Lær akkorder med becifring - helt uden noder

For at vise hvordan en akkord bliver taget på guitaren bruger man et system kaldet becifring, som er et system der viser hvordan du griber akkorden - helt uden noder.

Lær akkorder med becifring - helt uden noder

Du er her

For at vise hvordan en akkord bliver taget på guitaren bruger man et system kaldet becifring, som er et system der viser hvordan du griber akkorden - helt uden noder. Før du lærer din første akkord er det en god ide at kigge på dette system så du forstår det til fulde. Så kan du selv lære nye akkorder ved hjælp af systemet.

Hvad er becifring?
Becifring er et smart system som man kan læse akkorder med, helt uden noder! Ved hjælp af et talsystem der fortæller hvor vi skal gribe de toner der giver os en akkord. Helt uden at skulle kunne læse noder eller tabulatur! Det er ret nemt at læse når man først har lært det, og det er meget nemt at lære. Becifring systemet varierer meget fra bog til bog, men det som er gældende for alle bøger er at det viser strengene, båndende, og nogen gange (langt fra altid) hvilke fingre du skal bruge. Mere har du ikke brug for, for at læse en akkord. 

Guitarens løse strenge skrevet som becifring
Løse strenge skrevet som becifring
  • De 6 lodrete linjer = strenge.
  • De vandrete linjer = bånd. (varierer i antal).

Den første streng til venstre for dig er den tykkeste streng på guitaren, også kaldet det tykke E (bas). Bemærk at den aller første vandrete streg er ikke et bånd men viser guitarens sadel. 1 bånd starter efter denne!

  • Tal angiver bånd.
  • 1 = første bånd
  • 0 = løs streng (ingen finger på strengen)
  • Bogstaverne: EADGBE antyder navnet på tonerne. I det her tilfælde de løse strenge.
Becifring der viser hvor første finger skal placeres
Her viser becifringen hvor du skal sætte 1. finger

En sort cirkel angiver at man skal trykke strengen ned. Er der et tal i cirklen angiver det hvilken finger man skal bruge. I det her tilfælde 1. finger.(pegefinger).Tonen du griber er F, som du kan se på bogstaverne nederst.
X = streng der ikke må klinge med (skal dæmpes). Som du kan se har de intet bogstav nederst (de bruges jo ikke).

Tommelfinger i becifring
Angivelse af tommelfinger i becifring
T = tommelfinger i venstre hånd

Nogen gange skal en finger dække mere end en enkelt streng. En barré dækker flere strenge. I eksemplet nedenfor griber vi en F akkord i 4. bånd. Eller rettere et F greb (en E type) i 4. bånd. Denne akkord hedder G# eller Ab.

Halvbarré akkord
Visning af halvbarré i becifring

​Her ser vi en såkaldt mini barré. 1. finger dækker to strenge og bliver skrevet med et et tal, og skal bruges samtidig og ikke spilles to gange.

Anonyms billede