Optage akustisk guitar del 2

Optage akustisk guitar del 2

Du er her

Vi har tidligere skrevet om optagelse af akustisk  guitar , her følger en opdateret guide til hvordan du optager guitar på computer Se iøvrigt gerne vores grundlæggende vejledning i indspilning af guitar.

Mikrofon
Når man skal optage en akustisk guitar på computeren skal man bruge en mikrofon. Den mest brugte i studier er kondensator mikrofon som vi kan se på billedet. Normalt tilslutter du mikrofonen til din computers lydkort, men man kan også tilslutte mikrofonen til USB stikket på sin computer, og bruge en USB mikrofon. Der findes flere slags mikrofoner og ligeså mange forskellige mikrofon-mærker. Se vores artikel om valg af mikrofoner for at få mere at vide.

Placering af mikrofon
Guitarens lyd er kraftigst ved lydhullet, men sætter man mikrofonen lige foran hullet får man for meget brummen med på optagelsen. Den bedste lyd er selvfølgelig den du bedst kan lide, så det drejer sig om at eksperimentere og aldrig gå på kompromis. Det er din egen mening der gælder. Så derfor er vores tips her kun til vejledning. Vores erfaringer viser at man typisk får et godt resultat ved at stille mikrofonen 12 centimer fra det 12. bånd. Ønsker du istedet at fange lyden fra plektret og lidt mindre fra guitarens krop, så kan du stille mikrofonen så den peger henimod guitarens stol (bridge).

Neuman mikrofon
Neuman mikrofon

Hovedtelefoner
Vi anbefaler at du bruger gode hovedtelener sammen med din optagelse. Ved at bruge dem kan du høre når du har placeret mikrofonen helt rigtigt foran guitaren. Du har dermed fundet det gyldne punkt. Dog behøver du ikke at have hovedtelefoner siddende på ørerne under hele optagelsen. Når du har fundet den bedste lyd kan du blot tage dem af igen og lade mikrofonen blive siddende, og ligeså vigtigt selv bibeholde din egen siddeplads, så du ikke skal til at starte forfra.

Strenge
​Når du indspiller får du selvklart det du hører, og har du gamle mutne strenge får du lyden af gamle mutne strenge på optagelsen. Så derfor sørg for at bruge så nye strenge som muligt ved indspilning. Prøv også at eksperimentere med tykkelsen på strengene.

Eq og compression
I postproduktionen (når det færdige spor er indspillet) kan du eksperimentere med eq og compression, delay osv. i det program som du bruger på computeren til indspilning, men husk det vigtigste er stadig at selve optagelsen er så ren og neutral som muligt. Den må ikke have alt for meget bas eller diskant, men lyde naturligt. Hverken eq eller compression kan redde en dårlig indspilning, men de kan forbedre allerede gode indspilningner. Se iøvrigt gerne vores grundlæggende vejledning i indspilning af guitar.

Anonyms billede