Hørelære på computeren med Earmaster

Hørelære på computeren med Earmaster

Du er her

Earmaster Pro 5 er et værktøj enhver guitarist bør kende til, som vil holde sin rytmesang og sit gehør ved lige.  Med daglige øvelser kan man på en nem og hurtig måde holde sin musikalitet ved lige.
For at bruge Earmaster Pro 5 skal du bruge de såkaldte øvelses vejledere, som du kan betragte som en slags troldmand der guider dig igennem hver øvelse og kun lader fortsætte til næste lektion når du har opnået et tilfredsstillende resultat. Din score bliver også gemt så du kan fortsætte der hvor du slap ved næste brug af programmet.

Interval øvelser

Rytmeøvelser
Der findes flere rytmeøvelser i Earmaster, men en af de bedste og mest nyttige er rytmelæsnings øvelsen. Den fungerer ved at earmaster spiller en rytmesekvens som du så skal gentage med at spille det på dit keyboard, synge ind via mikrofon eller ganske simpelt at markere rytmen på tastaturets mellemrums tast.
Øvelsen er meget præcis og du bliver trænet i at genkende rytmesekvenser, som bliver spillet sammen med metronom klik der angiver tempoet. En god, dog lidt svær øvelse i starten, da man lige skal vænne sig til at markere rytmen på tastaturet meget præcis. Selv om man føler at man kan høre rytmen i sit hoved er det ikke det samme som at spille det du hører, der er en stor forskel.
Du finder rytmeøvelsen ved at vælge 'rytmelæsning' i oversigten eller ved at vælge 'øvelser' i menuen.

Intervaløvelser
Du kender det sikkert fra musiktimen i skolen. Den evigt opslidende intervals øvelse som din musiklærer trofast klimprer på klaveret. Hvad hedder følgende interval?
Chancen for at tabe ansigt og nerverne kan godt være meget nærværende, men ved at bruge Earmaster er du fri for at 'blotte' dig selv, og du kan øve intervallerne i dit eget tempo. Det er faktisk en stor hjælp at lave mange fejl og så lære af dem, og det er der rige muligheder for i Earmaster. Laver du fejl prøver du jo bare igen og igen, og mere vigtigt du lærer af det.
En kærkommen hjælp er de forslag der er i opstarten af hver øvelse og i programmet, hvor vejlederen foreslår at man at lærer introen til nogle kendte sange så som 'Det er et yndigt land' (ren kvint) og 'mariehønen evigglad (stor terts)', og jeg kunne selv huske at 'Det var en lørdag aften' starter med en ren kvart, så det er bare med at have disse parat i 'huskeren' når man øver intervaller.
Nu kan det med at øve intervaller virke lidt kedeligt, men det er det ikke i selve programmet, da man nærmest leger sig frem til resultater. Så det kan bare anbefales her fra at køre nogle få øvelser jævnligt i programmet, en eller to af hver om dagen. Så er man godt kørende.
Der er også sjove og nyttige øvelser i dur og mol genkendelse og øvelerserne bliver bare sværere og sværere i progression, men netop det der med progression er der tænkt meget over. For man sidder aldrig tilbage og føler at man har springer kæmpespring når man går fra den ene lektion til den anden.

Intro - sådan begynder du med Earmaster 5

Sådan bruger du programmet
I tilfældet med Earmaster Pro 5 har vi ikke valgt at vise hvordan du trinvist bruger programmet af den simple grund, at det ikke er nødvendigt. Programmet er så genialt bygget op at du bliver båret igennem hver øvelse, og du føler dig aldrig lost, da Earmaster er så enkelt og ligetil at bruge for computerebruge på alle niveauer og musikere ligeså.

Anonyms billede