Interview med Casper Esmann om mødet med Sungha Jung

Interview med Casper Esmann om mødet med Sungha Jung

Den unge talentfulde danske fingersyle guitarist Casper Esmann varmede op for Youtube fænomenet Sugnha Jung ultimo januar 2011. Desuden optrådte han også sammen med fænomenet ved et par numre, og gav de to en frisk og dynamisk udgave af Stevie Wonders udødelige Superstition, baseret på Adam Raffery's arrangement, men frit improviseret. Samme nummer spillede de også sammen på Godmorgen Danmark (Tv2), dagen efter koncerten.

Vi mødte Casper og spurgte ham hvordan det var at møde dette fænomen og ikke mindst at spille med ham på scenen.

Hvordan var det at møde og spille med Sungha Jung?

Det var sjovt, han er en sjov lille mand. Vi havde det rigtigt sjovt sammen under hans ophold i Danmark. Og vi nåede at blive rigtig gode og nære venner

Hvornår begyndte du at se vidoer med ham?

Jeg har altid godt vidst at han var der. Lige siden jeg selv opdagede YouTube i 2006 vidste jeg at han var der. Jeg har dog ikke fulgt ham så meget, men der har da været enkelte gange hvor jeg stødt på en video med ham.

Hvordan var det at optræde med ham

Det var rigtigt fedt. Normalt ville man tro at det er en del kedeligt at stå og spille sammen med en lille dreng der bare sidder på sin stol helt stille og spiller guitar. Men man kan virkelig mærke energien fra ham når man er med ham på scenen, der var en helt unik forbindelse mellem ham og hans guitar, det var virkelig en smuk ting at opleve. Vi sørgede også for at have god øjenkontakt hele tiden, da mit spil bestod meget i at improvisere. Jeg tror ikke at vi spillede Superstition en eneste gang, hvor den lød ens. Vi spillede den anderledes for hver gang. Hans guitar er faktisk rigtig hård at spille på, det havde jeg overhovedet ikke regnet med. Når han spiller så rent som han gør, så ville jeg da tro at han havde en rimelig low tension på hans guitar. Men åbenbart ikke, knægten har åbenbart styrke nok i fingrene, i modsætning til mig.

Hvad er så dine planer for resten af 2011, er der flere koncerter forude?

2010 var et meget travlt og spændende år for mig, så jeg tror at jeg tager det lidt med ro i 2011. Jeg har en del private event koncerter, og nogle enkelte store koncerter. Jeg medvirker f.eks i Acoustic Guitar Show i Slupsk (Polen). Og så er der en mulig optræden med Tommy Emmanuel i April til hans show i Aarhus. Men mon ikke der kommer lidt ekstra på tour kalenderen Jeg er desuden ved at lave en ny hjemmeside, og er ved at arbejde på materiale til mit debut album der udkommer i slutingen af 2011/ starten 2012. Jeg får også besøg af min gode ved fra Rusland, Pasha Lychagin samt to andre fantastiske guitarister fra Holland og England. Lars de Rijck og Philip Whybra.

Har du i din unge alder også tid til privatliv og til dine venner?

Ja, jeg ser mange af mine venner i gymnasiet hver dag. Og min bedste ven Nicklas som ellers ikke går på samme gymnasie, har jeg også altid tid til. Han er nystartet på fingerstyle og har også lige fået sin første Maton (TE1). Han er fantastisk dygtig, og er utrolig lærenem. Vi skal nok få ham at se på YouTube en dag. Jeg har desuden også en kæreste jeg bruger meget tid sammen med, men hun er godt klar over at jeg har brug for at spille guitar mindst et par timer om dagen, også selvom jeg er sammen med hende. Så er det godt at hun har fundet kærligheden i The Sims 3 på sin computer imens, hahaha !

Hvordan var det at blive interviewet af God Morgen Danmark (Tv2)

Det var meget venligt af dem at invitere os ind i studiet. De var alle sammen super super flinke, og vi hyggede os rigtigt meget deroppe før vi skulle på. Vi har også fået meget rosende ord fra diverse aviser i København, såvel som nogle meget fine artikler med mig i de lokale aviser i Slagelse

I god morgen danmark blev fingerstyle fremstillet som en ny spillestil, det er jo ikke tilfældet

Jeg troede at de mente at spillestilen var ny opdaget i Danmark. Der er jo stadigvæk rigtig mange danskere der ikke kender til det, men efter Sunghas og min medvirken i Go' Morgen Danmark har mange sikkert fået øjnene op

Hvor meget øver du?

Jeg øver desværre ikke mere end 1-2 timer om dagen. Jeg har simpelthen ikke tid til mere, når der også er venner, skole, lektier, familie og kæreste der skal vedligeholdes.

Fingerstyle er jo meget med at sidde alene og spille hvordan er det så at spille med andre, hvor man skal spille til et fast aftalt tempo og lytte og supplere hinanden?

Hmm, jeg synes ikke at der er så meget struktur over det når jeg spiller med andre. Jeg tror egentligt bare at vi spiller og så lader vi sanserne og følelserne tage over.

Da jeg spillede med Tommy kiggede vi hinanden i øjnene og så vidste vi begge hvordan tempo og det hele skulle være. Jeg synes ikke at musik er musik, hvis man skal følge regler. Jeg spiller udelukkende musik fordi jeg elsker den frihed man har og den måde man kan udtrykke sig på igennem sit instrument. Hvis man skal følge regler føler jeg ikke at man kan udtrykke sin musik ordenligt. Det er også en af grundende til at jeg ikke går på musik skole en konservatoriet. Jeg spiller udelukkende musik fordi jeg elsker den frihed man har og den måde man kan udtrykke sig på igennem sit instrument. Hvis man skal følge regler føler jeg ikke at man kan udtrykke sin musik ordenligt. Det er også en af grundende til at jeg ikke går på musik skole en konservatoriet. Jeg kan sagtens læse tabs og noder Bruger det også nogle gang hvis jeg skal lære en sang, hvis der f.eks er et stykke i sangen jeg ikke lige kan regne ud med mine ører eller øjne. Så bruger jeg lige noder eller tabs til at finde ud af hvad der foregår

Anonyms billede