Guitar recording på computer - sådan kommer du igang

Guitar recording på computer - sådan kommer du igang

Du er her

I denne artikel ser vi overordnet på hvad du skal bruge for at komme igang med at recorde/indspille/optage guitar på din computer.

Vi kommer med links til detaljerede artikler på guitaren, der viser hvordan du f.eks. bruger en mikrofon sammen med med computeren, og hvordan du får lyd i din computers lydkort og meget andet.

Guitar
Har du en akustisk guitar uden indbygget mikrofon skal du bruge en mikrofon for at optage lyden. Har du derimod en elektrisk guitar behøver du ingen mikrofon men kan nøjes med at tilslutte guitarens jackstik direkte ind i dit lydkorts indgang. Samme gælder hvis du har en halvakustisk guitar, men denne kan også med fordel optages med mikrofon. Det er selvfølgelig også tilladt at eksperimentere og bruge både mikrofon og indbygget pickup/mikrofon. Yderligere kan en elektrisk guitar godt optages med en mikrofon stående foran guitarens forstærker.

Computer
Det første du skal bruge er jo en computer. En god computer til indspilning af guitar er computer med masser af ram og en hurtig processor. Om det er mac eller pc er ikke så vigtigt, da begge (med den rette hardware) kan optimeres til studiebrug. Anskaf gerne en computer med begrænset egenstøj. Spørg din forhandler om du kan få en støjsvag blæser til din strømforsyning. Det duer jo ikke at man kan høre blæseren larme under indspilning med mikrofon. Rent teknisk set er der mange andre ting du skal kigge på fx. hvorvidt om dit bundkort er af typen intel eller amd. Mere om det i denne artikel (artikel er i blækhuset).

Link til vores artikel om hvordan du tilslutter guitaren til computeren:
Sådan tilslutter du guitaren til computeren

Lydkort
Alle computere i dag har indbygget lydkort. På disse lydkort kan du både afspille og optage lyd. Desværre er disse ikke velegnet til indspilning af guitar, da de mangler en forforstærker (premap) og har begrænsede tilslutningsmuligheder. Desuden er der meget støj på line in signalet i forhold til et ægte instrument input signal. Det stykke software (lydkorts driver) der styrer lyden på disse indbyggede lydkort er heller ikke velegnet, da det giver forsinkelse på det du indspiller, dvs at lyden kommer nogle ms. efter du har anslået en streng. Det kalder vi latency. Så for at optage guitar anbefaler vi at du anskaffer et lydkort som er designet til musikindspilning. Det er ret nemt at købe et sådan, da du som et fingerpeg, blot skal gå ind i en musikbutik og ikke en computer forretning for at anskaffe lydkortet.

I denne artikel kigger vi på forskellige typer lydkort, og kommer vi med gode råd til hvilket lydkort du kan købe:
Link til artikel om lydkort

Mikrofon
Når man skal optage en guitar på computeren kan man bruge en mikrofon. Den mest brugte i studier er kondensator mikrofon som vi kan se på billedet. Normalt tilslutter du mikrofonen til din computers lydkort, men man kan også tilslutte mikrofonen til USB stikket på sin computer, og bruge en USB mikrofon. Der findes flere slags mikrofoner og ligeså mange forskellige mikrofon-mærker.

Læs denne artikel for at se hvilke mikrofoner vi anbefaler:
Link til artikel om mikrofoner

Software
Uden et program kan man ikke optage lyd på computeren. Den programtype du får brug er en DAW der står for digital audio workstation. Et program der kan optage flerspors (multi track) audio og programmere midi. Heldigvis følger der tit fuldt funktionsdygtige programmer med køb af lydkort. Eksempel på software er Cubase, Logic, Pro Tools, Live, Reaper, Acid Pro og Garageband.

AKG k240 studio hovedtelefoner

Hovedtelefoner
Det er vigtigt at du hører hvad du optager. Med et par gode hovedtelefoner tilsluttet dit lydkort kan du tydeligt høre dig selv. Jeg anbefaler at du bruger hovedtelefoner under forberedelserne til en ny indspilning. På den måde kan du eksperimentere med lydniveau indstillinger på dit inputsignal og finde den helt rigtige mikrofon placering. Har du et godt lydkort og tilsvarende mikrofon er det dumt at spare på gode hovedtelefoner. Det kan godt betale sig at købe et par studio hovedtelefoner. På billedet ses den populære AKG 240 som er brugt i studier over alt i verden. Der er kommet en nyere model der hedder AKG k271 Mkii, som jeg selv bruger. Begge kan varmt anbefales.

Behringer b2031a studio monitorer (højtalere)

Højtalere
Det er vigtigt at du lytter til det du har optaget på et sæt gode højtalere. Med et par gode højtalere tilsluttet dit lydkort kan du tydeligt høre detaljer i din indspilning. I studier bruger man udelukkende såkaldte reference højtalere med egen strøm, såkaldte powered speakers, der har deres egen forstærker. De er meget neutrale i deres lyd. Er du vant til at bruge computer højtalere med indbygget eq, rumklang osv. så vil disse højtalere lyde helt anderledes flade i starten, selvom de ikke er det. Men det er bare godt, for med de neutralt lydende højtalere, er du selv tvunget til at tilføje diskant, bas, og mellemtone og andet for at få den bedst lyd på dit mix. Til gengæld er lyden du får frem i højtalerne meget mere varm og autentisk end på computer højtaler. Husk højtalerne skal ikke være tændt når du indspiller men blot tændes når du afspiller det du har indspillet. Har du et godt lydkort og tilsvarende mikrofon er det dumt at spare på gode højtalere.

En typisk linedriver fra Behringer - tit at se på gulvet på en scene

Linedriver (di box)
For at optage lyden fra en elektrisk guitar eller en akustisk guitar med indbygget mikrofon kan man med fordel tilslutte guitaren til en linedriver og fra denne videre over i sit lydkort, gerne via instrument input indgangen. I forbindelse med computer optagelse er det vigtigt at bruge en DI box til at fange signalet fra din elektriske eller din akustiske elektriske guitar så du opnår en så ren lyd som muligt. Det er jo ikke nok bare at plugge din guitar direkte ind i lydkortets input (line in), med mindre du har et lydkort (gerne med ekstern breakout box) med indbygget preamp. En aktiv DI bosk er helt klart at foretrække og du kan bruge en guitarpedal med DI eller bruge dit eksterne firewire eller usb 2 lydkorts preamp som optagelses kilde.

I denne artikel fortæller vi i detaljer om hvordan du kan bruge en linedriver til optagelse af guitar:
Link til artikel om linedriver

Ting du får brug for

  • Computer √
  • Guitar √
  • Lydkort √
  • Indspilnings program √
  • Mikrofon √
  • Hovedtelefon √
  • Studio højtalere √

Link til vores artikel om hvordan du tilslutter guitaren til computeren
Sådan tilslutter du guitaren til computeren

Anonyms billede