Pianomand fingerspil - komplet med akkorder og tekst

Du er her

Vi har tidligere gennemgået fingerspils mønsteret, men her får du hele fingerspillet til Kim Larsens' smukke fingerspil til Pianomand. Du får samtlige akkorder og akkordskift. Vi går også i dybden med toner og teknikker som Hammer On. Vi viser detaljeret hvilke strenge du skal spille på og med hvilke fingre. Sangen er i C dur og består udover C af akkorderne: F/a, Am, Em, og G7.

Sådan spiller du: Pianomand fingerspil - komplet med akkorder og tekst

Udfordringen i dette fingerspil er at vide hvornår man skal skifte akkord. Det er især skiftet imellem C og F/a som kan være svært at mestre. Derudover er det ikke helt nemt at skifte fra C dur til Em alt imens man har fingerspillet kørende i højre hånd. 
Faktisk består denne sang af flere fingerspils figurer. Der er en figur til C akkorden, en anden figur til F/a akkorden og en helt tredje til Em akkorden.  Det er også værd at bemærke at Kim Larsen er ivrig bruger, og en dygtig en af slagsen til at bruge Hammer On. Det gør han på C akkorden, Am akkorden og på F/a og nogen gange på Em. Men det har ikke betydning for fingerspillet, så vi har ikke så meget fokus på det.
Bemærk at F spilles med A i bassen på løs 5. streng. Desuden spilles G med B i bassen på 5. streng. Man kan også fortolke som at man spiller en Em akkord med B. Det spiller dog ingen væsentlig rolle om det er en G eller Em da vi ikke spiller hele akkorden men kun plukker toner ud af strengene med fingerspil.  Hvis man ser videoer med Kim Larsen spille sangen så tager han heller ikke hele akkorden men spiller kun bastonen B med tommelfinger så den dermed fungerer som en nedgang.

Akkorder

C   F/A       C      
Stille blues i mol og maj
C  Em                
Pianomand ka' du høre mig
F/A        C   C G/B Am            
Hvordan står det til i de dødes land
F/A
Det ved du nu
  G/B C           
piano - mand
F/A akkord (F akkord med A bastone)
F akkord med A bastone
G/B akkord. G akkord med B bastone
G akkord med B bastone. Du kan også fortolke den som en Em akkord da du ikke spiller samtlige toner fra akkorden med fingerspillet. Se spilletips for forklaring.

Opdatering

29 marts 2019

Nogle kvikke seere har gjort mig opmærksom på at jeg nogle steder i videoen spiller fingerspil på C akkorden med vekselbas på 5. og 4. streng. Men at det ikke er tydeligt vist i tabulaturen som findes her på siden. Det har sin forklaring. Jeg spiller nok det forventede fingerspil som er vekselbas på 5. og 4. streng som kan ses på billedet nedenunder, men i tabulaturen spiller jeg dog også det fingerspil som er brugt i tabulaturen. I gennemgangen kan der forekomme ujævnheder mellem tabulatur og fingerspillet der spilles i videoen, men kun i gennemgangen.

Forventede (veksel)bastoner til Pianomand
Forventede vekselbastoner til fingerspillet på Pianomand
Kim Larsens bastoner i fingerspillet på Pianomand
Kim Larsens bastoner til fingerspillet er vist ovenover. Bemærk at han ikke konsekvent spiller grundtonen C som første bastone i hver takt, men istedet spiller E i bassen. De toner som man "normalt" ville spille er markeret med et X i tabulaturen.
Forventet fingerspil til Pianomand
Her ser vi det forventede/almindelige fingerspil til Pianomand. Med de førnævnte vekselbastoner
Kim Larsens fingerspil til Pianomand
Her ser vi det fingerspil som Kim Larsen spiller. Han bruger en blanding imellem monoton bas og vekselbas. Det er helt tilladt at spille det forventede fingerspil sålænge man husker at spille de andre toner med i fingerspillet. Mit gæt er at Kim Larsen spiller monotonbas for lettere at holde takten og følge resten af bandet. Det svinger også ganske godt. Det ser blot lidt forvirrende ud når man læser noderne/tabulaturen.
Pianomand akkorder
Akkorder brugt i Pianomand. Husk at se spilletips ovenover for at få hjælp til at spille dem.

Pdf

It appears your Web browser is not configured to display PDF files. Download adobe Acrobat eller klik her for at downloade PDF-filen.

Sangtekst

Stille blues i mol og maj
Pianomand ka du høre mig
Hvordan står det til i de dødes land
Det ved du nu - pianomand

Er der koldt og mørkt i den sorte grav
eller stråler himlen som det klareste rav
er der sang og musik i de dødes land
og swinger det - pianomand

Er der fuglefløjt og bægerklang
Er der fest og farver hele natten lang
Er der sol over Gudhjem i de dødes land
Eller dybt godnat - pianomand
Er der sol over Gudhjem i de dødes land
Det ved du nu - pianomand

Anonyms billede
LMNs billede

Takk fyri fari beint at øva :)
VH Lars
 

Fridrikurs billede

Lad mig endelig høre hvordan det går med den :)
Lat meg hoyra um eg kann hjálpa tær :)

Facebook kommentarer