Nekrolog om Kim Larsen

Nekrolog om Kim Larsen

Du er her

Vi vidste det jo nok allesammen inderst inde at den frygtede dag ville komme. Den dag hvor Kim Larsen ikke var her mere, men da den kom ramte det som et stort chok. Det skete søndag den 30. september 2018.  Selv om han tidligere på året meldte ud at han havde fået prostatakræft.

Dagen før eller rettere natten før, havde jeg som så ofte før siddet og jammet hans sange på guitar og elsket hver en akkord og frase, mens mine fingre strejfede over strengene kom hans letfordøjelige tekster frem i baghovedet.
Som guitarunderviser og forfatter til indhold om musikteori her på guitaren.dk så har hans sange tit fremkommet mig som umiddelbare og svære at forklare ud fra en musikteoretisk vinkel til mine elever.

Ligesom hans tekster, så har hans valg af akkordskift forekommet mig naive, overraskende og uforventlige, men ikke desto mindre har der altid været en elev der har ønsket at spille mindst en Kim Larsen sang. Hans sange kunne ramme noget i folk. Noget folkeligt og håndgribeligt. Bevares tit var det især fingerspil eleverne gerne ville lære som This is my life, Pianomand og Langebro. Sågår også sange som ikke havde decideret fingerspil som De smukke unge mennesker og Flyvere i natten, men alligevel havde folk hørt noget i sangen som de gerne ville lære at spille på guitar. Og det beundrer jeg ham for. For selv om han ikke kunne lide at blive kaldt kunstner, så synes jeg at det er stor kunst at kunne sætte en sang sammen med akkorder som man "normalt" ikke bruger. Det vil jeg ikke gå i dybden med her, men det er en anden musikteoretisk snak. 

Selv om jeg fra naturens hånd har fået et rimeligt godt gehør så har især Kim Larsens sange været svære for mig at aflytte. Sange som Kvinde min er meget sværere at synge og spille samtidig end Kim Larsen får det at se ud til. Hans sange passer heller ikke til min stemme, som er lidt dybere, men jeg kan alligevel ikke lade være med at synge med, som så mange andre. Og tit bliver jeg også spurgt af elever om at synge nogle fraser så de bedre kan høre hvor langt de er kommet i sangen. 

Den usædvanligt varme sommer vi fik her i 2018 bragte ikke kun sol og varme med sig, men også et stigende antal henvendelser fra guitaren.dk's medlemmer om at vi lavede en guitarundervisning i Kim Larsens sange, altså en lektion.  Selv om vi helst ser at folk skriver i vores forum, så andre kan få glæde af og også kan hjælpe med svar,  så forsøgte vi at imødekomme de forslag der kom ind i vores indbakke på Facebook. Det resulterede i at jeg som guitarist og guitararrangør (altså en der laver arrangementer af guitar sange) skulle svede endnu mere end jeg gjorde i forvejen pga. varmen, ved at indspille videoer med Kim Larsen sange og forklare dem i tekst og noder plus tabs. Men det gjorde jeg med glæde. Nogle af de sange der blev ønsket var Masser af succes, og Langebro, selv om sidst nævnte var en trad. folkemelodi. 

Derudover fik vi for første gang nogensinde mulighed for at bruge en dygtig Kim Larsen fortolker i vores videoer.  Adam Aldridge som er Kim Larsen imitator sang Langebro og Masser af succes i sin egen fortolkning. Her kunne man så se mig spille akkorder og fingerspil mens Adam sang imens. En mere levende video end blot fingerspil og akkorder blev resultatet.

Kim Larsen har altid været der fra jeg var ung til den dag i dag hvor min dåbsattets stadig viser 1968, men jeg mødte ham aldrig personligt. Dog har jeg set ham et par gange i gadebilledet i Odense og været til koncert med ham i Tivoli. En af gangene kom han glad cyklende frem og tilbage ved den lokale brugs, hvor jeg stod og ventede på bussen sammen med min søn, og fløjtede nogle strofer, vist nok fra sine egne sange. En anden gang var da jeg skulle købe min faste Typhoo te hos den lokale Te butik hvor hans kendte røst dukker frem i baggrunden, mens jeg står og betaler for min vare. "Sætter du en pakke sort espresso over til mig? " Siger hans store røst og manden begiver sig videre ud i gadebilledet.

Min egen søn, som d.d. er 22 år, er også stor Kim Larsen fan selv om han mest er til hård rock. Han har et rigtigt gehør og det var en stor glæde da han på et tidspunkt som 9-10 årig gerne ville have at jeg købte Værsgo', Midt om natten, og andre Kim Plader. Så sad han og sang med og kunne teksten uden på alle sangene. Hans yndlings Kim Larsen sang er Papirsklip.  Senere begyndte han at gå til klassisk guitarundervisning for så at kaste sig over bassen. Pt. synger han mest. Samme dag som Kim Larsen desværre døde genså vi en af Jonathans yndlingsfilm Midt om natten. Det var med en helt anden smag i munden at sidde og se filmen med en klump i halsen, og måske mere en følelse af fortvivlelse og overraskelse. Det er svært at forstå at den mester ikke er der mere.

Der er blevet skrevet op og ned med tekster om Kim Larsen her i de seneste dage på de sociale medier så jeg behøver ikke at skrive så meget mere. For der er folk der kendte ham 100 gange bedre end jeg nogensinde gjorde. Men jeg ville lige fortælle hvor meget han har betydet for mig og hvor meget Kim Larsen fyldte i denne sommer på guitaren.dk og privat.

Hvil i fred Kim Larsen 1945 - 2018 Tak for alle de gode minder du har givet os igennem årene! Tak for Kvinde min, Papirsklip, Masser Af Succes og alle de andre! Du har betydet utroligt meget som sanger, lyriker, sangskriver og guitarist.

Hvem har ikke startet på guitar med et stort ønske om at lære en Kim Larsen sang? Som guitarunderviser har jeg haft utallige elever som gerne ville lære mindst en Kim Larsen sang! Ingen guitarundervisning uden Kim Larsen!

Med venlig hilsen Fridrikur Ellefsen Guitarist, fan, guitarunderviser og administrator af guitaren.dk

Anonyms billede