Sådan tilslutter du guitaren til computeren

Du er her

Hvordan tilslutter du din guitar til computeren? Er et spørgsmål du sikkert har stillet dig selv. I denne artikel ser vi på hvordan du tilslutter guitaren, og vigtigst af alt hvilke faldgrupper du skal passe på ikke at falde i. Vi kigger på hvad du som minimum skal anskaffe dig for at komme i gang med at lave optagelser af guitar på din computer.

Standard lydkort
For at tilslutte guitaren til computeren er det meget vigtigt at dit lydkort har de rigtige indgange. Et standard lydkort der følger med din computer har kun indgange som Line-in og Mic-in og for at kunne tilslutte guitaren til line-in indgangen kræver det at du bruger en jack til min-jack omformer, da lydkortets stik er af typen mini-jack. Dermed har du fået en forbindelse til din guitar og er klar til at optage den i software. Det er dog en sandhed med modifikationer for du vil godt nok få en signal ind, men du vil højst sandynligt ikke kunne leve med lyden.

Mic indgang på standard lydkort

Ulempe med at bruge standard lydkort
​Der er desværre flere ulemper end der er fordele ved at bruge et almindeligt lydkorts indgange. Da du ikke får nok signal med over i lydkortet fra guitaren via denne forbindelse. Et guitarsignal kræver Hi-Z signal, som er en forkortelse for høj impedanse signal, og det får du ikke via 'mic' eller 'line-in' på din computer. Desuden har almindelige lydkort der typisk følger med computeren eller er indbygget på bundkortet ikke har en forforstærker(preamp), som også kræves for at få et rent signal ind fra guitaren. Derfor anbefaler jeg på det kraftigeste at du ikke tilslutter din guitar til dit bundkorts, dvs. din computers stik som 'line-in' og 'mic-in', som du kan se på billedet her.

Line in til din computer - pas på med at bruge denne

Brug et lydkort med preamp
Jeg anbefaler at du køber et ekstern lydkort eller et pci lydkort med break out box, og gerne med indbygget forforstærker, også kaldet preamp. Der findes mange gode af slagsen, og som hovedregel anbefales det at du går ind i en musikforretning og køber dit nye lydkort istedet for en computerbutik. Computerforretninger har typisk ikke lydkort til musikbrug, men mere til gamere. I computerbutikker sælger de typisk lydkort fra Creative, kaldet Sound Blaster (audigy), og med første øjekast ser ud til at kunne byde meget til musikeren, men ved nærmere eftersyn er deres lydkort mest beregnet til at lytte til musik, og ikke til at indspille/otpage musik med. Så vær omhyggelig og læs vores artikel om valg af lydkort til optagelse af guitar.

Brug preamp eller DI box
Det kan anbefales at bruge en preamp. Hvis dit lydkort ikke har indbygget preamp, kan du købe en selv. Du kan også bruge den preamp der er på din guitar, fx Fishman prefix pro, og tilslutte denne til dit eksterne lydkort eller til dit pci lydkort med breakout box. En forforstærkers (eng. preamplifier eller pre-amp) opgave er at kunne regulere audio via en volumenkontrol og vælge mellem forskellige input audiokilder. De fleste forforstærkere har 'instrument input' indgangs stik til guitar. Typisk med 'balanced input', så du får mindre støj på signalet. Du kan også vælge at købe en aktiv DI enhed/line driver istedet, da den har indbygget preamp, så du får begge dele. Læs en detaljeret beskrivelse af preamps, linedrivere, og DI boxe her, og se hvor meget de kan hjælpe på din guitarlyd, især på dine indspilninger på computer.

En populær guitar preamp

Hvordan tilslutter du din preamp eller DI box til computeren?
For at tilslutte DI boxen skal du bruge et lydkort. Jeg anbefaler at du bruger et eksternt et af slagsen. Fordelen ved at bruge eksterne istedet for at bruge indbyggede PCI kort er at du tit får en forforstærker med lydkortet, så du er fri for at gå ud og købe en preamp selv. Der findes primært to slags eksterne lydkortet. Valget står imellem et USB(2) lydkort og et firewire lydkort.

Brug Instrument indgangen
For at tilslutte guitaren kan du stikke dit guitarkabel direkte ind i det eksterne lydkorts instrument input indgang eller ind i preampens tilsvarende. Det anbefales ikke at bruge 'line-in' indgange på eksterne lydkort da de tit er beregnet til at overføre lyd fra en enhed der har en forforstærker i forvejen, og det har din guitar jo ikke, med mindre du bruger en akustisk elektrisk med inbygget preamp. Et 'line-in' signal er typisk ubalanceret, hvor et instrument input er balanceret. Derfor bør du også bruge instrument input til din akustisk elektriske også. Du skal bruge et almindeligt guitarkabel med jackstik.

Instrument indgang til lydkort

Nu har du lært at tilslutte din guitar til computeren. I denne video forklarer vi hvordan du gør det i praksis.

Anonyms billede

Vi kan tilbyde privat guitarundervisning i din region eller by. Se vores udvalg af guitarundervisere her på siden.
Få privat guitarundervisning her