Hvad er fingerpicking eller fingerstyle?

Begrebet fingerpicking betyder af fingrene plukker strengene i højre hånd og er altså en spillestil og ikke en musikgenre.

Du er her

Begrebet fingerpicking betyder af fingrene plukker strengene i højre hånd og er altså en spillestil og ikke en musikgenre.

Ja hvad er fingerpicking og fingerstyle egentlig? Begrebet fingerpicking betyder af fingrene plukker strengene i højre hånd. Fingerstyle reffererer til det samme begreb: altså at man spiller med fingrene, i modstætning til at spille med plekter. Typisk med tommel og to eller flere fingre. I fingerpicking og fingerstyle spiller man typisk med et tommelplekter på højre hånds tommelfinger. Desuden skal også nævnes hybridpicking som også er indenfor fingerstyle stilarten eller genren om man vil. Det specielle ved hybridpicking er at man spiller fingerspil med plekter og fingre.

Fingerpicking/fingerstyle er en guitar teknik startet af Merle Travis, Moose Rager, Chet Atkins og andre fyre indenfor country og bluegrass. Den typiske fingerpicking teknik er at placere højre hånds (se billede) tommelfinger på en af de 3 basstrenge mens lillefinger støtter på guitarens dæk. De andre fingre hviler også nogen gange på dækket, men mange vælger at hvile dem på en af de 3 diskant strenge.
Således placeret spiller du med dæmpet bas i højre hånd og veksler imellem de 2 eller 3 basser. Typisk i et mønster som dette hvor tal i parentes er en streng: (5), (4), (6), (4).
Skrevet som tabs:
(4)--0--0|---
(5)0-----|---
(6)---0--|----

eller vist med (T)ommelfinger på bas strengene:

(4)--T--T|--- 
(5)T-----|--- 
(6)---T--|----

Højre hånds mønster:

  • ​(5)T
  • (4)T
  • (6)T(4)

Med det mønster kan du spille bas på akkorderne: A, C osv. Der begge med start på (5) får grundtonen, man kan også vælge at bruge Merle Travis stilen og ignorere grundtonen og spille højre hånds mønsteret på en D/F#, E7, G osv.

Her er et eksempel der bruger det højre hånds mønster med to basser:

Fingerpicking eksempel med to basser
Fingerpicking eksempel med to basser
 

Her er et eksempel med tre basser:

Fingerpicking eksempel med tre basser
Fingerpicking eksempel med tre basser
Der findes mange flere fingerpicking/fingerstyle mønstre end (5),(4), (6), (4). Et ret almindeligt er vekselbas med to basser hhv. (6) og (4). Som du kan bruge på G, og E som spanske akkorder og F, F#, G, G#, A, Ais osv som barré, med grundtone på (6).
 

Selv om Chet Atkins og Merle Travis fingerpicking stil minder en del om hinanden så er den væsentligste forskel at Merle, ligesm Doc Watson iøvrigt, kun bruger to fingre: tommel og pegefinger, mens Chet bruger samtlige fingre. Metoden kun at bruge to fingre stammer fra countryblues hvor navne som Rev. Gary Davis og Miss. John Hurt kun brugte to fingre. De nye navne indenfor fingerstyle genren bruger dog hovedageligt samtlige fingre, ligsom Chet Atkins, og derfor nærmer stilen sig mere den klassiske guitar teknik hvor netop alle fingre bliver brugt. Den væsentligste forskel er dog brug af tommelplekter og at man i stigende grad nu bruger guitaren som percussion instrument.

I dag forbindes fingerstyle mest med Tommy Emmanuel, Doyle Dykes, Andy Mckee, Adam Rafferty og Sungha Jung

I Danmark er fingerpicking desværre ikke så udbredt, men Finn Olafssons (se hans The compromise her på siden) spillestil nævnes også som fingerpicking. Desuden kan nævnes Paul Banks der dog i de senere år har ændret sin stil meget.

Her på siden har vi mange fingerpicking øvelser og sange såsom: Doc's guitar.

Find også fingerpicking lektioner her på guitarskolen i menuen under denne tekst. Fx. lektioner i at spille D akkorder med alternativ bastone.

Anonyms billede