en gammel ræv i vegas miljøet som mig, men for nye brugere vil det virke helt logigsk at tingene er opbygget som de er.

En kærkommen gæst i Vegas Pro 11 er muligheden for at gemme og uploade videoer direkte til youtube som vi kender det fra movie studio serien. En dejlig overraskelse da man som redaktør tit kommer ud for opgaver hvor man hurtigt skal uploade et lille web bulletin oplæg, og hvor videokvaliteten ikke er det afgørende. Her er det hurgtigt at gemme en avch video i et fx i 720p og smide den op på youtube i en køre, istedet for at bruge den velkendte renderings proces, som dog stadig eksisterer og også er blevet yderligere forbedret med endnu mere understøttelse af GPU rendering med AMD grafikkort og ikke flere nvidia grafikkort

Vegas Pro kommer nu endelig med GPU understøttelse i selve redigerings delen, der betyder at processoren spares og at grafikkortets GPU tager over i de krævende opgaver. En funktion der har været meget efterspurgt da især konkurrenterne har haft denne mulighed i årevis. Nu er den endelig her og rundt på nettet florerer der tests der viser at arbejdsgangen er blevet meget hurtigere. På sonys hjemmeside kan man læse mere om hvilke grafikkort de anbefaler. Det er ganske påfaldende at et grafikkort til ca. 1500 kroner giver lige så gode resultater som et grafikkort til over 7.000 kroner, så det kan godt betale sig at lave lidt research for at finde det grafikkort der spiller bedste med vegas pro.

Vegas Pro's tidslinjen har altid været meget værdsat for de hurtige navigations muligheder med især understøttelsen af auto ripple, og især den nemme måde at lave lower thirds på er blevet rost af kritikkere. Nu er der endnu mere grund til at være glad for erfarne redaktører. Med understøttelsen af det såkaldte sync link værktøj kan du bedre styre dine spor på tidslinjen og have mere fokus på selve eventet (hændelsen) og derfor spare plads i udvalget af spor for at få et bedre skærm overblik. Det sker ved at når to hændelser er tæt forbundet, sørger værktøjet for at de forbliver i sync med hinanden , mens den vigtigste begivenhed/hændelse (event) flyttes hvor som helst på tidslinjen. Når den sekundære hændelse flyttes, bliver den vigtigste begivenhed på sin plads. Ganske smart, men det kræver lidt tilvænning. Nok den største fornyelse i programmet når vi taler ren redigering. De andre opdateringer er jo mere plug-ins relaterede.

I version 10 kom Pro Type Titler som blev totalt overset af de fleste og elsket af få. Jeg var en af dem der brugte det hyppigt især pga. de mange muligheder for flotte tekst effekter, men jeg kunne ikke forstå at funktionen ikke gjorde mere brug af vegas' professionelle tidslinje, og istedet gjorde brug af sin egen bøvlede animations tidslinje der voldte voldsomme problemmer, især da man ikke kunne maksimere vinduet. I version 11 er funktionen blevet voldsom forbedret med større integration med vegas pro's tidslinje. Men jeg frygtet at det er forsent, for nu er der jo kommet endnu flere tekstværktøjer, for mange fristes man til at sige. For de mange tekstværktøjer har gjort at man skal lede flere undermenuer igennem ved valg af media generator for at finde lige det tekstværktøj man står og bruger. Der er kommet nogle endnu mere spændende tekstværktøjer som Titler Pro fra newfx blue der understøtter GPU og desværre ikke virer uden, og et forbedret tekstværktøj kaldet Titlex and text. Se denne anmeldelse for flere detaljer. Derfor er protype titler nu ikke en absolut nødvendighed, men den findes stadig, men i mine øjne må den se sig besejret af de andre nye tekstværktøjer

Det var så lidt om de nye features, men når vi taler workflow så er der både godt og skidt. Det rigtigt gode er at programmet nu er blevet langt hurtigere til at redigere avchd materiale, liges hurtigt som movie studio 11. Men når det er sagt så oplevede vi i testperioden en række børnesygdomme og ustabilitet i en grad som vi slet ikke kender det fra tidligere versioner. Programmet crasher simpelthen for tit. Sony plejer at være gode til at komme med hurtigere opdateringer med der løser problemet, og det har de også været dygtige til denne gang, men det ændrer ikke ved det faktum at version 11 er det mest ustabile vegas program til dato. Jeg håber på en opdatering der løser disse problemer. Især fordi at der er kommet så mange nye lækre features der bare er guf for sjælen for en gammel redaktør som mig.

Nye muligheder i version 11
Præcise redigeringsværktøjer: Rediger SD, HD, eller 3D video med drag-and-drop funktionalitet, omfattende redigeringsværktøjer, og uforlignelige video effekter. Funktionerne omfatter stereoskopisk 3D-understøttelse, multicamera redigering, 32-bit floating-point- video forarbejdning, videostabilisering, et vindue layout der kan tilpasses, HDV / AVCHD / RED / SDI / XDCAM support, og A / V synkronisering detektering og reparation.

Uovertruffen lyd kontrol: ubegrænset adgang til lydspor, 24-bit/192 kHz lyd, punch-in optagelse, Surround 5.1 mixning, effekter automatisering, og tid komprimering / ekspandering, mens du udfører og bruger real-time audio effekter som EQ, Reverb, Delay, og meget mere. Udvid din lydbehandling og mixning muligheder med tredjeparts understøttede DirectX ® og VST audio plug-ins. Brug Mixing Console for præcis lydkontrol.

GPU-accelereret ydeevne: Udnyttelse af video forarbejdning på GPU, herunder video FX, overgange, komposition, pan / crop, og track motion. Oplev øget afspilnings ydeevne og mellem 2 og 4 gange hurtigere renderings hastigheder. Vegas Pro 11 understøtter GPU-enheder fra AMD og NVIDIA.

Stereoskopisk 3D-redigering: Opret betagende stereoskopiske 3D-projekter med samme lethed og smidighed som med Vegas Pro 2D workflowet. Vegas Pro 11 giver mulighed for nemt at importere, justere, redigere, previewe og outputte stereoskopiske 3D medier - alle benytter de industri-standard professionel leverings formater, herunder enkelt eller dobbelt filer med side-by-side, top / bund, eller line-suppleant kodning. Anaglyphic overvågning og output er også understøttet.

Bred format support: Vegas Pro 11 softwaren har indbygget understøttelse af de nyeste professionelle videokamera formater, herunder XDCAM NXCAM, AVCHD, og RED. Vegas Pro 11 softwaren omfatter også støtte til stillbilleder med mere end én gigapixel i opløsning. Brug Pan og Scan værktøjer til at skabe flotte film sekvenser fra disse store billeder mens du samtidig bevarer den smukke HD-opløsning.

Lukket Captioning (undertekst) Support: Lukket captioning support tilbyder broadcast redaktører en arbejdsproces, der gør det muligt at importere, redigere, gennemse, og eksportere CEA-608 udførligt data i high definition på Sony XDCAM MXF materiale. Desuden giver Vegas Pro 10 CEA-708 uplifting og kodning, Linje 21 afkodning og renderings understøttelse, HD-SDI opsamling og print, og understøttelse af industriens undertekst filtyper

Forbedret Video Plug-In Arkitektur: Den nye videoeffekter plug-in-arkitektur, baseret på Open Effects Association platform, giver opdateret og forbedret teknologi, der gør det muligt for tredjeparts plug-in udviklere lettere og hurtigere at udvikle avancerede video-effekt plug-ins. Yderligere plug-ins tilbyder Vegas Pro 11 brugere hundredvis af nye effekt og specielle teknikker til at skabe projekter på professionelt niveau.

Broadcast Wave Format support: Vegas software understøtter branchens standard Broadcast Wave Format. Multichannel Broadcast Wave Format-filer kan åbnes og redigeres som enhver anden lydfil, eller importeres og auto-arrangeres på Vegas tidslinje baseret på filens tidsstempel metadata.

Professional 32 - og 64-bit Workflow: Vegas Pro 11 interfacet giver et fuldt tilpasselig arbejdsområde til opstilling af en lang række produktionskrav. Du kan docke (stable) flere vinduer på tværs af flere skærme og gemme dine layouts til at opfylde specifikke redigeringsopgaver, neste (rede) Vegas Pro projekter på tidslinjen, tilpasse og gemme tastatur kommandoer, og bruge programmet scripting til at automatisere gentagne opgaver.

Projekt nesting: Brug projekt nesting (redebygning) for at tilføje et Vegas-projekt (veg.) Til tidslinjen og redigere og tilføje effekter på samme som du ville med en standard mediebegivenhed. Denne funktion kan hjælpe dig med at strømline dit projekts arbejdsgang.

Multicamera Workflow: Rediger multicamera produktioner intuitivt og hurtigt ved at specificere shots (skud), mens du ser dit projekt. Skift mellem hele 32 videokilder med en tastatur kommando eller et klik med musen. Vegas Pro 11 softwaren holder alle ubrugte skud som suppleant takes/optagelser for at gøre finjustering af dine redigeringer mere effektiv.

Feature: - Hurtigere video forarbejdning og rendering er muligt da Vegas Pro nu benytter sig af GPU.

• Fordel: - Brugere kan oprette projekter med video FX, overgange, komposition, pan / cropping, og track motion redskaber og oplev øget afspilnings ydeevne og mellem 2 og 4 gange hurtigere renderings hastigheder. Vegas Pro 11 understøtter GPU enheder fra AMD og NVIDIA

Streaming understøttelse af renderede AVC/MP4 Filer • Feauture: - Skab nemt AVC/MP4 filer med streaming støtte. • Fordel: - Denne funktion gør det muligt for brugerne at levere medier i et streaming format der kan søges på.

Feauture: - Opret 3D-titler, som kan flyttes på X, Y, og Z akser samt redigeres ned til karakter/bogstav niveau. • Fordel: - En ny tilføjelse til dit stereoskopiske 3D workflow, 3D-titler fra NewBlueFX kaldet Titler Pro. Fremstil hurtigt høj kvalitets tekst animationer og stiliserede lower thirds

Feauture: - Titles & Text plug-in'et muliggør animation og automatisering af tekst hændelser. • Fordel: - Tilføje 2D-bevægelser hurtigt til tekst hændelser med det nye titles and text plug-in. Vælg fra en liste over animerede presets, der kan anvendes til alle projekter med et simpelt træk og slip.

Feauture: - Øg video kvaliteten ved at reducere kamerarystelser og rullende shutter forekomster. • Fordel: - Den forbedrede billedstabiliserings teknologi analyser bevægelser uafhængigt på X, Y og Z-kamera-aksen, og giver enorm præcision og utrolig glat resultat. Stabiliserings Værktøjet indeholder også automatisk 'rolling shutter' (kamera i bevægelse når linksen lukkes) korrektion af jello / skew / wobble effekter forårsaget af nogle CMOS camcorder

Feauture: - Opret egen professionelt udseende titler. • Fordel: - ProType Titler værktøjet er blevet forbedret med en enklere interaktion på tidslinjen.

Feauture: - Forbedret layout og et forbedredt søgeværktøj gør det lettere for Vegas Pro 11 redaktører at finde deres mest anvendte renderings skabeloner. • Fordel: - Brugerne har mulighed for at udpege foretrukne billeder skabeloner, søge nemt efter skabeloner, og anvende indbygget skabelon filtre

Feauture: - Link flere begivenheder på tidslinjen for mere effektiv redigering. • Fordel: - Bevar bedre kontrol over redigeringen med det nye Sync Link værktøj. Når to begivenheder er tæt forbundet, sørger værktøjet for at de forbliver i sync med hinanden , mens den vigtigste begivenhed/hændelse (event) flyttes hvor som helst på tidslinjen. Når den sekundære hændelse flyttes, bliver den vigtigste begivenhed på sin plads

Feature: - Visuel effektivisering og oprydning af Mixing Consolen. • Fordel: - Det nye look og fornemmelsen af ??mixing konsollen skaber et mere ensartet og flydende audio-mixings miljø

Feature: - Der er tilføjet understøttelse for NVIDIA 3D Vision for single-display 3D-enheder, herunder VAIO F-serien 3D-laptop. • Fordel: - Denne funktion gør det muligt for brugere med en aktiv skærm til at lave forhåndsvisninger af projektet i fuld 3D under redigerings processen

Feauture: - Nye værktøjer til rådighed til at rette stereoskopisk 3D skærm kants krænkelser. • Fordel: - De såkaldtee stereoscopic 3D alignment and depth adjustment værktøjer hjælper til at rette eventuelle lodret eller vandret forskydninger, som vil forringe TV-oplevelsen og kan endda give seeren ubehag

Feauture: - Indstil den horisontale forskydning i traditionel 2D FX og overgange. • Fordel: - Denne funktion gør det muligt for opfattelsen af dybde virkninger, der skal justeres for at skabe en forbedret billedoplevelse.

Konklusion
Vegas Pro 11 har overraskende mange nye muligheder og det er tydeligt at se at sony har lyttet til dets brugere. Det er meget positivt. Især ved indførelsen af OFX og GPU rendering. Desværre har de mange nye muligheder påvirket stabiliteten. Jeg ser frem til en opdatering der løser disse problemer. Kommer den så er programmet en vinder på alle punkter. Det er det også lige nu, men mest på papiret, i praksisk er den simpelthen for ustabil. Stram op!

Rating

0
No votes yet

Kategori

Software
Anonyms billede

Facebook kommentarer