Mols skrivemåde i becifring indenfor jazz

Du er her

Vi ved jo at man skriver en septim akkord i becifring som C7 eller D7, og at man skriver mol7 som Cm7 og almindelig mol som "m", altså: Am eller C#m, men der er mange afvigelser til denne regel som desværre kan skabe en masse forvirring. For hvad gør vi når vi møder en akkord der hedder C-7 er det så en dur7 eller en mol7?  For at svare på det kan vi bruge en ganske populær jazzbog til hjælp kaldet The real book.

Den populære node og becifrings bog The Real Book
Den populære node og becifrings bog The Real Book

​Indenfor jazz genren er bogen 'The real book' voldsomt populær og er en slags bibel hvor noder og akkorder til de fleste jazzstandarder står i. Denne bogs forfattere har valgt at skrive mol akkordernes becifrings betegnelse som fx 'D-7' som står for 'Dm7'. Altså en '-' streg istedet for 'm' tegnet.

Se billedet øverst for markeringer med gul streg - dette er molakkorden. Altså ifølge The Real book. Da Real book er voldsomt populær forventes det at du ved at C-7 betyder Cm7. Så husk det :) for at undgå problemer med jazzfolket.

Uddrag fra node med eksempler på omtalte akkordsymboler
Uddrag fra node med eksempler på omtalte akkordsymboler

Samme gælder også for Cm6 som skrives C-6 og andre akkorder.  Du kan på andre sider her på guitaren.dk se andre akkordsymboler der bliver brugt i sangbøger. Der er dog mange afvigelser til reglen. Lige så mange som der er regler. Før har vi jo vist eksempler på at Mol skrives med lille bogstav, men det gælder ikke i alle guitarbøger. Det er ej heller i alle guitarbøger at Cm6 bliver skrevet C-6, men nu ved du at du bør være på vagt når du ser underlige akkordnavne ovenover noderne eller tabulaturen.

Anonyms billede