Forskelle på dyr og billig

Advarselsmeddelelse

Anonym - Da du ikke er logget på guitaren.dk kan du desværre ikke kommentere: "Forskelle på dyr og billig". Men frygt ikke du kan logge på: her eller oprette en bruger. Du kan sågar bruge din Facebook konto til at logge på med!
11 indlæg / 0 new
Seneste indlæg
mms92
mms92s billede
Forskelle på dyr og billig

Hey!

Jeg tænkte på hvad forskellene egentlig er på de meget dyre guitare og de meget billigere kopier? F.eks. hvis vi tager en Gibson LP og en Epiphone LP. Der er jo ret stor forskel i prisen alt efter hvilken model man vælger.
Som det første må der jo være en ret stor forskel på træet. Så er der den øgede "gennem-tjekning" (kan ikke lige finde ordet Smile), men jeg går udfra man kan få en Epiphone uden raslen og diverse andre problemer der er, hvis man kigger ordentligt efter.
Så indtil videre er det vel kun udseende og kvaliteten (her tænker jeg på at de ikke knækker så nemt) der er forskellen. Men man kan jo købe mange kopier for samme pris som en ægte.
Så altså går vi hurtigt videre til lyden. Det der har betydning for lyden er vel kun strenge og pick up'er. Meget andet på guitareren spiller vel ikke ind. Og man kan for rimlige penge både skifte strenge op pick upere (i hvert fald bliver det ikke dyrer end en gibson :)).
Men der må da være noget jeg har overset eller misforstået for ellers ville de jo aldrig få solgt de dyre guitare??

kronisk nybegynder
kronisk nybegynders billede
Re.:Forskelle på dyr og billig

Der er rigtig nok mindre kvalitetskontrol på billige guitare, og så er der også det, at det kan være en håndlavet Gibson man snakker om.Man er ofte mere grundig med dyre guitare ( det koster at få folk til at lægge kærlighed i), men det får nok mindre og mindre at sige i disse CNC-tider. Til en dyr Gibber vælger man finere træ end til en møg billig kina kopi (krydsfiner vs. massivt træ, for at sætte det groft). Træet har noget at sige! Man kan bruge en EMG PU og så mindske træets indvirkning, og lave en jævnt kedelig lyd. Halsens og gribebrædtets materiale har også en indvirkning (for det trænede øre). Træet kan ressonere på forskellig vis, og der er forskel på hvor meget sustain det giver. Stemmeskruer og sådan kan også være noget skrammel på nogle billige modeller.

Der er mange ting der spiller ind, men det er tit noget der kræver en veltrænet guitarist at finde.

mms92
mms92s billede
Re.:Forskelle på dyr og billig

Ok.... men hvis jeg nu tager mig selv som eksempel. Jeg er ret ligeglad med om den er håndlavet og om de har lagt kærlighed i (den får alligevel masser fra mig ;)). Så er der træet. Hvor meget træet kan tåle af bank er jeg ligeglad med for jeg passer altid godt på mine guitare alligevel ;) Men så er der betydningen for lyden. Men hvor stor er den mere præcist? Er det sådan at man bliver ydmyget fuldstændig hvis man stiller op med den dårligere slags træ?Og halsens og alle de andre små tings betydning for lyden er som du selv siger så lille at der skal et trænet øre til der, så publikum er alligevel ligeglade med det :)Så spørgsmålet er om træets indvirkning på lyden er 20.000 værd? Det er trods alt 1000% mere end en Epiphone koster så det tror jeg ikke :)Men det med PU erne synes jeg er interessant... tænkte på hvor meget man kan forbedre lyden ved at skifte de PUer der sidder i en epiphone ud med nogle bedre nogle?:: Redigeret den: 2008-4-30 23:10:32::

kronisk nybegynder
kronisk nybegynders billede
Re.:Forskelle på dyr og billig

Det om der er lagt kærlighed i guitaren handler om, at de er mere grundige med detaljer, og præcision. Du vil næppe stå med en high end guitar, og så finde ud af, at den ikke stemmer ned af gribebrædtet, og ikke kan holde stemningen i en uge.

Når man snakker kvalitet af træ, så tænker man ikke på om du kan lave buler i en bil med den, men at træet er sundt og har tørret rigtigt. Hvis du har en guitar som er lavet af noget billigt træ, som ikke er tørret godt nok, så vil den slå sig (blive skæv), hvilket nok gør at du ikke spiller på den. Hvis der er tale om en guitar med bolt on neck, så vil det også være skidt, hvis halsen er sat dårligt på, da det er en tone killer.

Meget kan klares ved en god justering, tjek af guitar for mandagsmodeller, og så et pick up skift. At skifte pick up behøver heller ikke være dyrt, min yndlings pu-kombination (som jeg nok snart skal have fat i igen), den kan klares for lidt over 1000kr., og pick up'er handler om smag, frem for egentlig kvalitet.

At vælge en guitar handler ikke om, at den skal være en dyr mærke model, der bliver godkendt af dem du kender, men mere om, at DU skal falde i hak med den. Du kan sagtens have en guitar under 10.000kr. og stadig rocke mere end ham med en 30.000 Fender fesencaster. Man er jo ikke en god guitarist fordi man har røven fuld af penge!

 

Med andre ord; du kan roligt droppe mærkesnobberiet, og købe en billig guitar, hvis du kan lide den, og så være stolt over, at du stadig har råd til at få mad på bordet. 

mms92
mms92s billede
Re.:Forskelle på dyr og billig

Hehe dejligt at få kastet lidt lys over det :) Det er nu ikke fordi jeg er i tvivl om at jeg ikke gider give flere tusinde kroner for at få de sidste 5 - 10 % med (hvad gælder lyd og holdbarhed osv.)Men var bare meget i tvivl om hvad mere præcist gjorde forskellen. Men tak for hjælpen :)

Rulleguitar
Rulleguitars billede
Re.:Forskelle på dyr og billig

Hej

Dit spørgsmål er et af den slags der kan føre uendelige diskussioner med sig blandt guitarister. For der er meget uenighed om hvad der kan høres og hvad der ikke kan høres. F.eks. sådan noget som gribebrædtets træsorts indflydelse på lyden. Nogle mener at det er et faktum at et ahorngribebrædt lyder hårdere og klarere end et palisander-gribebrædt.

Personligt er jeg af den klare opfattelse at så længe vi snakker om elektriske guitarer, så er den del af guitaren der har den langt overvejende betydning for guitarens lyd, det er pickuppen. At træsorterne som kroppen og halsen/gribebrædtet er lavet af så også har indflydelse på lyden derudover vil jeg ikke anfægte, men jeg mener bare at det er af mindre betydning end pickuppen. Ligesådan med stolen og sadlen - man kan godt høre forskel på om sadlen er af et blødt eller et hårdt materiale, helt sikkert. Men det er stadig ikke det vigtigste.  Nogle mener også at de kan høre forskel på hvilken slags lak guitaren har fået, men det mener jeg er meget langt ude, og måske kommer af at på en akustisk guitar har lakken og lakkens tykkelse rent faktisk stor betydning for klangen, men altså ikke på en elektrisk. 

Noget helt helt andet vedrørende guitarens "kvalitet", det er alle de subjektive indtryk man får af guitaren når man rører ved den og spiller på den eller bare kigger på den. Hvis man her opfatter guitaren som lækker, så er den lækker, og hvis man opfatter den som grim eller billig, ja så er den jo ikke særligt attraktiv.

Om mekanikkerne (stemmeskruerne) kører som i smør eller knirker og kører dårligt, det har ingen betydning for hvordan guitaren lyder, men kun for hvilket indtryk man måske får af guitaren. Den kan stemmes uanset hvad, måske er det lidt mere besværligt hvis stemmeskruerne er elendige.

Der findes heldigvis mange der, ligesom jeg, syntes at det er langt federe at spille på en underlig billig italiensk eller svensk guitar, der ingenting har kostet, istedet for at kaste uendelige pengesummer efter såkaldte "vintage" instrumenter, eller instrumenter bygget på dyre amerikanske fabrikker.

F.eks fandt min kollega fornylig en aldeles velfungerende Hagstrøm bas på lossepladsen. Lidt simpel reparation og justering og han har nu en bas der er næsten ligeså fed at spille på som hans rasende dyre Fender Jazzbas fra starten af 60'erne. Men ingen af de to er tilnærmelsesvis så flot forarbejdet af så smukke stykker træ og med så "lækre" komponenter som hans Laklan-bas...

Min konklusion er at at man sagtens kan finde et rigtigt godt instrument til billige penge. Man skal bare føle sig frem og vælge et instrument der føles godt og lækkert. Det kan altid justeres til at blive bedre, og så kan man til slut eventuelt smide lidt flere penge i det og købe nogle bedre pickupper.

Venlig hilsen

Jens 

mms92
mms92s billede
Re.:Forskelle på dyr og billig

Dejligt at høre især fra en fagmand.. så er vi så enige man kan bive :) Og så beviser det endnu engang hvor subjektivt guitar er Men min billige begynder LP kopi (tror den kostede noget i retning af 750 kr) spiller ret godt til prisen synes jeg. Den havde lidt problemer med strenge og sådan, men det fik jeg ordnet så det næsten blev helt perfekt. Ud over det ville de eneste forbedringer jeg kunne tænke mig være nogle bedre PUer (tror mine er ret dårlige, også set ud fra prisen) og så kunne det også være dejligt hvis den havde en glidende overgang fra hals til krop. Men det der egentlig var meningen med denne tråde, var at vide om det var et must at have en guitar der kostede plus de 15 hvis man en dag skulle ud og spille nogle medium store "gigs". Men altså er vi enige om at man med fordel (rent penge mæssigt) kan finde sig en rimlig billig guitar som man rigtig godt kan lide (selv om man sikkert vil synes at lyden er knap så god) og så få skiftet PUerne til nogle bedre, uden at publikun vil lægge mærke til det helt store?

Rulleguitar
Rulleguitars billede
Re.:Forskelle på dyr og billig

Hej

Jeg kender en dansk guitarist, der spiller rigtigt meget ude. Han plejede at spille på dyre guitarer, både de kendte fabriksmodeller og de kendte håndbyggede. Men for omkring 10 år siden skiftede han til billige fjernøstlige (Ibanez). Han kunne købe 2 for næsten ingen penge, og efter at han selv havde brugt en aften på at justere dem, så mente han at han var mindst ligeså godt kørende som før. Og han slap for at bekymre sig om guitarerne, der var altid en backup og blev de skrammet gjorde det heller ikke noget.Og jeg har lige checket på mySpaceTV at han stadig spiller på dem...

http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=185...

Så ja, man kan med fordel sagtens lade være med at købe en superdyr guitar. Køb en der føles godt og brug lidt ekstra på en god forstærker og måske pickupper. 

Mvh

Jens 

kronisk nybegynder
kronisk nybegynders billede
Re.:Forskelle på dyr og billig

[Citat=mms92]

Hehe dejligt at få kastet lidt lys over det :) Det er nu ikke fordi jeg er i tvivl om at jeg ikke gider give flere tusinde kroner for at få de sidste 5 - 10 % med (hvad gælder lyd og holdbarhed osv.)Men var bare meget i tvivl om hvad mere præcist gjorde forskellen. Men tak for hjælpen :)

[/citat]

 Så er det lige, at jeg bliver nød til at anbefale nogle PU'er :D Tjek Seymour Duncan SH-5 Custom og SH-1 PAF 59' (neck). Dem skal jeg selv have fat i igen. De er klart de fedeste PU'ere jeg nogensinde har hørt, og så er det ikke galt med ca. 1200kr. for to fede PU'ere!

mms92
mms92s billede
Re.:Forskelle på dyr og billig

Helt klart, dem må jeg ha' tjekket ud :)Skulle faktisk lige til at spørge om der var nogle PUer i kunne anbefale :) .. gode erfaringer er jo ikke så dårlige

kronisk nybegynder
kronisk nybegynders billede
Re.:Forskelle på dyr og billig

Der er små lydklip på deres hjemmeside (selvom det er en hån mod de fleste pick ups).Hvis du bliver vild med dem, så skal det siges, at du kan spare en god sjat penge ved at købe dem hos rockinger.de frem for f.eks. aage.dk og det er lige så let og sikkert.

De to pick ups havde jeg i min Washburn X50, hvilket svare til en LP, men med form som en strat. De har en meget klar lyd, uden at den bliver for hård og skære en i ørene. Neck pick up'en (SH-1 PAF 59') er for en gangs skyld en neck PU der ikke giver en et billed af en person, der snakker mens han har hånden oppe for an munden ;)

Bare lige lidt reklame fra mig :D