Valg af lydkort

Valg af lydkort

Du er her

For at få det bedste resultat ud af dine guitar indspilninger kræver det et rimeligt godt lydkort. I denne artikel kigger vi på de forskellige typer der er, og nævner fordele og ulemper, så det bliver lettere for dig at vælge.

Brug eksterne lydkort
Jeg anbefaler at du bruger et eksternt lydkort fremfor et internt. Fordelen ved at bruge eksterne istedet for at bruge indbyggede PCI kort er at du tit får en forforstærker med lydkortet, så du er fri for at gå ud og købe en preamp selv. Så kan du nemmere få tilsluttet en DI box/linedriver eller guitar pedal. Der findes primært to slags eksterne lydkortet. Valget står imellem et USB(2) lydkort og et firewire lydkort.

USB kabler til dit lydkort
USB kabler til dit lydkort

USB lydkort
Universal serial bus (USB) er en datakommunikationsbus, som findes på de fleste computeres bundkort. Den har afløst serielle porte (RS-232) og parallelle porte, men mange bundkort har dog stadig disse udover USB og evt. firewire. USB kommer i forskellige hastighedsvarianter i dag og USB udstyr med højere hastigheder er kompatibel med lavere hastigheder: USB 2.0 high-speed 480 Mbit/s (anvendes f.eks. til eksterne (evt. interne) harddiske, cd-rom- og dvd-drev). USB har den ulempe i forhold til firewire at den bruger systembussen på din computer, så lydkortet bruger kræfter fra din processor også til at behandle lyden, men med den hurtige usb2 forbindelse er det typisk ikke noget alvorligt problem. Et godt bud på et usb lydkort til få penge er:

USB lydkort fra Digdesign
USB lydkort fra Digidesign

Mbox Mini
fra digidesign, er et kompakt lydinterface, der sammen med det medfølgende Pro Tools LE 8 indspilnings-software udgør et kraftigt harddiskrecording system på din Mac/PC. Pro Tools LE 8 indeholder et væld af effekter og software-instrumenter fra Digidesigns AIR-gruppe. Kort sagt en masse kraftige plug-ins og andre værktøjer til, at hjælpe dig med at producere din musik professionelt. Hardware specifikationer • 2 linjeindgange • en af disse er udstyret med preamp for mikrofontilslutning • 48 V phantompower og pad. • 24 bit/48 kHz AD/DA konvertere • Zero latency monitering via mix regulering på front. • Monitor og hovedtelefon udgang med volumeregulator • USB tilslutning og Bus-powered

FireWire lydkort
FireWire er også kendt som IEEE 1394, er en standard for en datakommunikationsbus på pc'er, oprindeligt især udviklet af Apple til deres Mac-computere. FireWire bruges primært til overførsel af digital video, og audio, pga. dens høje overførselshastighed. IEEE 1394 er den internationale betegnelse for denne dataoverførselsstandard, men den kaldes FireWire i daglig tale. FireWire findes i flere forskellige hastigheder. Den mest kendte type er IEEE 1394 type A, som kører med 400 Mbps, og den indtil videre mindre benyttede IEEE 1394 type B, der kan køre med 800 Mbps. På et firewire lydkort får du en lynhurtig overførsel af lyd og det sker helt uden at belaste systembussen, så processorens regnekraft er frit til rådighed til andre ting, mens dit fw lydkort sørger for at behandle lyden der går ind i computeren. Meget smart. Et godt bud på et rimeligt billigt firewire lydkort er M-audio Firewire 410:

Firewire kabler til firewire lydkort
Firewire kabler til firewire lydkort

Firewire 410
Firewire 410 fra M-audio, har 2 analoge indgange, 8 analoge udgange og S/P dif digital ind- og udgang. Læg dertil MIDI, mikrofonforforstærkere, to hovedtelefonudgange og en pris på bare 2.595,- og så har du forklaringen på hvorfor dette er så populært et produkt. FW410 understøtter 24bit / 96kHz, men som en bonus feature er den faktisk i stand til at afvikle samplerates helt op til 192kHz på udgang 1 og 2. Specifikationer • 48v phantom power 20dbpad • Stereo monitor level kontrol • 2 kanals S/PDIF digitalt I/O. • Fuld MIDI • 2 hovedtelfonudgange • 2 firewire highspeed porte • support for AC3 surround • 8 linje-udgange

Firewire lydkort fra M-audio
Firewire lydkort fra M-audio

Hvad koster det?
Lad os starte med den billige løsning først:

Billig løsning Du kan købe lydkortet Mbox2 mini som koster 2200 kr., med indbygget preamp, og du får en fuld version af ProTools LE version 8 med, som er den nyeste version, og ikke nogen demo eller nogen version med begrænsninger, du får the real deal. Højt anbefalelsesværdigt.

Dyrere løsning
Du kan købe firewire lydkortet: M-audio firewire 410 til ca. 2000 kr, men der følger ikke Pro Tools med, så den skal du selv anskaffe (eller tilsvarende lydprogram) til lidt over 2000 kroner, men der følger andet software med i light udgaver, hvor du kan starte med at lave musik med det samme. Fx. følger der Ableton Live med i light udgave.

Opsummering
Vi kunne have valgt hundredevis af andre lydkort som er mindst lige gode og mange endnu bedre end de to vi har fundet frem her, men vi synes især at Mbox2 mini rammer den brede målgrup så flot, at den er svær for ikke at sige umulig at komme udenom. Firewire410 fra M-audio er et af verdens populæreste lydkort, ihvf. det bedst sælgende, og derfor er det også kommet med. Jeg vil anbefale dig at udforske mulighederne yderligere, for der er mange gode alternativer, så som gode lydkort fra Roland, Yamaha, og Terratec, for blot at nævne nogle få. Vi har i denne artikel valgt at kigge overfladisk på de muligheder der findes hvis du hurtigt vil forbinde guitaren med computeren. I den næste artikel (er i blækhuset) beskriver vi hvad du skal vælge af software, og hvordan du skal installere dette, og ikke mindst: bruge det.

Anonyms billede