Valg af mikrofon til indspilning af guitar

Valg af mikrofon til indspilning af guitar

Du er her

Når man skal optage en akustisk guitar på computeren skal man bruge en mikrofon. Normalt skal mikrofonen tilsluttes til lydkortet*, men som denne opdaterede artikel viser så kan man også tilslutte mikrofonen til USB stikket på sin computer, og bruge en USB mikrofon. Der findes flere slags mikrofoner og ligeså mange forskellige mikrofon-mærker. Læs denne artikel for at se hvilken mikrofon vi anbefaler.

Dynamisk mikrofon
Dynamiske mikrofoner arbejder via elektromagnetisk induktion. De er robuste, relativt billigt og modstandsdygtigt over for fugt. Dette, sammenholdt med deres potentielt high gain, før feedback gør dem ideelle til live brug (på en scene), og ikke til studio brug. Dynamiske mikrofoner benytter XLR stik og det er derfor nødvendigt at du bruger et audio interface til din mikrofon, da integrerede lydkort kun har mini jack stik. For at bruge en dynamisk mikrofon kræves det at den er tilslutten en preamp, men da mikrofonen har indbygget batteri kræver den ikke phantom power. Hvis din mixer eller dit audio interface har phantom power skal du sørge for at have det slukket når du bruger den dynamiske mikrofon. De fleste audio interfaces har indbygget preamp, så du behøver ikke gå ud og købe en mixer. Da vi skal optage vores guitar i et studio så må vi se bort fra disse mikrofoner.

Shure SM57
Shure SM57 er en populær dynamisk mikrofon til optagelse af guitar (live)

Kondensator mikrofon (condenser mikrofon)
I en kondensator mikrofon(elektrostatisk mikrofon), fungerer mellemgulvet som en plade af en kondensator, og vibrationerne producerer ændringer i afstanden mellem pladerne. Der er to metoder til udvinding af en lyd fra transduceren således dannes: DC-partisk og radiofrekvens (RF)... Derfor er den ideel til at fange lyden inde i et rum, og ideel til studiobrug. Vi anbefaler derfor at du bruger en kondensator mikrofon istedet for en dynamisk mikrofon med mindre du ønsker at optage guitarens forstærker, som er en helt anden sag, her vinder den dynamsike mikrofon og især Shure SM57. Kondensator mikrofoner benytter XLR stik og det er derfor nødvendigt at du bruger et audio interface til din mikrofon, da integrerede lydkort kun har mini jack stik. Desuden kræver de også en preamp samt phantom power. De fleste audio interfaces har indbygget preamp og phantom power, så du behøver ikke gå ud og købe en mixer.

Usb mikrofon
I dag kommer der flere USB mikrofoner. Der findes både dynamiske og kondesator USB mikrofoner, og til billige penge. Det er den billigste måde at få lyden fra en mikrofon ind i computeren, da du kan nøjes med at bruge det lydkort der fulgte med din computer (det interne lydkort) til afspilning og mikrofonen til optagelse. Det rigtigt interessante er at man sparer lydkortet! USB mikrofonen bliver installeret automatisk via plug and play som en ekstra USB enhed, og du har derfor ikke brug for at installere drivere, dog skal du selvfølgelig vælge USB enheden i det program du arbejder med, som indspilningskilde. Ganske smart, især hvis du bruger en bærbar og gerne vil optage noget på vejen, fx. dit band! Nemmere kan det ikke blive! Samson var et af de første firmaer der kunne præsentere en USB mikrofon. En anden billig og populær usb mikrofon er Omnitronic VRM-2200 PRO. Nogle af de mest populære USB mikrofoner på markedet lige nu er fra firmaet Blue. Deres Blue snowball, som er en lille kondensator mikrofon er utroligt populær og nyeste skud på stammen er Blue Yeti, som ovenikøbet er THX certificeret, som den første (usb) mikrofon nogensinde. Yeti som også er en kondensator mikrofon, men en stor en af slagsen, har mange indstillings muligheder som kun findes på rigtigt store og professionelle mikrofoner, så som valg af mikrofon karateristisk. Som noget helt uhørt har mikrfonen også en stereoswitch så den kan optage i stereo.

USB lydkort med indbygget mikrofon
En anden spændende tendens er at man nu kan få USB lydkort med indbygget mikrofon. I modsætning til USB mikrofonen alene får du dermed også mulighed for at tilslutte højtalere til USB lydkortet, og optage direkte ved den indbyggede mikrofon.For nylig er M-audio kommet med på banen og har udgivet en USB kondensator mikrofon med medfølgende Pro Tools M-powered essentials software, så du kan indspille (flere spor) med det samme, til en ca. pris af 700-800 kroner. Deres USB mikrofonen virker både med MAC og med Windows, og har en ganske smart hovedtelefons forbindelse direkte på mikrofonen. Er du bruger af en mac computer kan du få en spændende ny USB mikrofon med bygget ind i en preamp til core audio systemet, som Apple benytter sig af. USB lydkortet, med indbygget, mikrofon hedder Apogee One. Apogee er kendte for at lave højkvalitets produkter, især til mac, og USB mikrofonen er ihvertfald god nok til guitarlegenden Tommy Emmanuel, se blot videoen nederst på siden.

Hvilken mikrofon skal du så vælge?
Der findes mange gode mikrofoner derude, og med introduktionen af USB mikrofonerne er valgmulighederne blevet endnu større. Faktisk vil jeg lige nu anbefale en USB mikrofon, alene pga. dens enkle tilslutnings måde. Du bør dog sørge for at du køber en USB mikrofon der er produceret af et firma du har gode erfaringer med. Fx. laver M-audio gode lydkort, højtalere, og keyboards, så mon ikke de også laver gode mikrofoner? USB mikrofonen er et udmærket valg til førstegangs køberen. Er du villig til at bruge lidt mere tid, og især penge, på at optage din guitar, for at få mikrofon og lydkort at spille sammen, og er god lyd det vigtigste for dig, anbefaler vi Røde Nt1 som er en kondensator mikrofon (XLR betjent) af god kvalitet og som selv professionelle studier bruger, når det gælder akustiske guitarer, og det på trods af at mikrofonen er langt under det prisniveau der hedder kvalitetsmikrofoner. Mikrofonen er også velegnet til vokal, ja det er oprindeligt en vokal mikrofon, der med sine gode resultater på guitar, i dag mere betragtes som en guitar mikrofon. Dagens pris er ca. 1700 kroner. Der findes selvfølgelig flere gode mikrofoner, men da vi på guitaren har haft gode erfaringer med Røde Nt1, kan vi ikke andet end at anbefale denne. Går du lidt længere op i pris kan du få en utrolig lækker Neumann TLM 102 mikrofon til ca. 4500 kroner. Vi anbefaler dog at du laver lidt research og finder lige den mikrofon der passer til din lyd.

Hør og se Tommy Emmanuel spille Waltzing Mathilda på akustisk guitar
Lyden i videoen kommer direkte fra Apogee One usb mikrofonen som går direkte ind i Tommy Emmanuels egen Macbook Pro og ind i Garagabande free editition. *En mikrofon er en akustisk-til-elektrisk transducer eller sensor, der konverterer lyd til et elektrisk signal. *se vores artikel om 'valg af lydkort' hvis du ønsker at vide mere om lydkort

Anonyms billede