Guitarens historie - hvornår blev guitaren brugt første gang

Musikeksperter kan ikke blive enige om hvor guitaren første gang blev brugt. Men de fleste er enige om at guitaren er et ældgammelt instrument.

Du er her

Torres guitar

Hvornår så guitaren som vi kender den i dag dagens lys? Og hvad med den form som guitaren har i dag? Vi tager jo guitarens nuværende form for givet. Men har guitaren altid set sådan ud? For at svare på det må vi kigge på noget musikhistorie.

Hvornår blev guitaren brugt første gang?
Musikeksperter kan ikke blive enige om hvor guitaren første gang blev brugt. Men de fleste er enige om at guitaren er et ældgammelt instrument. Nogle eksperter siger at et instrument der lignede guitaren meget blev brugt i Ægypten for mere end 1.000 år siden. Andre eksperter mener at forgængeren til den moderne guitar kom til Spanien fra Persien engang i det 12te århundrede. Guitaren blev ved med at ændre form og anvendelse i Spanien.

I år 700 fik guitaren den form der ligner den guitar vi kender i dag. Mange kendte musikere og komponister anvendte guitaren. Den kendte violinist Nicolo Paganini spillede og skrev musik for guitaren i de tidlige 18 århundrede. I 1860erne fik den spanske guitar den form vi kender i dag. Denne guitar blev udviklet af Antonio Torres.

Franz Schubert anvendte guitaren til at skabe nogle af sine kendte værker. I moderne tid (vores tid) var den spanske guitarist Andrés Segovia med til at gøre guitaren ekstremt populær. Ved at transkribere og indspille klassike værker af blandt andre Bach og Schuman.

Et billede fra Ægypten der viser en slags guitar instrument. Dengang kendt under navnet lut.
Et billede fra Ægypten der viser en slags guitar instrument. Dengang kendt under navnet lut.

Flamenco
En slags musikgenre opstod i den sydlige del af Spanien, kaldet andalucien. Det vil altid blive kraftigt forbundet med den spanske guitar. Genren og guitaren har fået navnet: Flamenco. Carlos Montoya var en spansk sigøjner som var en af de første til at spille og komponere flamenco musik .Han udviklede sin egen stil og måde at spille Flamenco på, som er mere improvisations præget og falder langt fra den klassiske guitar som Flamencoen jo opstod fra. I hans, og hans efterkommeres, hænder er Flamenco guitaren blevet mere end et akkompagnements og melodiinstrument, den er også blevet et rytmeinstrument.

Merle Travis
Indenfor countrymusikken lyttede guitarselskaberne også meget til de mennesker der brugte deres instrumenter. Blandt andre fik guitarlegenden Merle Travis, som er blevet synonym med boom chic bass løb på sin CF Martin guitar, fik firmaet til at lave en Bisgby hals til sin CF Martin D28 guitar.

Chet Atkins
En anden stor countrylegende Chet Atkins havde ligesom sit forbillede Merle Travis også stor indflydelse på fremstilling af guitarer, men i hans tilfælde var det fra firmaet Gretsch som er et andet af pionererne indenfor den elektriske guitar, og fra Gibson. Chet Atkins hjalp Gibson firmaet med at udvikle deres elektriske guitarer. Han udviklede f.eks. Country Gentlemen, og fik en guitar opkaldt efter sig der hedder Gibson Chet Atkins CFG, som blev fremstillet i 1982. Guitaren var en spansk guitar som kunne forstærkes og fungere i praksis som en elektrisk guitar, men stadig lyde som en spansk guitar og uden feed back.

Doc Watson
Som så mange andre af hans kollegaer anvendte bluegrass legenden Doc Watson en guitar fra firmaet Gibson. Han startede i de tidligere 60’ere at spille på en Gibson J45 guitar, men det var en guitar han havde lånt. Senere i sin karriere da han var blevet mere etableret anvendte han en CF Martin guitar til sine første indspilninger. Det ændrede sig dog da han senere fik besøg af den lokale guitarbygger Noel Gallagher i 1968. Han blev så forelsket i dennes selvlavede guitar, at han besluttede fremover kun at spille på Gallagher guitarer. Noel Gallagher ville ikke selv få sig selv til at lade Doc få hans guitar da den var mindre defekt, men Doc ville have guitaren for enhver pris og gik på turné med den, og døbte den senere Ol Hoss. Denne guitar er i dag på museum i The Country Music Hall of Fame. Merle Travis udtrykte ”din guitar skinner som en klokke”. Da de to guitarlegender mødtes første gang. I 1972 fik Doc en speciel Noel Gallagher guitar i sit navn.

Les Paul
I 1930 begyndte Les Paul at eksperimentere med at få lavet en elektrisk guitar. I 1941 havde han, efter adskillige forsøg, skabt ”træstykket” til den første elektriske guitar. Den bestod af halsen på en Epiphone guitar, samt fingerbræt og derudover et 4 x 4 bræt taget fra et jernbane dæk. ”Jeg satte to halve guitar kroppe sammen for at få den til at se værdig ud. Griner Les Paul i dag. Han opfandt solid-body guitaren i 1946. Gibson firmaet begyndte at fremstille deres velkendte Les Paul guitar i 1952. Den blev en kraftig påvirkning på populær musikken. Les Paul guitaren har den samme form og samme antal strenge som en almindelig guitar, dvs. seks strenge, men den lyder helt anderledes end en akustisk guitar. Den moderne Les Paul guitar gjorde det muligt for blues musikken at forstætte sin popularitet og gav dets musikere mulighed for at spille på elektriske instrumenter. En af dets pionerer var B.B. King som døbte sin guitar Lucille.

Lucille
B.B. Kings sorte og pæne guitar Lucille er betydningsfuld for den amerikanske musik. Besøgende kan i dag se hans første guitar Rock And Soul Museum i Memphis Tennessee.

Trigger
En anden kendt guitar har også fået et navn af manden der spiller på den. Manden er Willie Nelson og guitaren har han døbt Trigger. Vel nok country musikkens kendteste guitar. I modsætning til Lucille er Trigger en meget grim guitar, med et stort hul på guitarens stol, og nej det er ikke lydhullet vi taler om. Den ligner nærmest et ødelagt instrument som nogen har smidt væk, og ikke vil kendes ved. Mange kendte musikere har skrevet deres navn på den. Så hans guitar taler en tydelig historie og bærer vidnesbyrd om en stor affektionsværdi.

Strat eller Tele
Clarence Leonidas Fender bedre kendt som Leo Fender er skaberen og opfinderen af den verdensberømte elektriske Fender guitar. Telecasteren kom i 1951 og denne guitar har en ren ligefrem tone. Og består af to mikrofoner. Hvorimod Stratocasteren er mere beskidt og rå i sin klang, og har hele 3 mikrofoner som man kan skifte imellem. Mange guitarister elsker Fender guitaren for sin klang, design og dets meget roste gribebræt. På billedet ses Johnny Cash's afdøde leadguitarist Luther Perkins på sin Telecaster.

Det seks strengede piano
I Amerika begyndte en anden seks-strenget guitar at tage form. Det var western guitaren. Denne guitar ligner en spansk guitar, men i modsætning til denne har den stålstrenge, og ikke nylon (før i tiden tarmstrenge) som en spansk eller en klassisk guitar. Westernguitaren har også en større krop og typisk en smallere hals end en spansk guitar. Nogle af de første masseproducerede westernguitar var fra firmaerne Sovereign, Epiphone (senere Gibson), Stella (Oscar Schmidt), Bozo og CF Martin. Stella guitaren var en billig guitar i anskaffelse men var efter sigende hårdere og sværere at spille på end f.eks en Martin guitar. Country blues legenden Reverend Gary Davis elskede sin Gibson Super Jumbo 200 guitar, og det var for dens klang, og ikke for dens smukke ydre, da manden jo var blind. Han indspillede mange plader med denne guitar.

Gibson og Martin
Både Martin og Gibson har I dag oligopoly indefor markedet for western guitar. En anden kendt blues guitarist Martin selskabet blev dannet i 1833 og har lige siden fremstillet akustiske guitarer både til western og deb spanske guitar. Mange kendte guitarister sværger til Martin, en af dem er førnævnte Willie Nelson. Hans Trigger er faktisk en guitar skabt af Martin selskabet, og en anden er Jimmie Rodgers. Manden som bliver betragtet som country musikkens skaber anvendte en CF Martin guitar til alle sine indspilninger - nærmere betegnet en Martin 000-45.

Anonyms billede