Brug af tempo i ProTools

Brug af tempo i ProTools

Du er her

I denne tutorial vil vi selv angive hvilket tempo nummeret vi indspiller har, så vi kan få PT med metronomen, at slagene i takterne for os. Du vil her lære at angive taktart og tempo.

Samme tempo for hele sessionen
Som default er tempo på sessioner 120 slag i minuttet (bpm). Hvis du ønsker (som man tit gør) at ændre tempoet kan du nemt gøre det ved at klikke på den røde trekant ved starten af sessionen som kaldes 'song start marker' (kig på billede nedenunder) og vælge et tempo der. Denne vil altid starte der hvor den røde trekant befinder sig og tempoet gælde for hele sessionen, med mindre du har valgt 'tempo change' andre steder i sessionen, fx. i takt 4.

Konstant tempi BMP i ProTools
Konstant tempo (BMP) i ProTools

Taktvis tempo ændring
I oversigten 'Bars:beats' (takter:slag) har vi valgmuligheden 'tempo'. Denne vælger vi (se billede).

Variabelt tempo i ProTools
Variablet tempo angivet i ProTools

Tempo change
Tempo change dialogboksen spørger om 4 ting.
Snap to bar placerer automatisk 'tempo change' ved det første slag i den takt du står ved. Så det siger vi ja til... da det er mest normalt at tælle første slag i takten.Bemærk at der bliver indsat et nyt 'tempo change' hver gang du vælger denne funktion, og at tempo markeringen bliver placeret i den takt din markør står ved.
Location - hvilken takt skal den starte med at tælle fra (hvis ikke tempo er valgt for hele sessionen)? Jeg har angivet at den skal starte i takt 1 (se markering med 'spillemarkøren' af to takter).
BPM - Hvor mange slag skal der være i minuttet? Beats Per Minute
Resolution - Hvilken nodeværdi skal den tælle? Default er fjerdedele, så kan man jo dejligt nemt tælle: 1-2-3-4

Meter
Men hov hvem siger vi skal tælle til 4? Hvilken taktart er det egentlig vi bruger?
Som default bruger PT 4/4, som er 4 slag i takten af værdien fjerdedel. Så vi tæller: 1-2-3-4.
Ønsker vi istedet at bruge en anden taktart kan vi også gøre det ved at bruge funktionen 'meter', som også er en valgmulighed under 'bars:beats'.

Meter angivelse i ProTools
Meter angivelse i ProTools

Nu har du lært at angive tempo og i tutorialen ang. click track lærte du at bruge en metronom. Nu kan du jo selv bestemme hvad metronomen skal tælle.
Når vi taler tempo og taktart så bruger vi jo takter, så det er en god idé som det evt. næste at kigge på vores tutorial ang. ProTools' brug af takter.

Anonyms billede