7 gode råd om at skrive tekster

Du er her

Advarselsmeddelelse

Anonym - Da du ikke er logget på guitaren.dk kan du desværre ikke kommentere: "7 gode råd om at skrive tekster". Men frygt ikke du kan logge på: her eller oprette en bruger. Du kan sågar bruge din Facebook konto til at logge på med!
4 indlæg / 0 new
Seneste indlæg
C.Castello
C.Castellos billede
7 gode råd om at skrive tekster

(Uddrag fra min GRATIS Ebook “Lær at skrive tekster der hitter!”)


1# Hold det simpelt

En typisk fejl mange sangskrivere gør, er at bruge avancerede ord og udtryk i deres tekster, som man ikke bruger længere. Eller de tager Engelsk ordbogen frem, og bruger ord og udtryk, som de synes lyder VILDT fede. Lad være med det! Skriver du på engelsk, så hold det simpelt. I en hittekst skal du kunne beskrive din historie med få ord. Derfor skal du holde dig til én historie, baseret på en følelse, som f.eks. forelskelse. Din titel og dit omkvæd skal kunne bære historien alene. Vær opmærksom på ALTID at skære ind til benet og KUN bruge det vigtigste.

2# Skriv tekster som kommunikerer med folks basale følelser

Folk skal kunne genkende sig selv i dine tekster, og kunne relatere dem til sit eget liv. Dine tekster skal omhandle situationer, problemer og følelser alle kender til. Hold dig til følgende emner: Forelskelse, lykkelig/ ulykkelig kærlighed, gode tider, fest, livet generelt (og din egen plads i det), samfund, venner eller familie. Hold en positiv vinkel på dine tekster, også de sørgelige. Folk bliver draget af positive tekster. Ligesom på film, virker en tekst bedst hvis den har et positivt budskab i form af håb, en morale eller lykkelig slutning.

3# Brug talesprog, som er rettet mod én person (du, jeg og vi to)

Skriv tekster, som du ville have fortalt dem til en ven. Brug sætninger du ville sige i virkeligheden. Hvordan formulerer du dig selv i hverdagen? Du kan f.eks. tænke på en ekskæreste. Hvad sagde i til hinanden, da jeres forhold sluttede? Hvad følte du? Brug det i dine tekster! Det i sagde til hinanden var ÆGTE. Det kom naturligt og var fuld af følelser. Det kan man høre i en sang, og folk vil kunne genkende de følelser fra deres eget liv.

4# Giv dine tekster liv og farve, ved at bruge billedsprog og metaforer

Ved at bruge billedsprog og metaforer, sætter du tanker og associationer, i gang hos lytteren. Det berører lytteren følelsesmæssigt, på et dybere plan, og gør dine tekster lettere at huske. Det er vigtigt, at du kun bruger billedsprog og metaforer som et ”KRYDDERI” i din tekst. Pas på at dine sange ikke bliver digte! Brug det med måde og skab et spændende, nuanceret univers i din tekst. 

5# Brug navne på personer og steder

Navne på personer og steder, kan have stor effekt i en tekst. Det skyldes at navne på ting vi kender, er let at huske og skaber et indre billede i lytterens sind. Et par eksempler er ”Malene” med Sys Bjerre, ”From Paris to Berlin” med Infernal og ”Barbie girl” med Aqua. Der er også skrevet tusindvis af sange om New York. Det kan være lidt af en udfordring, at lave en tekst om en by. Men har du god vinkel, så go for it!

6# Vær troværdig

Lytteren skal TRO på dig, høre at du er ærlig, og at du rent faktisk har oplevet det du fortæller om. Også selvom det er ren fiktion. Udtryk dig klart, levende og hold en ærlig tone igennem dine tekster. Kendetegn ved hittekster er, at de ligger lige på KANTEN til det banale. Det er en balance gang, som kræver øvelse, men noget der VIRKELIG kan få lytteren til at spidse ører!

7# Følg din intuition

Vær ikke er bange for at skrive noget dumt eller plat. Skriv uden at tænke over hvad andre (inkl. dig selv) tænker. Du kan altid sortere ud bagefter, og bruge det bedste og vigtigste, du har skrevet. Nogle sætninger kan lyde banale når de læses op, men så snart der kommer musik og melodi på, ændrer de sig og bliver stærke og smukke. Lad dig ikke begrænse, og HVIS din indre kritiker skulle banke på, så LUK IKKE OP!

 

Wednesday13
Wednesday13s billede
Re.:7 gode råd om at skrive tekster

Rigtig fin lille guide. :)

Majken Olsen
Majken Olsens billede
Re.: Re.:7 gode råd om at skrive tekster

Hej. Det var nogle gode råd til sange. Er selv for nylig begyndt at skrive sange.  Men kan du fortælle mig noget om hvordan man bygger en melodi op med guitar akkorder. Syntes godt det kan være svært ind i mellem.  Men tror bare det handler om øvelse. 

stig4040
stig4040s billede
Re.: 7 gode råd om at skrive tekster

jeg er lige begyndt på og skrive tekster. men kan du komme med nogen ideer til hvordan jeg skal føle inderligt, når jeg skal skrive min første tekst.