Á mønu hjalsins stari - Ol kanuis kesäilta - one summer evening fingerstyle

Du er her

Denne smukke sang kendes på Færøerne som Á mønu hjalsins stari, men er oprindeligt traditionel finsk og hedder der: Ol kanuis kesäilta. På engelsk oversat: One Summer Evening.
Den oprindelige færøske indspilning med Kári Mouritsen (harkaliðid) på vokal synges med A som startone, altså grundtone, men den originale finske starter på et C#.
Det er ikke den eneste forskel på den færøske fortolkning og den oprindelige finske sang. På finsk gentager man første vers før man går til omkvædet og man spiller også omkvædet to gange.
På færøsk bliver hverken omkvæd eller vers gentaget. Desuden slutter den færøske fortolkning på grundtonen, men den finske kun slutter på grundtonen ved gentagelsen af omkvædet.

Sådan spiller du: Á mønu hjalsins stari - Ol kanuis kesäilta - one summer evening fingerstyle

Sangen spilles med fingerspil i tonearten A dur i 4/4s taktart. Med akkorderne: A, E7, D, og Bm. Melodien spilles i 5. position med en åben A akkord og er guitaren i almindelig stemning. Dette fingerspils arrangement udfylder de tomrum der er i melodiens pauser med en slags "cykel" fingerspil. Mere om det i vidoen der følger med. Dvs. at fingerspillet udfylder de huller der er.
Det kan være forvirrende hvis man ikke kender melodien, da man så ikke ved hvad der er mellemtoner og hvad der er melodi. Men kender du melodien er det nemt at høre hvor tonerne til melodien findes. De skal blidt fiskes frem hvor der er brug for dem, og må gerne spilles tydeligt. Sværhedsgraden i dette arragement ligger mest i venstre hånd hvor man skal gribe en lidt svær E akkord i 4. position samt en A i 9. position. Men der er ingen hurtige skala løb. Melodien kører slavisk frem og tilbage og fingerspillet svinger i en ottendels rytme, men må ikke spilles for hurtigt.

Noder og tabs til Á mønu hjalsins stari
Á mønu hjalsins stari tabs

Pdf

It appears your Web browser is not configured to display PDF files. Download adobe Acrobat eller klik her for at downloade PDF-filen.

Anonyms billede

Facebook kommentarer