Solid body el guitaren

I 1930 begyndte Les Paul at eksperimentere med at få lavet en elektrisk guitar. Derfor er han blevet krediteret som opfinderen af den elektriske guitar, som vi kender den i dag.

Du er her

Solidbody guitaren er den guitar der springer først frem i hovederne på de fleste folk når man nævner ordet elektrisk guitar. I denne artikel ser vi på baggrundshistorien omkring denne populære guitarmodel. Hvornår så den dagens lys og hvem skabte den guitar vi kender i dag? Vi ser selvfølgelig også nærmere på de dele der udgør en elektrisk guitar, f.eks. pickups. Uden pickups ingen elguitar.

Les Paul var den første eller var han?
I 1930 begyndte Les Paul at eksperimentere med at få lavet en elektrisk guitar. Derfor er han blevet krediteret som opfinderen af den elektriske guitar, som vi kender den i dag. Dog skal det siges at Adolf Rickenbacker, i samarbejde med George Beauchamp og Paul Berth, havde lavet en elektrisk  guitar i 1931. I 1941 havde Les Paul, efter adskillige forsøg, skabt ”træstykket” til den første elektriske guitar. Den bestod af halsen på en Epiphone guitar, samt fingerbræt og derudover et 4 x 4 bræt taget fra et jernbane dæk.

'Jeg satte to halve guitar kroppe sammen for at få den til at se værdig ud. Griner Les Paul i dag'.  

Han opfandt solid-body guitaren i 1946. Andre historier fortæller at det var Gibson selskabet der opsøgte Les Paul, som allerede på det tidspunkt var en anerkendt jazzguitarist, med to prototyper af elguitarer hvor han blot skulle vælge hvilken model han ville hjælpe dem med at designe eller komme med forslag til design, da andre igen mener at vide at Les Paul slet ikke var med til at designe guitaren, men blot komme med forslag til forbedringer. Hvem der har ret ved vi ikke, men Les Paul's navn står i hvertfald på den vist nok populæreste soldibody  guitar nogensinde: Gibson Les Paul.

Guitargeniet Les Paul - guitaren han spiller på er en...

Gibson og Fender
De mest populære solidbody  guitarer er en Les Paul, og SG fra Gibson, og Stratocaster og Telecaster fra Fender. Det er også disse modeller som er de mest kopierede. I dag er det stadig disse guitarer der er de mest populære og samtidig også de mest kopierede fra andre guitarbyggere. Igennem tiden er der også kommet andre modeller på markedet, men ikke så mange som man måske skulle tro, og det vidner jo om den gode kvalitet disse tidlige instrumenter havde. 

Pickups
Lyden på en elguitar bliver fanget af pickups der er monteret på guitarens dæk. En pick-up er en enhed på en elektrisk guitar der opfanger vibrationerne fra strengene, efter de er anslået. Der findes flere typer pick-ups. Solidbody guitaren består typisk af single-coil(Fender) og humbucker pickups(Gibson).

Singe coil pickups
En single coil pickup er en slags magentisk transducer (måleværdigiver; måleværdiomformer=apparat, der omdanner energi fra en form til en anden). Den omformer guitarstrengenes vibrationer elektromagnetisk til lyd.

Single Coil Tre single-coils på stratocaster

Humbucker
En humbucker er en type guitar-pickup, som blev opfundet af Seth Lover (fra firmaet Gibson) i 1955. Humbuckeren var et bud på at løse problemet med elektromagnetisk støj, som var et stort problem på de eksisterende single coil-pickupper. Støjen udbalanceres ved at bruge to single-coils, normalt placeret side-om-side, med modsat magnetisk og elektrisk polaritet. Da spolerne sidder på hver side af strengen, vil signalet fra strengens påvirkning være i modfase i hver spole og dermed være i fase, da disse indbyrdes er forbundet modsat. Denne kobling giver også pickuppen en anden lyd - styrken på det elektriske signal den udgiver er dobbelt så stor, og nogle af de meget lyse toner bliver også dæmpet. Både humbucker- og single coil-pickupper bruges i dag på guitarer, da nogle musikere foretrækker den lysere, skarpere lyd af en single coil-pickup.

Humbucker pickups

​Blandt guitarister er der næsten endeløs diskussion om hvilken type pick-up der er bedst - single-coil eller humbucker. Selv om en humbucker formindsker støj-niveauet, fjerner den også nogle af de meget høje frekvenser, hvilket gør at mange foretræker lyden af single-coil pick-upper. Nok den største grund til at folk bruger enten den ene eller den anden er den institution der nærmest eksisterer rundt om hver type - Gibson og diverse heavy metal-guitar byggere bruger ekslusivt humbuckere, hvorimod Fender og diverse andre næsten kun bruger single-coils.

Seth Lover opfandt humbucker pickuppen

Humbucker Coil split
Nogle guitarer med humbucker pickups har en såkaldt 'coil split', som får pickuppen til at lyde som en 'halv' single coils pickup ved at kortslutte eller se bort fra en coil (spole). Pickuppens elektriske kredsbløb begrænses så det modsvarer en ægte single coil samtidig med at det magnetiske kredsløb bevarer sit originale 'lukket løkke' opsætning. Sædvanligvis anvender man en mini toggle(omskifter) knap eller en skub og træk omskifter på tone potentiometeret. Nogle guitarer (fx. Peavey T-60 og Fender Classic Player Jaguar HH) anvender en variabel coil split circuit som tillader guitaristen at få en variabel mængde signal fra den anden coil, fra ægte single-coil til fuld humbucker og alt der imellem.

Ibanez også populære
Dog er der en populær elguitarmodel som bliver mere og mere populær og det er Ibanez modellerne som bruges b.la. af rockguitaristen Steve Vai, men når man kigger på designet så er det tydeligt at se at den er inspireret af stratocasteren. Ibanez Jem 77FP

Steve Vai er rockguitarens moderne helt

Neck og bridge pickup
Typisk er der en neck og en bridge pikcup på en solidbody guitar. Neckpickuppen sidder tæt ved halsen deraf navnet, og bridge sidder ved stolen(broen). I videoen kommer jeg ved en fejltagelse at bytte om dem og sige bridge hvor jeg møder neck og omvendt. I videoen spiller jeg på en solidbody guitar og forklarer hvordan den lyder når man spiller CLEAN og hvordan den lyder når man spiller med en effektpedal.