Ved kun at bruge 3 strenge kan vi nemt spille akkorder i forskellige positioner på guitarens gribebræt. En akkord eller en harmoni bestående af tre toner kaldes for en treklang. Mere end tre toner har man altså ikke brug for, men da guitaren har seks strenge klinger akkorderne selvfølgelig bedst hvis man bruger så mange strenge som muligt, og gerne løse strenge hvor det kan lade sig gøre. At bruge miniakkorder som de treklangs akkorder også bliver kaldt på guitaren kræver lidt mere præcision i højre hånd, da det er vigtigt kun at ramme de strenge man griber.
Her ser vi C G og F, alle dur akkorder:
Som du kan se så spilles G og F i dette tilfælde med samme fingersætning men selvfølgelig i hvert sit bånd. Den type C akkord der her bliver vist er meget typisk, og meget anvendt. Fælles for de 3 viste akkorder er at de alle kan rykkes op og ned af halsen. Rykker vi ½ bånd op (#) får vi C#,G#,og F# osv.Du har sikkert gættet at de samme akkordre kan gribes forskellige steder på halsen. Det er jo grundtonen der flytter sig (uden den ingen akkord) og følges den af 2 toner har du en treklang (en akkord, derfor er det ikke overraskende at de samme akkordr fra før kan spilles i de her bånd:
Som du kan se går nogle fingersætninger igen, men den kendte D (3-2-3 pos. i 2.bånd) spilles i 7. bånd og giver en G, da grundtonen ligger på 2. streng.
Samme princip med mol akkorder
Em og Am kan ikke transponeres i eksemplet, men det kan Dm så til gengæld. Ønsker vi at transponere så skal vi jo undlade løse strenge, vi får derfor Em og Am i andre positioner:
Em ligner nu det som vores hjerne har registreret som Dm, dvs. Dm i 1. bånd, men hele kassen er rykket så vi med samme fingersætninger få en Em i 3. bånd, smart hvad?
Am i 5. bånd, er den samme som den kende Am i barré, men denne gang uden bastoner.
Bemærk også at samtlige akkorder som vi har gennemgået i denne akkordlektion er baseret på akkorder hvor flere end de 3 strenge forekommer, men de er udeladte her. Til dels fordi det er nemmere at fokusere på tonerne og også for at vise at man ikke skal bruge 5 eller 6 strenge for at begive sig på guitaren.
Vi kan kalde akkorderne for miniakkorder