Sony Vegas Pro 9

Du er her

Det store professionelle men dog prisvenlige i forhold til konkurrrenteren, program Sony Vegas er nu kommet i en helt ny version kaldet Sony Vegas Pro 9. Vi har anmeldt den nye version, og kigger på de nye funktioner og kan ikke lade være med at sammenligne med den gamle version 7. Version 8 er aldrig blevet testet af guitaren.dk.

Et af de spændende nye funktioner i svp9 er mixing consolen. Som er en konsol vi kender fra andre programmer, som bruges til miksning af lydspr. Med den kan du via aux busser route lyden på dine outputs til busser som du har lagt en plugin på, fx. en virtuel guitarforstærker. Den nye mixing console fungerer stort set på samme måde som i professionelle DAW programmer som Pro Tools og den nye Acid Pro 7. Du kan skabe submixes og sende dit output til flere aux busser, med den fordel at du med flere lydspor kan redigere på den bus som lyden bliver sendt til istedet for at redigere på selve lydsporet for at skabe mere dynamsike og hurtige resultater. Dog med den undtagelse at man ikke kan route sit input til en bus og bruge den som output og dermed skabe et 'audio print', men her kan man i stedet funktionen 'render to new trakc' og dermed 'bounce' sit spor med effekter lagt på. Det er blot en anden måde at lave 'audio prints' på, men resultatet er det samme: en optagelse som du har udskrevet altså indspillet med effekter på et lydspor. Det er blot måden at gøre det på der er anderles men i praksis får du et nyt 'udskrevet' lydspor med effekter lagt på og du kan derfter deaktivere eller slette det plugin du brugte på lydsporter før du udskrev det, og dermed spare vigtige computer ressourcer.

En meget velkommen ny egenskab i Vegas er muligheden for at tilpasse lyden uden at skulle være tvunget til at 'snappe' til begrænsningerne af en ramme. Som gør det nemmere at få lyden i sync med en event i dit projekt.

 

Som de fleste Sony programmer så er det også imponerende at se hvor mange filformater vegas pro 9 kan læse.Nyt i den nye version er understøttelse af AVCHD, HDV og XDCAM med indbyggede lydværktøjer i topklasse! At Vegas Pro 9 understøtter High Definition Digital Video (HDV) er helt enestående for prisklassen. Desuden findes high-end funktioner som audio-scrub, understøttelse af VST effekter og AAF (Advanced Authoring Format). Desuden kan du med brug af DeckLink kort få adgang til SDI video. Mest aktuelt lige nu er nok understøttelsen af AVCHD mediet, med alle de nye HD camcordere der er ved at komme på markedet. Jeg brugte mit sdhc kort sammen med vegas og filerne blev problemfrit hentet ind via usb2 igennem den nye 'device explorer' funktion, som viser alle de filer jeg har importeret i et vindue for sig. Redigering af avchd kræver en hurtig computer, og dette er også vigtigt for rendering tiden. Men er noget som gælder for stort set alle videoredigeringsprogrammer og ikke kun vegas. Det er selve mediet som er cpu krævende at rendere. Dog har vegas den fordel at den previewer mediet i en lavere kvalitet så du hurtigere kan redigere rundt på tidslinjen. Det fungerer udmærket, og det der foregår i preview vinduet påvirker ikke den velkendte hurtige navigation på tidslinjen som Vegas og andre sony programmer gør så godt. Du kan lige så hurtigt og ubesværet navigere rundt på tidslinjen og fintune denne efter 'tid' eller bruge 'bmp' som er gavnligt hvis du som jeg redigerer musikfiler. DU kan også scrubbe dig frem, nærmest ned til en hårbredde, nærmere betegnet kan du navigere så præcist som ned til 32dels noder. Som du bruger sammen med et gitter udseende, et såkaldt 'grid view' som vi også kender fra ProTools.
 

Oprettelsen af nye lydspor og videspor er lige så nem som den plejer at være og der er ingen begrænsninger på hvor mange du må oprette. Ganske imponerende når man tænker på at andre programmer som ProTools tager ekstra penge for at at du kan skabe mere end 32 spor. Så det er dejligt at man bare kan skabe det ene spor efter det andet. Dog kunne jeg tænke mig at man havde mere kontrol over det man skaber, i selve skabelsesøjeblikket, istedet for at man lidt bagvendt redigerer det man har skabt. Her taler jeg om de egenskaber der hører til fx. lydspor. Hvorvidt om de skal være stereo eller mono osv. Som udgangspunkt er alle lydspor i vegas, der nok kommer sig af at viderecordere optager med stereomikrofoner. Men når vi taler voice over, så er det jo i mono og det kan være lidt træls og tidskrævende at oprette et spor og derefter redigere egenskaber på, istedet for blot at gøre det hele i et vindue der kommer frem under oprettelsen som vi kender det fra pro tools, hvor man ganske praktisk kan bestemme hvor mange spor man vil oprette og om det skal være mono eller stereo. Hvilken indgang man optager på på sit lydkort sættes i mixings consollen eller ved at højreklikke på sporet og scrolle ned og vælge 'record inputs'.

Vegas Pro 9's understøttelse af multi-threading gør at både multiprocessorsystemer og hyperthreadede processorer udnyttes fuldt ud. Det hele foregår i baggrunden, og behøver du ikke ændre på nogle indstillinger, da vegas vælger den optimale for dit system. I modsætning til Pro Tools kan du ikke bestemme hvor mange ressourcer programmet skal bruge til effekter, og hvor meget den skal bruge af hver cpu, men det fungerer og det er det vigtigste, og programmet er lige så stabilt som 7'eren var.

Hastigheden i Vegas Pro 9 er ganske enkelt forrygende. Med Vegas Pro 9 er du ikke bundet til et format. Uden at konvertere kan du anvende forskellige størrelser, samplingfrekvenser og filformater på samme spor. Resultatet kan gemmes til næsten alle opløsninger. Det er imponerende. Den har fx. ingen betænkeligheder ved at gemme en avchd film som BMP, som efter endt redigering bliver spyttet ud i et hav af BMP filer. Hvad man kan bruge det til er nok et andet spørgsmål, men det er imponerende at programmet er så dejligt velvilligt til at gemme og åbne forskellige formater. Dog kan du ikke gemme i flash format, men det er også meget omstændingt da en flash fil er meget kompleks. Sony Vegas Pro 9 kan gemme lydfiler i de gængse komprimerede formater som wma og mp3, og du behøver ikke hente noget codecs eller købe dig til muligheden for at gemme i mp3 ( det skal du i Pro Tools), det hele er der bare og det fungerer. Selvfølgelig kan den også gemme i wav format og Aiff, som begge er ukomprimerede formater.

Grafisk set er vegas blevet meget mere behagelig at kigge på med sit nye grålige look. I starten skulle jeg vænne mig meget til det, men den mørke grålige farve er behagelig for dine øjne og du kan lettere fokusere på det du arbejder med. Hvis man bliver træt af den kan man altid vælge et andet layout. Tidslinjen er også flyttet ned på en mere logisk placering hvor den har mest plads at folde sig ud på, nemlig nederest på skærmen. Dejligt at der nu er blevet mere plads til at bevæge sig på tidslinjen, som jo er den man bruger mest tid på. En anden dejlig ting er at 'trimmer' vinduet nu står ved siden af preview vinduet og fungerer uafhængigt af dette. Jeg har altid syntes at trimmer vinduet var lidt indelukket og trangt at arbejde med før i tiden, da man ikke ubesværet kunne bevæge sig rundt i lydbølgerne, og især det at skulle navigere frem og tilbage var et mareridt, da vinduet var så lille. Jeg skulle dog lige vænne mig til at project media og media generators funktionerne nu ikke længere var at finde nederst i vinduet, men oppe i venstre hjørne, men efter lidt er jeg stille og roligt ved at vænne mig til det. Overalt set virker det mere logisk at den er placeret der hvor den er nu, men game vaner er svære at slippe. Den nye brugerflade virker velgennemtænkt og fungerer (efter lidt tilvænning) optimalt.

Som noget nyt er der også kommet et Nyt professionelt titelværktøj, som jeg synes var lidt svær at få til at virke. Den er ikke for begyndere, og fungerer meget anderledes end den måde jeg har vænnet mig til at lave introer på. Det skal dog siges at der er en god hjælp til denne i programmets online hjælp, og masser af lektioner om just dette på youtube.

Der er også kommet et nyt Redigeringsværktøj til materialer fra flere kameraer, men det har jeg ikke haft mulighed for at teste til bunds, da jeg ikke har xdcams til rådighed. Dette er en professionel funktion som er minded på mere high end, end mit ellers meget professionelle HD camcorder kaldet Canon HF200 legria byder, men muligheden er skabt for at bruge professionelle studio videorecordere. Så vidt jeg har forstået.

Der er kommet en Forbedret forhåndsvisning af video, dvs. at videopreview nu som sagt er blevet hurtigere ved at vegas pro 9 vælger et lavere format til visning af videoen, og du kan også selv bestemme den opløsning dit videopreview skal have. Men vær forsigtigt en alt for overdreven høj kvalitet kan køre programmet og ikke mindst din compute i sænk, så mit råd er at lade den stå på den forudvalgte indstilling.

Sony Vegas Pro 9 Understøtter redigering af materiale til digitale reklamesøjler, men det er jo selvklart ikke noget jeg har testet, da det kræver at jeg har en reklamesøjle til rådighed, men jeg kan ihvertfald personligt sige, at det er imponerende at programmet i det hele taget har mulighed for at gemme til sådan et format, men ok på papiret er det jo blot en anden x og y værdi der skal vælges, men at de kære programmører i det hele taget har haft fantasi til at ville skabe en sådan mulighed, er noget jeg må tage hatten af for. Om det virker kan jeg dog ikke sige da jeg ikke har testet funktionen, men jeg har set lektioner om denne funktion på nettet.

Udover det kritikkerroster DVD Architect Pro 5.0 kan man nu også skabe Blu Ray film dirkete fra tidslinjen. Selve DVD Architect Pro 5.0 ligner sig selv, og det er rart at se at de ikke har ændret programmet særlig meget, selv har jeg svært ved at se forskel på version 4.5 og 5.0. Den fungerer dog lige så godt som den altid har gjort, og der er vel ingen grund til at ændre noget der virker. Vel? Jeg kan lide at programmet ikke bruger de irriterende 'lad mig lige hjælpe dig' troldmænd som vi kender det fra mange andre DVD og Blu Ray programmer. Under oprettelsen af DVD'en skal man dog huske at have renderet sin video til mpeg2 format eller med Blu Ray til mpeg4 og ikke nok med det også huske at rendere lydsportet som AC3. For sony vegas pro 9 har understøttelse af Dolby digital lyd, og du kan mixe 5.1-lyd og vælge FX-chain plugins på denne. Når du så har hentet din mpeg2 fil ind i DVD Architect Pro 5.0 bliver AC3 lyden indsat eller rettere hentet automatisk, hvis den vel at mærke ligger i den samme mappe som mpeg2/mpeg4 filen. En ting som undrer mig, og dette er overordnet og har ikke noget med Sony Vegas at gøre, og det er at man i oprettelsen af DVD og Blu Ray film bruger AC3 lyd. Er lyden ikke også blevet bedre i HD film, er det kun videokvaliteten? Godt nok har vegas et AC3pro format, men dette har jeg ikke testet, da lyden jeg har optaget er bestemt af mit lydkort og i visse tilfælde at min camcorder. Camcorder optager i 48hz og lydkortet i max 96hz.

Tidslinjen virker nu endnu hurtigere at arbejde med da den vandrette scrollbar nu er blevet forbedret. En vigtig opgradering, da en af de ting man gør mest når man skal få lyd og billede til at passe er, at zoome ind på lydbølgerne, og når man så har flyttet rundt på en event med event værktøjet, så skal man jo lige flytte eventen over til det sted i tidslinjen som man ønsker, men med den forrige scrollbar var dette en test af din egen tålmodighed, for på en eller anden underlig måde så blev scrollbaren også formindsket sammen med lydbølgerne, så det var ikke helt nemt for ikke at sige umuligt at finde den igen, og ikke mindst at bruge den. Derfor jublede jeg stille inde i mig selv, da jeg så at den nye vandrette scrollbar nu er blevet XL og har fået et lækker glow over sig, og er blevet meget nemmere at finde igen efter den overnævnte typiske opgave. Dejligt at se. En opdatering som ikke er blevet nævt i pressemeddelselsen, nok fordi producenten ikke har været så stolt af forgængeren. Sådan noget skal jo bare fungere, men ok det gør det så nu, og det fungerer upåklageligt.

Apropo event redigering, så er 'selection edit tool' et af de værktøjer jeg bruger aller mest, men 'normal edit tool' er standard, og med denne kan man ikke markere ting på tværs af tidslinjens spor og gruppere ting på samme måde som man kan det med 'selection edit tool' som fås ved at klikke på 'D' flere gange, for at bladre igennem værktøjerne hvorved musemarkøren skifter ikon, men problemet er blot at 'selection edit tool' ser anderledes ud på værtkøjslinen øverst i programmet, end den gør det når du vælger den under redigeringen, det kan forvirre en når man har været væk fra programmet i et stykke tid og lige vil vælge den 'funktion som man markerer med' og ikke kan huske genvejstasten.

Som noget nyt er der nu kommet Interaktive guider og de hjælper dig i gang med de mere basale funktioner, om du er begynder. Hjælpen til de mere komplekse ting skal dog stadig findes i online hjælpen og i de medfølgende PDF filer.

Tidslinjen er blevet hurtigere at arbejde på, og det er en kæmpe bedrift i sig selv, da den allerede var lynhurtig. Opdateringen har gjort event redigering og 'sammenklistringen' til at gå enndu hurtigere. Dog savner jeg den gamme blå lodrette linje der før i tiden kom når man trak et spor under et andet for at få det til at passe sammen. Nu er der istedet kommet en orange linje i starten af 'eventen'. Måske findes funktionen stadig og skal fremvælges i menuen, men det er ikke lykkedes mig at finde den. Til gengæld er tidlinjen blevet enndu mere præcis og hurtig responderende, så man kan godt klare sig uden denne, men jeg har svært ved at vænne mig af med justeringen ifølge den blå linje, da jeg brugte den ustandseligt meget i version 7.

Sony Vegas Pro 9 understøtter som noget nyt billeder af gigapixel størrelse, så du kan lave personlige slideshows af billeder i en meget høj kvalitet og fx. lave animationseffekter på disse. Det slår power point med flere bådslængder, og det er lige så nemt at bruge vegas til at skabe præsentationer, bortset fra at du ikke kan navigere på samme måde som i PP. Men skabe præsentationer med en høj billedkvalitet og lydkvalitet, det kan du ihvertfald. Et andet plus til et program som allerede var meget overbevisende med sin understøttelse af et hav af formater.

I stedet for at vedlægge prof. effekter fra andre producenter, som de tidligere har gjort i version 7, hvor der fulgte Boris FX effekter med så har sony i version 9 valgt selv at fremstille nogle prof. effekter. Udover den allerede nævnte nye titel funktion er der kommet video effekter som: Glint, Rays, Defocus, Starburst, Soft Contrast, og Fill Light video.

For at demonstrere hvad man kan lave i Sony Vegas Pro 9 har jeg lavet denne video. Den består af to videspor og to lydspor. Det ene lydspor er blevet dæmpet (muted). Videosporene består af to forskellige videoklip i AVCHD format som er blevet importeret ind i vegas pro 9 via 'device explorer'. De består begge af sangen Andantino som jeg har indspillet to gange. Dog med den store fejl ikke at bruge metronom. Det skal man altid huske at gøre for at få tempo til at passe, men nok med den lidt dumme fejl. Efter at jeg havde importeret videofilerne trak jeg dem ned på tidslinjen hvorefter jeg valgte at bruge den ene som udgangspunkt og beskære den anden. Jeg brugte 'Event pan crop' værktøjet for at få begge videofiler ind i samme preview. Og desuden brugte jeg 'chroma key' for at lægge en effekt på det grønne klæde som man kan se bagved mig på videoen. Dette er en måde at lave musikvideoer på, men langt fra den mest typiske. Rent faktisk ville man typisk først indspille lyden i et DAW program som Acid Pro 9 og derefter lave en musikvideo hvor man foregiver at spille det som man hører på lydsporet, men det er anden sag. Her ville indspilning til en metronom i Acid Pro 9 være en stor hjælp så man uden den senere videooptagelse ville kunne få videoen til at synce med vidoen.

Konklusion
Sony Vegas Pro 9 er blevet endnu mere voksen. På lydsiden med den nye mixing console og på billedsiden med de mange videoeffekter fra egen skuffe, og understøttelsen af avchd og andre nye digitale medier gør det til et endnu mere fleksibelt og sjovt program at arbejde i. Et program hvor der er imponerende let at komme fra tanke til handling.

 
Samme video som ovenstående men med brug af et plugin der hedder 'broadcast colors', man kan opnå realistiske farver med at lege lidt (tålmodigt) med effekterne.
 
Oversigt over nye funktioner på engelsk:
4K support for frame sizes up to 4096×4096 Support for capturing directly to XDCAM-compatible MXF files from supported SDK sources Automatic source media adjustment for working with mismatched media Enhanced 32-bit floating point video levels mode designed to work like 8-bit mode but with the precision needed for 10-bit and higher sources and render formats Gradient wipe transition Glint, Rays, Defocus, Starburst, Soft Contrast, and Fill Light video effects Place and edit audio without quantizing to frame boundaries, while still quantizing video edits Multichannel audio adds from Trimmer Window Includes native 32-bit and 64-bit versions of Vegas Pro software Enhanced user interface with layout presets Impressive lighting effects including Glint, Rays, and Fill Light Darker color palette UI for optimized viewing Audio Mixing and Color Correction default layouts Browse XDCAM EX and AVCHD contents in Device Explorer Native XDCAM EX reading and import Support for gigapixel size pictures Read and save DPX, OpenEXR, and Microsoft HD Photo formats Open and edit RED ONE™ files on the timeline Device Explorer for AVCHD and XDCAM EX devices
English translation of the review
The great and professional, but affordable compared to its competition, Sony Vegas is now available in a completely new version called Sony Vegas Pro 9. We have reviewed the new version, and will take a look at the new features , but cannot help but compare with the old version 7. Version 8 has never been tested by guitaren.dk.
One of the exciting new features in svp9 is its mixing console. Which is a console, we know from other programs, used for mixing of audiotracks. You can use aux buses to route audio outputs to the output bus you put a plug in on, for example. a virtual guitar amp. The new mixing console works much the same way as in a professional DAW programs like Pro Tools and the new Acid Pro 7th. You can create submixes and send your output to multiple aux buses, with the advantage of being able to work with multiple tracks by using a bus, as the sound is sent to the bus, instead of editing on the audio tracks individiually thus creating more dynamic and rapid results. However, with the exception that you cannot route and audio tracks inputs to a bus and use it as an output on another bus, and thus create an "audio-print '. But you can use a similar function called 'render to new track' and thus bounce a tracks with effects. It is just another way to create a 'audio-print', but the result is the same: a recording that you have printed with effects on your audiotrack. It's just the way to do it that is different, the result is the same. You will get a new 'printed' soundtrack with effects and you can disable or delete the plugin on the original track afterwards, thereby saving significant computing resources .
A very welcome new feature in Vegas is the possibility to adjust the sound without being forced to 'snap' the boundarys of a frame. Which makes it easier to get sound in sync with an event in your project. Like the case being with most Sony applications it is also impressive to see how many file formats Vegas Pro 9 can handle. New in the new version is the support for AVCHD, HDV and XDCAM with built-in audio tools in class! The fact that Vegas Pro 9 supports High Definition Digital Video (HDV) is unique for the price range. In addition, there are high-end features such as audio scrub, support for VST effects and AAF (Advanced Authoring Format). Additionally, you can have access to SDI video by using DeckLink cards .
Most topical right now is the support of AVCHD media, with all the new HD camcorders beginning to emerge on the market. I used my SDHC card with vegas and the files were seamlessly imported by USB2 through the new 'Device Explorer' feature which displays all the files I've imported in a seperate window. Editing AVCHD requires a powerfull computer, and this is also important for the rendering time. But this goes for almost all video editing software, not just Vegas. It is the media itself which is intensive to render for the CPU. However, Vegas has the advantage to preview the media in a of a lower quality making it faster to edit on the timeline. It works very well, and it seems that the activity happening in the preview window does not interfere with the well-known fast navigation on the timeline as Sony Vegas and other Sony programs do so well. You can just as quickly and effortlessly navigate on the timeline, and fine tune it to use 'time' or 'bpm' which is useful if you edit music files as I do.
You can also the use scrubber tool to move forward or backwards with a precision almost down to a hairs length, specifically, you can navigate as accurately as down to 32th notes. Which you use on a grid thus called the 'grid view' which we also know from ProTools. The creation of new audio tracks and video tracks is as easy as it used to be and there are no limits on how many you can create. Quite impressive when you consider that other programs like ProTools charge extra money from you to create more than 32 tracks. So it's nice that you can effortlessly create just as many video track as you decire. However, I would find it usefull to have more control over the tracks I create, in the very creation moment, instead applying of awkward editing on a track you have allready created. I am talking about the properties belonging to for instance an audiotrack. Whether to use mono or stereo etc. Basically, all audiotracks in Vegas are stereo by default, probably because there are plenty of viderecorders that use stereo microphones. But regarding voice over we use mono and it can be somewhat laborious and time consuming to create a track and then edit the properties, instead of just doing it all in a window that pops up during the creation as we know it from Pro Tools, which makes it quite convenient to decide how many tracks you want to create and whether it should be a mono or stereo track.
Which input to record the sound card on can be set in the MIXING CONSOLE or by right clicking on the track and scroll down and select 'record inputs'. Vegas Pro 9's support for multithreading makes both multi-processor systems and hyperthreadede processors fully utilized. It's all done in the background and you do not need to change some settings, because vegas selects the optimum settings for your system. Unlike Pro Tools, you can not determine how many resources the program should use for effects and how much to use for each CPU, but it works and that is the key, and the program is just as stable as was in version 7.
The pace of Vegas Pro 9 is simply terrific. With Vegas Pro 9, you are not tied to one format. Without converting anything, you can use different sizes, sampling frequencies and formats on the same track. The result can be saved for almost all resolutions. It is impressive. It has, for example. no hesitation to save an AVCHD movie as a BMP file, which after the editing being done, ended up spitting out a sea of BMP files. What you can use it for is probably a different issue, but it is impressive that the program is so beautifully sympathetic and so villingly lets you save and open different formats. However, you can not save in the flash format, but it is also very difficult as a flash file is very complex. Sony Vegas Pro 9 can save audio files in the usual compressed formats such as wma and mp3, and you do not need to download any codecs or have to buy you the option to save the mp3 file (Pro Tools does this), it's all just there and it is functioning. Of course it can also save in wav format, AIFF, which are both uncompressed formats.
Graphically, the Vegas is much more pleasant to look at with its new greyish look. In the beginning I had to get myself used to it, but the dark gray color is comfortable for your eyes and you can easily focus on what you're working with. If you get tired of it you can always choose a different layout. The timeline has also moved onto a more logical location where it has more space to unfold, which is a low residue on the screen. It is nice to have more room to move around in the timeline, which is the place where you spend the most time. Another nice thing is that the 'trimmer' window now appears next to the preview window and functions independently of it. I have always thought that the trimmer window was slightly stuffy and cramped to work with in the past, as it was not easy to move around in the sound waves, and especially having to navigate back and forth was a nightmare because the window was so small.
I will still have to get used to the project media and media generators functions are no longer found at the bottom of the window, but on the top left corner, but by little I am quietly preparing myself for it. Overall, it seems more logical that it is located where it is now, but game habits are hard to escape. The new interface seems well designed and functioning (by little habituation) optimally. As a novelty there is a new professional title tool, which I thought was a little difficult to get to work. It is not for beginners, and works very differently from the way I've gotten used to create intros on. That being said that there is a good online help in this program, and lots of lessons about exactly achieving this on youtube.
There is also a new Editing Tool which supports several cameras, but I have not had the opportunity to test this thoroughly because I do not have XDCAM available. This is a professional function which is minded to more high end cameras than my otherwise very professional HD camcorder called the Canon HF200 legria offers, but the function has been created for the use of professional studio video recorders. As far as I understand it.
There has been an Improvement in preview of the video, ie. the video preview is now as I said vegas pro 9 selects a lower format for displaying video so you can quickly preview a video, and you can even choose the resolution your video preview should be. But be careful. Too excessive quality can run the program, and not least your computer into the ground, so my advice is to leave it at the pre-selected option. Sony Vegas Pro 9 supports editing of materia made for digital advertising pillars, but it is clearly not something I've tested, as it requires that I have an advertising medium available, but any case I can personally say that it is impressive that the programmers in its entirety have taken the opportunity to save for such a format. But ok on paper, it is indeed just another x and y value to be chosen, but the programmers in general having the imagination to create such an opportunity is something I must take my hat off to. If it works, I can not say since I have not tested its functionality, but I have seen lessons on this feature online.
Beyond the accalimed DVD Architect Pro 5.0 you can also create Blu Ray movies directly from the timeline. The actual DVD Architect Pro 5.0 is similar to itself, and it is nice to see that they have not changed the program very much, although I find it hard to tell the difference between version 4.5 and 5.0. It works just as good as it always has done, and there is probably no reason to change something that works. Is there? I like the fact that the program does not use the annoying 'let me help you' wizards as we know it from many other DVD and Blu Ray programs. You must remember, however, while creating the DVD, remeber to render your video as ann MPEG2 format or Blu Ray for mpeg4, and also to render the audio track as an AC3 format.
Since Sony Vegas Pro 9 has support for Dolby Digital sound, and you can mix 5.1 sound and also choose to use the FX chain plugins on this. Once you've downloaded your mpeg2 file into DVD Architect Pro 5.0 the AC3 audio is inserted or rather downloaded automatically as long as the file resides in the same folder as mpeg2/mpeg4 file.
One thing which surprised me, and this is comprehensive and has nothing to do with Sony Vegas, is that in the creation of DVD and Blu Ray movies using the same AC3 audio. Is the sound is not improved in HD movies I ask myself, only the video quality? There is also a AC3pro format included with Vegas, but I have not tested this because the sound I have recorded is determined by my sound card and in some cases by my camcorder. My camcorder records in in 48Hz and the sound card in 96hz max.
The timeline seems even faster to work now that the horizontal scrollbar has been improved. An important upgrade, as one of the things you do most when trying to get sound and image to fit together in sync, is to zoom in on sound waves, and by doing this you moved around on an event with the event tool, then you'd just move an event over the to the place in the timeline as you wish it to reside, but doing this with the previous scrollbar was a test of my patience, because in some strange way the scroll bar istself was also reduced along with the sound waves, so it was not quite easy to avoid saying impossible to find it again, and not least to use it.
Therefore, I cheered quiet when I saw that the new horizontal scrollbar now has a XL type of style, and has a delicious glow over it, and has been much easier to find again after performing the typical task mentioned above . Nice to see. An update has not had any mentioning of this in press releases, probably because the producer has not been as proud of its predecessor. Such things should just work, but ok it does now and it works perfectly.
Speaking of event editing, the 'edit selection tool' is one of the tools I have found most use of. But the 'normal edit tool' is the default selection tool, and using this does not able you to select things across the timeline tracks and rearrange things in the same way as we can be using the 'edit selection tool' which is available by clicking on the 'D' key repeatedly, by scrolling through the tools by which the mouse cursor icon changes, but the problem is simply that the 'edit selection tool' looks different on the toolbar at the top of the program, than it does when you select it during editing, it can confuse you when you have been away from the program for a while and just want to select the 'function as one marked' and can not remember the shortcut key.
As a novelty Sony Vegas now has interactive guide which get you started with the more basic functions, as a beginner. Help for the more complex things are still found in the online help or in the included PDF files. The timeline has been quicker to work on, and it is a huge achievement in itself, since it was prompt allready. The update has made the event editing and 'gluing evens together' to work even faster. However, I miss the old blue vertical line which appeared in the past when we left a trail in line with a track to get the tracks to fit together. Now, there is an orange line at the beginning of 'events' instead. Perhaps the feature still exists and must be selected in the menu, but I did not manage to find it. That being said the timeline is even more accurate and fast responding, so we can well do without this, but I find it hard to get used to the adjustment according to the blue line when I used it constantly in the version 7
Sony Vegas Pro 9 supports pictures of giga pixel size, so you can create personal slideshows of images in a very high quality and create animation effects on these. It beats Power Poin with several boat lengths, and it is equally easy to use Vegas to create presentations, except that you can not navigate in the same manner as in PP. But you can at any rate create presentations with a high quality image and sound quality. Another plus for a program which was already very convincing in its support for a multitude of formats. Instead of including Prof. effects from other manufacturers, as they previously did in version 7 by including Boris FX effects Sony in version 9 choses to produce some effects prof. made by themselves. Besides the already mentioned new titles feature the arrival of video effects: Glint, Rays, Defocus, Starburst, Soft Contrast, and Fill Light video.
To demonstrate what to do in Sony Vegas Pro 9, I made this video. It consists of two video tracks and two audio tracks. One audio track has been muted (muted). The video track consists of two different video clips in AVCHD format which have been imported into Vegas Pro 9 via the 'Device Explorer'. They both consist of the song Andantino which I have recorded twice. However with the big mistake not to use the metronome. Which is something you should always remember to be able to get the tempo to fit, but enough with the stupid little mistakes. After I had imported the video files I dragged them onto the timeline, after which I chose to use one as a starting point and cut the other. I used the 'Event Pan Crop' tool to get both video files into the same preview. And I used 'chroma key' to put an effect on the green cloth as you can see behind me in the video. This is a way to make music videos, but far from the most typical. Indeed, one would typically first record the audio in a DAW program like Acid Pro 7 and then make a music video where you pretend to play what you hear on the soundtrack, but it is another matter. Recording to a metronome using Acid Pro 7 would be a great help so that the recent video recording could get the audio in sync with the videos.
Conclusion Sony Vegas Pro 9 has become even more adult. On the audio side by using the new mixing console and by the video side by the many video effects from their own drawer, and the support for AVCHD and other new digital media makes it an even more flexible and fun program to work in. A program in which it is impressively easy to get a thought into action.

Rating

0
No votes yet

Kategori

Software
Anonyms billede

Facebook kommentarer