Hvad er en guitar pickup?

Lyden på en elguitar bliver fanget af pickups der er monteret på guitarens dæk.

Du er her

Humbucker pickup

Lyden på en elguitar bliver fanget af pickups der er monteret på guitarens dæk. En pick-up er en enhed på en elektrisk  guitar der opfanger vibrationerne fra strengene, efter de er anslået. Der findes flere typer pick-ups. Solidbody guitaren består typisk af single-coil(Fender) og humbucker pickups(Gibson).
 

Single Coil
Tre single-coils på stratocaster En single coil pickup er en slags magentisk transducer (måleværdigiver; måleværdiomformer=apparat, der omdanner energi fra en form til en anden). Den omformer guitarstrengenes vibrationer elektromagnetisk til lyd.

Single coil pickups

Humbucker
En humbucker er en type guitar-pickup, som blev opfundet af Seth Lover (fra firmaet Gibson) i 1955. Humbuckeren var et bud på at løse problemet med elektromagnetisk støj, som var et stort problem på de eksisterende single coil-pickupper. Støjen udbalanceres ved at bruge to single-coils, normalt placeret side-om-side, med modsat magnetisk og elektrisk polaritet. Da spolerne sidder på hver side af strengen, vil signalet fra strengens påvirkning være i modfase i hver spole og dermed være i fase, da disse indbyrdes er forbundet modsat. Denne kobling giver også pickuppen en anden lyd - styrken på det elektriske signal den udgiver er dobbelt så stor, og nogle af de meget lyse toner bliver også dæmpet. Både humbucker- og single coil-pickupper bruges i dag på guitarer, da nogle musikere foretrækker den lysere, skarpere lyd af en single coil-pickup.

Humbucker pickup

Humbucker Coil split
Nogle guitarer med humbucker pickups har en såkaldt 'coil split', som får pickuppen til at lyde som en 'halv' single coils pickup ved at kortslutte eller se bort fra en coil (spole). Pickuppens elektriske kredsbløb begrænses så det modsvarer en ægte single coil samtidig med at det magnetiske kredsløb bevarer sit originale 'lukket løkke' opsætning. Sædvanligvis anvender man en mini toggle(omskifter) knap eller en skub og træk omskifter på tone potentiometeret. Nogle guitarer (fx. Peavey T-60 og Fender Classic Player Jaguar HH) anvender en variabel coil split circuit som tillader guitaristen at få en variabel mængde signal fra den anden coil, fra ægte single-coil til fuld humbucker og alt der imellem. Blandt guitarister er der næsten endeløs diskussion om hvilken type pick-up der er bedst - single-coil eller humbucker. Selv om en humbucker formindsker støj-niveauet, fjerner den også nogle af de meget høje frekvenser, hvilket gør at mange foretræker lyden af single-coil pick-upper. Nok den største grund til at folk bruger enten den ene eller den anden er den institution der nærmest eksisterer rundt om hver type - Gibson og diverse heavy metal-guitar byggere bruger ekslusivt humbuckere, hvorimod Fender og diverse andre næsten kun bruger single-coils.

Eksempel på humbucker coil split