Vi har sat os for at lave et backingtrack i garageband. Det skal bestå af et simpelt guitar vamp i C dur. Det velkendte: C-Am-F-G7 med bastoner og akkorder. Det skal bruges som fundament at bygge videre på. Dertil kræver det at vi først indspiller akkorderne i et spor for sig selv. Dette spor skal vi bruge til at jamme henover. Så de andre spor der bliver lavet er alle afhængige af det første spor som indeholder de rigtige akkorder og med det rette tempo. En god sikkerhedsventil hvis nu leadguitarister går helt amok i i Spor nummer 3 og springer i rytmen og hvis rytmeguitaristen spiller nogle helt andre akkorder. I det tilfælde er det altid rart at gå tilbage og bruge spor 1.
Vælg det rigtige input!
Før vi starter med at optage skal vi sørge for at der er lyd igennem. Med andre ord at vores guitar kan blive overført via lydkortets indgange indtil Garagebang. Derfor sørger vi for at vælge det rigtige input i Garageband og dernæst sørge for at der kommer noget lyd ind. Det gør vi ved at åbne lydkortets mixer kontrolpanel. Her ser vi på billedet at der kommer lyd ind på Indgang 3. Så denne indgang skal også vælges i Garageband.
Inde i Garageband vælger vi at vi vil optage et slags blankt dokument uden forudefinerede lyde i lydbibilioteket. Vi kunne godt have valgt Songwriter skabelonen, men da vi skal lave vores eget backingtrack vælger vi ikke at bruge et forudefineret backingtrack med trommer. Dernæst vælger vi at oprette et Nyt Spor og får siden spørgsmålet om førnævnte indgange, og her vælger vi Indgang 3.
Vælg det rigtige tempo!
Vores tempo stod under oprettelsen på 120bpm(slag i minuttet), og det er dette tempo vi skal rette vores akkordspil efter. For at sikre os at vi overholder denne rytme og ikke spiller for hurtigt eller langsomt tænder vi for metronomen og hører dermed en klik lyd der markerer hvert slag i takten. Vi kan vælge at få hver takt vist i displayet det gør vi ved at justere indstillingen øverst i højre hjørne som kaldes "Vandret zoom". Her indstiller man afstanden imellem takterne. Det kan nogen gange være en hjælp at få vist taktslagene, men dem fravælger vi og vælger kun at vise hver takt for sig. Husk at det er takter du ser og ikke taktslag!
Husk at optage med metronom!
Vi er nu næsten klar til at gå igang med at optage, men vi skal lige vælge Record på selve sport. Record eller Optag kan vælges i Play navigationen øverst i midten hvor den store røde Record knap bliver vist men hvis vi har flere spor skal man jo vælge Record ude for hvert enkelt spor. Derfor højre klikker vi og vælger "Slå vis optagelse til" og aktiverer knappen så den blinker rødt.
Hermed har vi sørget for at der er klar til optagelse og at vi hører metronomen. For at vi kan høre metronomen markerer vi nogle takter foroven så disse bliver gule. Det betyder at GB kun afspiller disse takter i en sløjfe(loop). Vi klikker på Play og kan nu øve os før vi klikker på Optag. Men vi kan også bare klikke på Optag og blive ved med at optage indtil det hele lyder som det skal, og vi er tilfredse med resultatet.
I vores tilfælde skal vi kun optage to takter. Vi klikker på Optag og indspiller disse to takter.
Lav et loop - gentag de to takter
Nu hvor vi har optaget de to takter skal vi få GB til at gentage dem for os så vi kan jamme i lige så lang tid vi lyster over de samme akkorder.
Vi stiller markøren i den yderste højre margen af lydsporets lyd (det med fiskene), og venstreklikker med musen til vi får en slags indikation frem der indikerer at vi kan trække med musen. Vi trækker med musen og mens vi gør det skaber GB en kopi af det vi har indspillet og placerer det korrekt i tidslinjen. Vi har nu skabt en sløjfe eller Loop som det kaldes i branchen. Dette loop kan vi bruge til at jamme henover.
Flere spor - optag optag optag
Vi skaber nu flere spor og indspiller med al den kreativitet vi besidder. Er vi utilfredse med resultatet kan vi klikke på hovedtelefonerne og fravælge det spor vi er utilfredse med. Vi kan selvfølgelig også vælge at slette det totalt. GB har ingen mixer del, men man kan bruge oversigter over spor til at panne lydsporene til højre og venstre for at skabe studioeffekter og man kan også indstille volumen på sporet. Der findes også avancerede måder med at vælge punkter på en streg der i en elastik formet linje dæmper lyden og sågar også tonehøjden(pitch), men det kommer vi ikke ind på i denne lektion.
Husk at se videoen der i detaljer viser hvordan vi skaber et vaskeægte backing track i vores multitrack lagkage system.
Held og lykke med at optage og husk endelig at kommentere nedenunder eller på vores facebook side om hvordan det er gået for dig med at vælge vores forslag til optagelse. Du er også velkommen til at stille spørgsmål eller foreslå andre lektioner.