Hollowbody guitaren

En archtop (buet-top) er en stålstrenget guitar med en letgenkendelig "arched" mave og en lyd der især passer til blues og jazz.

Du er her

En archtop (buet-top) er en stålstrenget guitar med en letgenkendelig "arched" mave og en lyd der især passer til blues og jazz. Af denne grund bliver archtoppen typisk kaldet for en jazz kasse (jazz box). Terminologien archtop har også bibetydning hollow-body, selv om Les Paul guitaren også er en archtop guitar.

Hollowbody guitaren er en halvakustisk og i tidlig form også helakustisk guitar, som mest bliver brugt til jazz, (typisk ældre)country og blues.

Gibson L5 archtop guitar

Gibson L5
Toppen og ofte ryggen på en archtop guitar er enten skåret ud af en blok solidt træ eller varmepresset med brug af laminationer, og har normalt f-huller. Den buede top og f-hullerne er identiske med violin familien, som de oprindeligt blev lavet til. Selv om en ægte archtop (hollowbody) har en stor og varm akustisk klang så bruger de fleste forstærker til deres archtop guitarer enten vha. pickup eller mikrofon, og mange archtop guitarer i dag er bygget til at blive spillet på forstærker, så de dermed er halv-akustiske guitarer, og ikke kun akustiske eller elektriske for den sags skyld.

De fleste pickupper til en archtop guitar er humbucker i både bridge og neck positionen. Desuden bruges også floating pickups som også er en humbucker.Archtop guitaren var opfundet i 1890'erne af Orville Gibson, stifter af Gibson Guitar Corporation, som primært beskæftigede sig med at bygge mandoliner og havde tidligere bygget archtop mandoliner. I 1922 blev Llody Loar ansat af Gibson for at redesigne deres instrumenter for at skabe mere salg. Selv om han fejlede denne opgave og Lloar forlod Gibson få år senere, så er Gibson instrumenter lavet af Lloar de dyreste og mest eftersøgte Gibson instrumenter i dag.

1959 Gretsch 6120 Chet Atkins guitar

1959 Gretsch 6120 Chet Atkins
Akustisk set kommer guitarens lyd ud af ryggen og ikke som på en western eller spansk, via lydhullet. I nyere tid bruges archtoppen især af jazzguitarister som Joe Pass, og Lenny Breau men Merle Travis og Chet Atkins har i countrymusikken hæftigt brugt denne varme guitar på mange country perler som Mr. Sandman (Chet) og Cannonball rag (Merle).

Derudover er den også brugt som rockguitar i dag, og George Harrison fra The Beatles brugte (Gretsch) archtop guitarer på mange af de første Beatles optagelser. Archtoppen har en tyk varm klang som også egner sig godt til rockmusik.

I videoen ser vi på hvordan archtop guitaren lyder akustisk og elektrisk

Anonyms billede