Gibson Les Paul

Les Paul er en af de mest udbredte guitarmodeller, oprindeligt fremstillet af Gibson og senere også af Epiphone.

Gibson Les Paul

Du er her

Les Paul er en af de mest udbredte guitarmodeller, oprindeligt fremstillet af Gibson og senere også af Epiphone. ESPs Eclipse-model minder også meget om "Les Paul" på udseende, såvel som PRS Singlecut modellen, og mange andre firmaer har bygget kopier. Det er dog Gibson der har rettighederne til "Les Paul"-navnet.

Les Paul guitaren er opkaldt efter guitaristen Les Paul, som var den første der henvendte sig til Gibson med ideen at lave en massiv elektrisk guitar (i 1945, hvor Gibson ikke ville røre ideen). Selv om den bærer hans navn, havde Les Paul ikke meget med designet af guitaren at gøre - Gibson henvendte sig bare til ham med deres design-koncept, hvortil han lavede to forslag - at guitaren, som skulle betragtes som et luksus-instrument (i modsætning til Fenders Stratocaster) altid skulle kunne fås i guld (kaldt en gold-top), og at strengene skulle køre ud af bagsiden af stolen, og rundt over toppen af den.

Det første forslag blev vedtaget, og man har altid kunne købe en gold-top Les Paul, men den anden var kun på de allerførste Les Paul-guitare Gibson lavede, da det gav problemer med intonationen. Les Paul guitaren forlod først fabrikken i 1952, og har været i konstant produktion siden da, undtagen mellem 1960 og 1968, da SG guitaren (som også blev kaldt Les Paul på det tidspunkt) var introduceret for at erstatte Les Paul'en.

En Les Paul guitar er kendt for at være meget tung (især gold-top versionerne) og at have en meget rund og fyldig lyd, i modsætning til den relativt tynde, hårde lyd af en Stratocaster eller Telecaster. Oprindeligt var Les Paul'en produceret med P90 pick-upper men humbucker pick-upper blev hurtigt vedtaget i brug da de blev udviklet af Seth Lover. Selv om Les Paul'en blev udviklet som en jazz-guitar, har den været meget success-rig som blues, rock, og endda metal-guitar.

Der findes også en basguitar version af Les Paul'en, men den har aldrig set overvælende udbredelse.

Kilde: da.wikipedia.