At fjerne fretboard(metalstængerne)

Advarselsmeddelelse

Anonym - Da du ikke er logget på guitaren.dk kan du desværre ikke kommentere: "At fjerne fretboard(metalstængerne)". Men frygt ikke du kan logge på: her eller oprette en bruger. Du kan sågar bruge din Facebook konto til at logge på med!
13 indlæg / 0 new
Seneste indlæg
Fretplay
Fretplays billede
At fjerne fretboard(metalstængerne)

Hej der

Har været så smart at købe en brugt akustisk guitar på nettet, -(gør jeg sg aldrig igen).

Problemet er at halsen på de første 3 frets oppe ved hovedet er en lille smule skæv så de stænger der adskiller fretsene vil ramme strengene når man spiller, så er det jeg tænker om det er muligt helt at fjerne de stænger der sidder der så man får et fretless board (må det vel hedde):-) -Nogen der har erfaringer med det??

Ruben
Rubens billede
Re.:At fjerne fretboard(metalstængerne)
Er det båndene, som på engelsk hedder frets, du kalder metalstænger ?
Mange fjerner båndene på basguitarer ved at opvarme dem med en loddekolbe, således at man opløser/smelter limen og derved forsigtigt kan skubbe/vippe båndene ud fra træet gribebrædtet. 
Man kan også gå voldeligt til værks og flå dem ud med en knibtang eller lignende, men det vil efterlade et flosset og ødelagt gribebrædt som vil give splinter i fingrene og være ujævnt. Det er derfor at man smelter limen med en loddekolbe som sættes på enden af båndet. Jeg har ikke prøvet det selv og fralægger mig enhver form for ansvar i forbindelse med operationen.
Der vil være riller i gribebrædtet efter båndene og de kan udfyldes med platisk træmasse, hvis den skal være båndløs. Nogen anbefaler at at efterbehandle træet med epoxy, men det er noget giftigt stads og jeg behandler min båndløse bas med bivoks (egevoks kan sikkert også bruges). Epoxy eller voks behandling er for at hærde træet, gøre det hårdere og beskytte det lidt i mod strengendes slitage.
God fornøjelse med projektet og fortæl endelig hvordan det bliver.
Fretplay
Fretplays billede
Re.:At fjerne fretboard(metalstængerne)
Ruben skrev: Er det båndene, som på engelsk hedder frets, du kalder metalstænger ?Mange fjerner båndene på basguitarer ved at opvarme dem med en loddekolbe, således at man opløser/smelter limen og derved forsigtigt kan skubbe/vippe båndene ud fra træet gribebrædtet. Man kan også gå voldeligt til værks og flå dem ud med en knibtang eller lignende, men det vil efterlade et flosset og ødelagt gribebrædt som vil give splinter i fingrene og være ujævnt. Det er derfor at man smelter limen med en loddekolbe som sættes på enden af båndet. Jeg har ikke prøvet det selv og fralægger mig enhver form for ansvar i forbindelse med operationen.Der vil være riller i gribebrædtet efter båndene og de kan udfyldes med platisk træmasse, hvis den skal være båndløs. Nogen anbefaler at at efterbehandle træet med epoxy, men det er noget giftigt stads og jeg behandler min båndløse bas med bivoks (egevoks kan sikkert også bruges). Epoxy eller voks behandling er for at hærde træet, gøre det hårdere og beskytte det lidt i mod strengendes slitage.God fornøjelse med projektet og fortæl endelig hvordan det bliver.

 

Hehe -Troede egentlig at det var selve træstykket imellem metalstængerne der hed frets :-), men ligemeget -du har da forstået hvad jeg mente selvom jeg roder lidt i betegnelsen.

-Tak for svaret med loddekolben, synes det lyder som en rigtig god ide, havde nemli som du også antyder tænkt, at det var meget voldsomt bare at flå dem ud af træet, så tror jeg vil prøve din ide.

 

-OG ja, det er selvfølgelig mit eget ansvar om der er noget der går i stykker, -er blot glad for et godt råd :-)

 

vh

Fretplay
Fretplays billede
Re.:At fjerne fretboard(metalstængerne)

Så er de fjernet, -gik sg egentlig meget nemt med en loddekolbe og en lille tang. -Ser ikke ud til at der er kommet nogen nævneværdige skader på træet, så det kan man altså godt gøre uden at smadre hele guitaren :-)

 

-Blot en lille reminder...næste gang tager jeg sg sikkerhedsbriller på, -fik et og andet i øjet, -tror det har været varm lim, -outch it hurts :-/

Ruben
Rubens billede
Re.:At fjerne fretboard(metalstængerne)

Fedt nok, godt at vide.

Måske skulle du opsøge en læge med det der øje, inden at der risikerer at gå betændelse i det.
Tak for info om projektet.
Fretplay
Fretplays billede
Re.:At fjerne fretboard(metalstængerne)
Ruben skrev: Fedt nok, godt at vide.Måske skulle du opsøge en læge med det der øje, inden at der risikerer at gå betændelse i det.Tak for info om projektet.

 Tak for omsorgen :-D

-Har fået kigget på det og det lader til at det er gået i orden af sig selv, da jeg kom til lægen dagen efter kunne han ikk rigtig se noget. -Da jeg kiggede i spejlet (dagen før) kunne jeg se ligesom en bule på øjet der gik  indad, -så sg nasty ud hehe - 

 

ang guitaren, så lyder du lidt erfaren på området, -hvad ville du bruge til at fylde hullerne i gribebrættet med?? Har selv haft tænkt på kemisk træ/plastisk træ, men hvad siger du ??

-ideen er at det skal lakkeres i en dækende farve bagefter så hvordan det rent farvemessig ser ud betyder ikke ret meget :-)

Ruben
Rubens billede
Re.:At fjerne fretboard(metalstængerne)

Jeg ville nok bruge plastisk træmasse og måske efterbehandle med epoxy som er noget giftigt stads, så husk derfor at bruge filter for snuden og sørg for god udluftning. Måske er det nok at behandle det med bivoks eller egevoks.

McBrain
McBrains billede
Re.:At fjerne fretboard(metalstængerne)

Det lyder til at dit problem kunne have været løst ved at justere truss-rod på guitaren: http://www.aage.dk/artikler/ae/generic.asp?aid=219 

Problemet kunne også være at sadlen er for lav. Noget der kan fikses for under en plovmand ved en tekniker.

Uden bånd kommer den jo aldrig til at fungere som en almindelig guitar. Men det var måske heller ikke meningen?

Fretplay
Fretplays billede
Re.:At fjerne fretboard(metalstængerne)
McBrain skrev: Det lyder til at dit problem kunne have været løst ved at justere truss-rod på guitaren: http://www.aage.dk/artikler/ae/generic.asp?aid=219 Problemet kunne også være at sadlen er for lav. Noget der kan fikses for under en plovmand ved en tekniker.Uden bånd kommer den jo aldrig til at fungere som en almindelig guitar. Men det var måske heller ikke meningen?

Eftersom halsen var skæv-Vredet og altså ikke bøjet tror jeg ikke på at den ville kunne fixes vha trussrodden.

Altså, det var jo meningen at det ikke var meningen at det skulle være som en alm guitar, men det kan altså godt lade sig gøre at få en guitar som er fretless, har da set nogle før.

 

-Ruben

Ville det ikk være for farligt med epoxy -tænk hvis jeg også får det i øjet hehe :-p -Tror jeg ser tiden an når jeg kommer der til, skal jo først have fyldt "hullerne" i gribebrettet.

McBrain
McBrains billede
Re.:At fjerne fretboard(metalstængerne)

Det er jo svært at sige uden billeder osv. om det kunne have været reddet. Og no offence, men det lyder lidt som om du ikke helt har styr på det. Bla. roder du rundt i den helt basale terminologi. De fleste guitarer kan reddes med justering, tilpasning af saddel/stolindlæg eller båndslibning. Hvad er det for en guitar?

Og jo, man kan godt spille på en båndløs guitar, men ikke på samme måde. Det kræver en helt anden teknik og præcision.

Dermed ikke sagt at det ikke kan være et sjovt legetøj, selvom man ikke mestrer det til fulde. Synes bare det virkede lidt rigeligt spontant.

 

Fretplay
Fretplays billede
Re.:At fjerne fretboard(metalstængerne)
McBrain skrev: Det er jo svært at sige uden billeder osv. om det kunne have været reddet. Og no offence, men det lyder lidt som om du ikke helt har styr på det. Bla. roder du rundt i den helt basale terminologi. De fleste guitarer kan reddes med justering, tilpasning af saddel/stolindlæg eller båndslibning. Hvad er det for en guitar?Og jo, man kan godt spille på en båndløs guitar, men ikke på samme måde. Det kræver en helt anden teknik og præcision. Dermed ikke sagt at det ikke kan være et sjovt legetøj, selvom man ikke mestrer det til fulde. Synes bare det virkede lidt rigeligt spontant. 

Hehe -det helt i orden :-)

-Jeg har haft prøvet at justere en trussrod før, og har også haft reddet en af mine guitarer ved det, og kan godt forstå du mener at det ville kunne hjælpe, men problemet er at halsen er vredet skæv lidt ligesom en skrue, altså ved E+A strengene ligger halsen for højt og ved de resterende strenge bliver det så mere normalt. (lidt svært at forklare).

-Det er en ganske alm. spansk guitar, og efter hvad jeg kan bedømme så er det ikke noget dyrt mærke, så hvis jeg skulle splitte den ad går det nok :-)-vil dog give dig ret i at det muligvis kunne være afhjulpet med justering af sadlen eller stolen, og helt sikkert nok ved båndslibning, men havde egentlig opgivet den og så indstilt mig på at lave en uden bånd :-)

 -Ang termologien så har jeg altid fået fat i at frets var de steder som man sætter fingrene på, og det har jeg jo så tydeligt fået galt fat i hehe -min fejl der :-)

 Havde det været en af mine dyrere guitarer tror jeg heller ikke at jeg havde turde forsøge selv, der havde jeg nok bare taget den med ned i butikken :-)

 

McBrain
McBrains billede
Re.:At fjerne fretboard(metalstængerne)
Fretplay skrev: Hehe -det helt i orden :-)-Jeg har haft prøvet at justere en trussrod før, og har også haft reddet en af mine guitarer ved det, og kan godt forstå du mener at det ville kunne hjælpe, men problemet er at halsen er vredet skæv lidt ligesom en skrue, altså ved E+A strengene ligger halsen for højt og ved de resterende strenge bliver det så mere normalt. (lidt svært at forklare).-Det er en ganske alm. spansk guitar, og efter hvad jeg kan bedømme så er det ikke noget dyrt mærke, så hvis jeg skulle splitte den ad går det nok :-)-vil dog give dig ret i at det muligvis kunne være afhjulpet med justering af sadlen eller stolen, og helt sikkert nok ved båndslibning, men havde egentlig opgivet den og så indstilt mig på at lave en uden bånd :-)  -Ang termologien så har jeg altid fået fat i at frets var de steder som man sætter fingrene på, og det har jeg jo så tydeligt fået galt fat i hehe -min fejl der :-)  Havde det været en af mine dyrere guitarer tror jeg heller ikke at jeg havde turde forsøge selv, der havde jeg nok bare taget den med ned i butikken :-)  

Ok, hvis det er en almindelig spansk, så har den ikke truss-rod. Men ja, det lyder til at det kunne være ordnet ved at hæve saddel/stolindlæg i den ene side. Der er selvfølgeligt ikke noget i vejen med at eksperimentere med noget billigt grej. så held og lykke med det. Ville bare lige sikre mig at du var helt klar over konsekvenserne ved at fjerne båndene.

Fretplay
Fretplays billede
Re.:At fjerne fretboard(metalstængerne)

okay helt i orden, vil  også give dig ret i at det er en af de mere voldsomme operationer :-)