Unge fingerstyle guitarister om fænomenet Sungha Jung

Unge fingerstyle guitarister om fænomenet Sungha Jung

Lige nu sidder der er en ung gut eller tøs og øver til Sungha Jungs videoer. Youtube fænomenet har via sin populariet tiltrukket tusindvis af især unge mennesker der elsker det fingerspil han spiller på guitar. Populær kaldet: fingerstyle guitar.

Det helt unike ved Sungha Jung er at han selv er amatør. I den forstand at han ligesom sine idoler har en youtube kanal og selv uploader videoer af sig selv på youtube. I disse videoer har han i 4 år spillet andre guitaristers arrangementer, og været så høflig og ordentlig at nævne ikke blot komponisten men også fingerstyle arrangøren. Senere har han også selv komponeret og arrangeret sange selv. Men hoveddelen er stadig vidoer hvor han spiller andre folks sange.

Ikke voldsomt originalt og inspirerende i sig selv, da det jo er noget alle (i teorien) kan gøre og en hel del gør i forvejen. Men det specielle er at han kun var 10 år da han startede, og hans videoer har været rytmisk korrekte og teknisk vel udførte. De første videoer manglede sandt nok noget liv og musikalitet, og savnede man især hans egen klang, men med tiden har han udviklet sig positivt og udgav sidste år sin første cd "Blue". Endnu mere unikt er hans store følge af fans på nettet. Det har hjulpet utroligt meget til at udbedre opmærksomheden omkring fingerstyle teknikken.

En spillestil især Tommy Emmanuel og Andy McKee er kendte for at spille pt. Først nævntes er baseret på Chet Atkins, Merle Travis, og andre legenders spillestil mens Andy Mckee har en mere rytmisk tilgang til fingerstyle spillestilen og ustandseligt tapper på strengene eller anslår guitarens krop. Da Tommy Emmanuel er et kapitel for sig mestrer han ikke overraskende også denne teknik, men det er hovedsageligt boom chich stilen han bruger, udover sit hybrid picking, som falder lidt uden for fingerstyle genren.

Men hvem er de så disse mennesker der purunge sværger til fingerstyle genren?

En af dem er Casper Esmann som er stor Tommy Emmanuel fan og samtidig også ekspert i vedkommendes fingerstyle spillestil.

Casper optrådte med Sungha Jung på scenen i DK januar 2011. Det samme gjorde Gabriella Quevedo som kun er 14 år, dog i Sverige. Den tredje person vi har talt med er 15 årige Illona Bolou som er fransk fingerstyle guitarist og stor fan af Sungha Jung.

Vi har Stillet dem alle det samme spørgsmål:

Hvordan var det at møde og spille med Sungha Jung?

Gabriella Quevedo
Jeg var virkelig nervøs, da jeg mødte sungha men jeg var virkelig begejstret det var amzing til at spille med ham på scenen

Hvornår hørte du første gang om Sungha Jung?

Det var den august 2009. Han spillede Dancing Queen af Abba

Beskriv hvordan det var at se ham spille første gang

Jeg var imponeret, og jeg tænkte, at han var fantastisk, fordi han spillede så godt, og jeg havde aldrig set nogen spille fingerstyle før og derefter vidste jeg at jeg ville lære fingerstyle selv.

Læs hele interviewet med Gabriella her

Illona Bolou
Hvis jeg husker det rigtigt var det da jeg som 11 årig så ham spiller With or Without You af U2.

Før jeg så den video, spurgte mine forældre mig hvilket instrument jeg ville lære, så jeg valgte basguitar, men jeg var ikke sikker, og da min far viste mig videoen af ??Sungha Jung ændrede det helt sikkert mit valg. Jeg har ingen ord til at forklare hvordan det fik mig at føle og ja, det ændrede mit liv.

Læs hele interviewet med Illona her

Casper Esmann
Jeg har altid godt vidst at han var der. Lige siden jeg selv opdagede YouTube i 2006 vidste jeg at han var der. Jeg har dog ikke fulgt ham så meget, men der har da været enkelte gange hvor jeg stødt på en video med ham.

 

Det var rigtigt fedt. Normalt ville man tro at det er en del kedeligt at stå og spille sammen med en lille dreng der bare sidder på sin stol helt stille og spiller guitar. Men man kan virkelig mærke energien fra ham når man er med ham på scenen, der var en helt unik forbindelse mellem ham og hans guitar, det var virkelig en smuk ting at opleve. Vi sørgede også for at have god øjenkontakt hele tiden, da mit spil bestod meget i at improvisere. Jeg tror ikke at vi spillede Superstition en eneste gang, hvor den lød ens. Vi spillede den anderledes for hver gang. Hans guitar er faktisk rigtig hård at spille på, det havde jeg overhovedet ikke regnet med. Når han spiller så rent som han gør, så ville jeg da tro at han havde en rimelig low tension på hans guitar. Men åbenbart ikke, knægten har åbenbart styrke nok i fingrene, i modsætning til mig.

Det var sjovt, han er en sjov lille mand. Vi havde det rigtigt sjovt sammen under hans ophold i Danmark. Og vi nåede at blive rigtig gode og nære venner

Læs hele interviewet med Casper her

Anonyms billede