Gratis programmer til optagelse af guitar

Gratis programmer til optagelse af guitar

Du er her

Du behøver ikke bruge en formue på software for blot at optage din guitar i ny og næ. Dertil kan du ligeså godt benytte dig af de mange gratis lydoptagelsesprogrammer der findes på nettet. Vi har fundet nogle gode bud frem her som alle er gratis, og vi satte nogle kriterier op. For det første skulle programmet kunne optage lyd i god kvalitet, det skulle kunne optage uden forsinkelse, og så skulle det gerne kunne optage flere spor.

Bemærk at vi alene har fokuseret på optagelse af lyd og ikke kommer ind på brugen af virtuelle instrumenter. Når det er sagt så kan mange af de programmer vi har fundet frem her godt benytte sig af disse.

Windows sound recorder
Microsoft windows er igennem årene altid kommet med en grais lydoptager kaldet... 'lydoptager'. Denne har altid været yderst begrænset, da den fx. kun optog et enkelt minuts lyd. Med Windows 7 er denne begrænsning forsvundet, og du kan blive ved med at optage til der ikke er mere plads på din harddisk. Denne kommer du nok aldrig til at bruge, da den ganske enkelt er verdens værste lydoptager. Dertil er der ingen indstillingsmuligheder overhovdet. Du skal selv have sat alting korrekt op før du trykker på 'record' eller 'optag'. Der findes nogle muligheder for at ændre længden af lydfilen, men den kræver at du går ud på kommandoprompten og skriver: Lydoptager /FIL filnavn.filtype /VARIGHED tttt:mm:ss Det er næppe med denne du skaber det nye radiohit. Indstillingsmulighederne vel... der er ingen så...

Audacity
Audacity er navnet på et gratis program til pc og mac. Det som audacity er bedst til er helt klart redigering af lydfiler, og i mindre grad optagelse af lyd. Programmet fungerer på samme måde som Windows Lydoptager, men i modsætning til denne, tillader Audacity optagelser af næsten ubegrænset længde. Da Audacity er et gratis program kan det ikke benytte sig af ASIO lydkortsdriveren fra steinberg af licensårsager. Det betyder at du ikke kan opnå low latency optagelser. Audacity understøtter multi tracking, men måden at opnå det på er meget besværlig og ulogisk opbygget. Lydfiler kan gemmes i Wav, Mp3, Wma eller Ogg Vorbis f, ogormater.

Audacity er et gratis lydprogram
Audacity er et gratis lydprogram til f.eks optagelse af guitar

Garageband
GarageBand medfølger gratis med iLive pakken der er en del af osX styresystemet. Med dette program kan du legende nemt skabe musik, men fokus er mest på noder, loops, og midi. Dog er det såre enkelt at optage guitar da alle lydspor og midispor bliver vist som lækre grafiske ikoner. Garageband er et sjovt program at bruge, og skal det ikke være sjovt at spille guitar? Programmet er meget pædagogisk opbygget, og ideelt for begynderen, men har også power nok til at tilfredstille mange erfarne lydoptagere. OS X har en indbygget low-latency audio driver (Core-audio), og har derfor ikke nødvendigvis brug for asio driveren.

Garageband er et gratis musik program til Mac
Garageband er et gratis musikprogram til Mac

Acid Xpress
ACID Xpress er en gratis 10-spors udgave af ACID software designet til musik indspilning, redigering og mixing. I modsætning til audacity benytter den sig af asio driveren, så du får optagelse uden latency. Det er nemt at oprette nye spor og du kan hurtigt få skabt en flerspors optagelse, fx. med rytmeguitar på det ene spor og leadguitar på det andet. En anden fordel er anveldesen af metronom så du kan indspille i takt. Med acid Xpress kan du nemt skabe dine egne loops på tidslinjen ved at tegne dele af din optagelse ind på denne. Du kan optage i 16/48 kHz.

Acid Express
Acid Express er et gratis program til optagelse af guitar, men kun til Windows

RiffWorks T4
RiffWorks T4 er et lydoptagelses program der kommer med automatisk skabelse af lydspor, mulighed for at indspille loops, guitar orienterede effekter, InstantDrumme, professionelt indspillede tromme spor samt meget mere.

Riffworks er et gratis program til optagelse af guitar
Riffworks T4 er et gratis program til optagelse af guitar

Link til download af programmerne

Garageband følger med Apple styresystemet
Sound recorder følger med Windows styresystemet

*)The proprietary ASIO interface standard is essential for low latency recording and playback, especially on Windows, and is usually the best way of making multi-channel recordings. Licensing restrictions prevent us including ASIO support in released versions of Audacity, but Audacity Beta can be compiled with ASIO support for private, non-distributable use. This page summarises the licensing issues and the compilation steps required.

Anonyms billede
Ejnars billede

Jeg ønsker at anbefale en anden meget praktisk program: Apowersoft Lydoptager. Det er online og gratis, let at bruge. jeg håber at kunne hjælpe andre.